Saturday, January 3, 2015

Klinik Kesihatan ada Perkhidmatan Ultrasound?

     Minggu ni aku oncall (oncall klinik xsama hospital tau). So, aku kena review all blood results daily. Penting untuk identify yang ada masalah & perlu urgent treatment.

30/12/14:
     Results Kidney Function sorang pakcik umo 58 tahun ni teruk sangat - urea 27 & creatinine 273 723. Dia ni ada gout - selalu datang klinik sejak 2012 untuk rawatan gout tu. Reading uric acid memang tak pernah kurang 600. Dah banyak painkiller (NSAIDs & Paracetamol) dia dah telan.
* Kalau nak compare - Creatinine lama just 151 (Ogos 2013).

2/1/14:
     Aku repeat test untuk pastikan tiada kesilapan. Korang rasa apa results pakcik ni? Ermmmm..lebihkurang sama je. Ujian kencing (UFEME) menunjukkan ada darah 2+ (patutnya tiada darah). So, aku discuss dengan bos - dia soh aku kol HTJS for urgent USG KUB (ultrasound kidney-ureter-bladder) untuk tengok samada ada obstruction tak. Pukul 1.30 aku kol (spoken to Radiology MO, Dr. Chong - Tup..tup..aku dapat terus appointment pukul 3.30pm).

## Aku terus kol Pakcik R DAN TERANGKAN DALAM BAHASA MUDAH (TAK GUNA MEDICAL TERM), "Pakcik, saya Dr. Shikin dari KK dot..dot..dot. Saya Dr yang rawat pakcik tadi. Saya nak mintak pakcik datang klinik & ambil form dari saya. Kemudian pakcik bawak form tu ke HTJS untuk buat scan."

Till 2.35pm:
     Tunggu punya tunggu tak mai mai jugak. Aku dah nak balik (post-call balik awal), so aku pesan kat staff aku apa yang patut. Aku pun pi surau dulu untuk solat sebelum balik. Lepas solat, aku dengar staff aku yang lain bercerita - Ada pakcik datang tanya, " Kat klinik ni ada buat ultrasound ke?" Staff aku kata, " Takda pakcik. Kat hospital ja buat tu." Adehhhh...miscommunication.

Take home message:
- Don't blame patient. They are unfamiliar with clinic procedures.
- Don't give too much information to patient, especially elderly at 1 time.
- Ask patient back to make sure they understand what should be done.

Related topics:
On-call .
Waktu operasi Klinik Kesihatan di Malaysia .
~ Gouty arthritis .
~ Banyak penyakit berpunca dari perut .
~ Anatomy abdomen .
~ Bukan hospital .
~ Ageing process #1.
~ Ageing process #2.
Keje goyang kaki .

36 comments:

  1. sian pakcik tu..
    sha pun selalu gak miscommunication dengan doc... hhuhu

    ReplyDelete
  2. kesiannya pakcik.kalo sy xsmpi ati nk mrh kalo nmpk pkck jns baik2 ni.kalo jns yg mrh2 grm jgk hehe

    ReplyDelete
  3. yup, kadang-kadang tersalah faham.. dulu pernah jugak alami..

    ReplyDelete
  4. Err err tak dapat nak catch up ape yg akk cakap sbb tak faham terms kedoktoran ni.

    Ohh kite geng lah pakcik. Alohh baru tahu jugak lah dekat hosp je ade ultrasound.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan pakcik tak cakap term2 medical:) Nanti lagi dia kompius :p

      Delete
  5. Take home message yg berguna. moga pak cik tu cepat sembuh. Tok wan IM pun ada gout jugak.

    ReplyDelete
  6. heee, pak cik tu tak berapa jelas kot ...

    ReplyDelete
  7. Jauh benor 'form' dengan 'ultrasound'...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...tulah, perbualan dalam telefon selalu x berapa berkesan.
      Tapi, takde cara lain melainkan boleh nak wassap2. Tapi, takkanlah nak wassap kan..:)

      Delete
    2. Pakcik tu dah tersampok sindrom 'Too much information'... Keh Keh Keh...

      Delete
  8. Semoga pakcik tu cpt sembuh...InsyaAllah

    ReplyDelete
  9. kesian kat pakcik tu..miscommunication..

    ReplyDelete
  10. pakcik..pakcik...biasalah org tua2...kekadang fikiran nya melayang ke lain...di maafkan :-) kekadang cakap berulang kali baru dia faham tapi kasihan sama pakcik tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah repeat few times. Mungkin faktor umur susah nak catch-up.
      Alahhh...orang muda pun actually ada macam tu jugak:p

      Delete
    2. Melayang ke mana tu JM? he He He...

      Delete
  11. pakcik tu pening kot, banyak sangat medical terms..huhu.sabar je lah doc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan pakcik tak cakap medical term. Tapi, rasanya dia pening sebab ada sebut both 'klinik' & 'hospital'.

      Delete
  12. Pak cik oh pak cik... Dia salah dengar lah tu...

    ReplyDelete
  13. kena guna bahasa yg mudah utk mrk faham . dah thp mrk cam tu ... redha je la ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Pakcik, saya Dr. Shikin dari KK dot..dot..dot. Saya Dr yang rawat pakcik tadi. Saya nak mintak pakcik datang klinik & ambil form dari saya. Kemudian pakcik bawak form tu ke HTJS untuk buat scan."
      - Dah mudah dah ni, CM:)
      - HTJS tu short form Hospital Tuanku Jaafar, Seremban.

      Delete
  14. Kadang2 umur2 macam tu dia x faham sangat....

    ReplyDelete
  15. pas2 pakcik mcm.mna skrg.. dh pegi hospital ka

    ReplyDelete
  16. mmg kna betul2 dgr dan fhm kalau apa2 maklumat dr doktor atu nurse ni... bukan yg berusia je... yg muda ni pun kdg misscommunication...sbb hospital dan klinik ada prosedur yg tersendiri kan...

    ReplyDelete
  17. pakcik tu ingat semua boleh di KK.. biasalah kalo boleh diorang tu tanak pi spital.. seram ooooit masuk spital.

    ReplyDelete
  18. itu baru sorang..kalu 3-4? ;-) feninnnnn

    ReplyDelete
  19. lahai, dah tu apa jadi
    kalau cam saya ni biasa ke klinik pakar je
    dah tak p klinik kesihatan

    ReplyDelete
  20. Alamak silap sudahh ..Pening jugak tu ...

    ReplyDelete
  21. Bila cakap lain dibuatnya jadi lain ..Camni jadinya ..

    ReplyDelete
  22. hmmm, menarik take home message akak tu. betul. lagi2 nak explain kat veteran macam ni.. sedangkan saya pun x berapa fahm..

    ReplyDelete
  23. kesian pakcik tu.. masalah gout dah teruk ye dr shikin... ayah anis dulu masalah gout..lepas tu bile pergi klinik mesti Dr. akan bagi painkiller yg merangkap ubat gout.. lame2 effect kidney...then rosak.. skrg buat hemodialisis dah.. bahaya kan doc kalau terlalu kerap ambik painkiller..

    ReplyDelete
  24. kesian pakcik tu.
    cik suami kita pun ada gaout jugak

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~