Saturday, January 3, 2015

Matawang Vietnam (VND).

     Patutnye yang ni cerita awal-awal, tapi, biasalah..entri aku semua dah kelam-kabut. FYI kat Vietnam ni boleh guna Ringgit Malaysia, US Dollar & Vietnam Dong sendiri. Korang tak perlu tukar kepada VND banyak sangat memandangkan semua urusan jual beli boleh gunakan Ringgit. Ni berdasarkan pengalaman aku sendiri. Everytime Malaysians nak berjual-beli, peniaga Vietnamese ni akan tanya, "Ringgit or Dong?" Untuk memudahkan, better guna Ringgit. Korang just tukar duit untuk teksi bermeter, cth :Vinasun or kalau terpaksa pergi supermarket.
Inilah rupabentuk matawang dong (VND).
Dari atas, note: 
200.000
100.000
20.000
10.000
5.000
1.000

     Kat bawah ni nilai tukaran Dong ke Ringgit berdasarkan tarikh 17/12/14 yang lepas. Nilai ni akan berubah-ubah dari semasa ke semasa. Cth: VND 100.00 = RM16. Semasa urusan jual-beli benda ni memang akan memeningkan kalau asik nak bukak calculator je kan (aku ni bab kira-kira ni lembss sikit). Nak tau macamana peniaga ni convert dengan cepat?

Cara-cara:
1. Jika seratus ribu dong (VND 100.000), depa tak sebut 100 ribu. Depa sebut 100 dong (ribu tu di silentkan).
2. Depa ambik mudah, yang mana 100 dong disamakan dengan RM15.
3. Maka, kalau nak convert dong ke ringgit, atau sebaliknya, depa just darab 6.5 ATAU bahagi 6.5.

CTH:
VND 100.000 bahagi 6.5 = RM15.
RM15 darab 6.5 = VND 100.000 (dorang bundarkan dari 97.5).
Patutlah cepat je depa kira. Just simple Maths can kill. Erghhh...malam last baru tau benda alah ni.

44 comments:

  1. blh lak ye main bundar2 mcm tu? agak2 rugi x?

    ReplyDelete
  2. owh boleh guna ringgit.. baru ros tahu. mudahlah kan macam tu

    ReplyDelete
  3. Hehehe memang bab tukaran nih kureng pandai skit.. yup dengar jugak member opis yang ke sana bagitau yang diaorang lebih suka berurusan guna matawang malaysia berbanding dong..

    ReplyDelete
  4. ohh simply2 bundar je yekk :o

    Kite kumpul duit dari semua negara, hehe saje buat koleksi. Tapi yang ada syiling jee sebab kdg2 pi kedai makcik2 ter bagi, tapi lagi suke sebab mmg buat koleksi. Duit kertas ada satu jee haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu lagi hobi kumpul2 Nur yang akak boleh tolong provide. Akak ada banyak gak syiling lebih adik2 gi travel. Boleh bagi kat Nur :)

      Delete
  5. Aduhai.. bila ada yang ambil kesempatan. Kena berhati-hatilah kan.

    ReplyDelete
  6. oohhh macam tu, agk2 nyalah... geramlah tengok kain kat sana.. murahnya..

    ReplyDelete
  7. Bab2 kire ni yg paling malas... Takut tgh2 kire semut lalu pun terkire skali...

    ReplyDelete
  8. oh..boleh guna RM juga..bagusnya kan..

    ReplyDelete
  9. hati2 jika guna ringgit. kadang2 harga jadi mahal atau peniaga tak pulangkan duit lebih.

    ReplyDelete
  10. sekarang ni banyak dah negara yang kalau kita melancong boleh guna rm. nani ritu gi bandung tak tukar pun dengan duit diorang :D

    ReplyDelete
  11. sbb tu kalau ke saigon sis tak suka beli guna dong..lambat nk convert..selesa dengan RM...

    ReplyDelete
  12. http://madey09.blogspot.com/2015/01/shalawat-nabi-muhammad-saw_2.html sempena maulidur rasul klik ni ya..salam maulidur rasul
    dah tengok mata wangan Vetnam...

    ReplyDelete
  13. leceh convert ni, takut tersilap..baik guna RM...thanks share doc, boleh buat panduan ke Vietnam nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, betul tu. takut tersalah kira, kan..

      Delete
  14. waaa, bestnya ... syoklh mcm tu... tak pyh pening2 nk convert ...pas tu nk kira lagi...

    ReplyDelete
  15. Ohh... Senang sikit.. Tak payah nak cari money changer selalu... Huhu

    ReplyDelete
  16. Hehehe.. samalah kita.. part kira duit ni hubby yang biasa kira.. janji settle..

    ReplyDelete
  17. wahh boleh guna Ringgit je kan senang gak. ana pon kalo bab2 nk kena convert2 & kira2 pulak adehhh lembss jugak ana ni =P

    ReplyDelete
  18. tu la ... sebelum gi kena tuntut ilmu dulu ... hehehee ... klu gitu tak yah la tukar rm bebanyak ...

    ReplyDelete
  19. Bagusla sng kja juga mcm tu kan..x pprlu tukar matawang byk2

    ReplyDelete
  20. Bagus juga macam tu. Leh shopping ngan RM. Tapi kita kena alert dengan nilai tukarannya lah kan...

    ReplyDelete
  21. SA pi Vietnam prefer guna USD...memang x tukar Dong...

    ReplyDelete
  22. kena convert siap2 la camni kan. baru tak rugi. hehe

    ReplyDelete
  23. bagusnya terima duit rm..mcm thailand

    setakat hatyai rasanya terina rm.. area bangkok dah xterima dh... lec saya la cita

    ReplyDelete
  24. uuuish hahaha pening nak faham..
    kalo ke vetnam lah baru CT belajar hehehe

    ReplyDelete
  25. tp pd sy kalu kita guna RM kt sn kita yg rugi...mcm kt bandung. bla diorg kumpul RM1 pun lama2 dpt nilai yg tinggi...

    ReplyDelete
  26. kalau saya pun pening doktor
    lemah bab maths ni

    ReplyDelete
  27. arituh baca akak shikin cerita boleh pakai RM dekat sane, terkejut jugak kita.... tpi kalau tukar RM jdi DOng senang lah nak jadi jutawan kan....sebab darab 6,5 siap....best22 :D

    ReplyDelete
  28. hehehe RM pon boleh guna ke ?? Wahh mudah la kalau camtu ..

    ReplyDelete
  29. Senang nak shopping kalo guna RM pun boleh :)

    ReplyDelete
  30. saya ada baca tengok dekat Youtube. kalau bab nak tukar duit tu, better tukar kat ATM terus. senang. sebab kalau tukar dekat kedai apa entah namanya, kedai tukar duit eh? dia buat macam ni la... complicated

    ReplyDelete
  31. mudahnya boleh guna RM
    tapi kena pandai kira jugak la, kot kena kelentong

    ReplyDelete
  32. Klau 5000 duit vietnam brsamaan brapa klau rngit mlaysia kak??.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply sbb lama da x blogging.
      Kalau nak senang, u blh download app money converter (Ada mcm2 apps u just choose currency yg u nak tukar).

      Delete
    2. Tapi actually my suggestion is tak perlu tukar duit kalau untuk shopping, guna duit Malaysia je..senang nak bajet mahal ke murah. Simpan duit Vietnam tu bila nak naik cab sebab taxi meter dalam Dong.

      Delete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~