Sunday, January 25, 2015

Lawak Medical.

Aku: Encik sakit apa?
En. N: Sebakeosis
Aku: Sorry....sakit ape tadi?
En. N: Seba..keosis
Aku: Ermmm...tak pernah dengar nama penyakit tu.
En. N: Aaa...ada surat dari Dr hospital, Dr.

Sambil baca surat:-
Aku: Laa...sebaceous cyst. Kan senang kalau awal2 tadi terus tunjuk surat :D

Cara sebutan..
Sebaceous cyst -> Sebashes sis.

79 comments:

  1. Kalu nak sebut betul2... Confirm air liur tersembur celah gigi... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha menyembur la air lior Es Es ssssss =P

      Delete
    2. tgh bayangkan mulut SS sambil tersembur air liur..hhahaa

      Delete
    3. so nanti elakkn duduk dekat ngan SS..nnt habis air liur terpercik depan muka

      Delete
    4. hahha.. adehh tersembur air bace komen nie..huhu

      Delete
    5. Nak sebut kena pakai payung... He He He...

      Delete
  2. salah sebut lain maknyanya jadi. hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik xde penyakit lain nama camtu.
      Kalau x, dah slh treatment.

      Delete
  3. mak oi..susah juga nak sebut nih..tergeliat lidah..haha..

    ReplyDelete
  4. Hihi.... nama penyakit pun kekadang susah nak sebut....

    ReplyDelete
  5. Hahaha... kslau wawa sure gelak tak berenti ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya gelak jugak.
      Tapi ctrl2 sebab risau dapat komplen pulak nanti - Dr mengaibkan pt.
      Hahaha..gelak kat sini boleh x?
      U olzzz jgn marah tau.

      Delete
  6. huahuahuahua.... pentingnya cara sebutan kan...hehe

    ReplyDelete
  7. Salam. Hee 'cyst' biasa penyakit puan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang pompuan tu ovarian cyst.
      Kalau sebaceous cyst sape2 boleh dapat..

      Delete
  8. Hahaha... lawaklah pakcik tu.. susah2 je duk berbelit lidah nak sebut word tu.. ( tepuk dahi)

    ReplyDelete
  9. heheheh saya pon kalau ada ejaan susah nk sebut..saya sebut yg senang ja

    ReplyDelete
  10. hehe...dia nk belaja menyebut agaknya.kalo sy just tnjk je trs surat rujukan tu ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mila.
      Saya prefer camtu.
      Sebab cepat saya nyer keje siap.

      Delete
  11. Hehe bg can lah kat dia..kami rakyat marhaen ni mmg bangga klu sekali sekala dpt sebut medical term :p

    ReplyDelete
  12. ahakss..mmg lawak itu sbb sis JM x nak main sebut je term medical nih..tapikan nak tahu gak penyakit Sebashes sis tu mcm mana? sebak di dada ke hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha... sebak atau sebek..huhuhu

      Delete
    2. Sebak di dada sungguh ku tak mampu... ahhhh ahhh..

      Delete
  13. hehehehe.. oklah tu ada bunyi sis sis juga hehehe

    ReplyDelete
  14. Thanks sebab sudi follow blog saya .Silalah join give away terbaru di blog saya yer http://merlynhasshim.blogspot.com/2015/01/giveaway-ambank-givealittle-membantu.html

    ReplyDelete
  15. Mengapa dia tak nak sebut penyakitnya dalam bahasa Melayu yg mudah difahami misalnya benjolan kulit, tumbuhan kulit atau apa-apa sajalah atau lebih mudah tunjuk saja benjolan tu kat doktor. Bila nak sebut istilah medical ni memang boleh terseliuh lidah bagi yg tak biasa dan boleh bertukar jadi benda lawak pulak...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro JR memang sentiasa buat saya terbahak2 (dalam hati) sensorang.

      Delete
  16. owh susah jugak nak menyebutnya kak :) hihi

    ReplyDelete
  17. term medical ni memang susah nak sebut... kadang2 tu bila bawa anak yg selesema p klinik mintak ubat..berbelit belit baca prescription ubat yang doc tulis..padahal ubat selesema jek..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chlorpheniramine..
      Cara sebut ~> klo-feni-ramin.
      Nama pendek -> piriton jerr..:)

      Delete
  18. hahaha..mesti comel bila dengar ada pakcik makcik main belasah je sebut nama penyakit.saya pun sebut 'cyst' tu 'kiss'..hehe

    ReplyDelete
  19. Hehehe...perkataan medical memang susah nk sebut..:p

    ReplyDelete
  20. Nasib ada surat hospital yer... Tapi sakit apa tu ?

    ReplyDelete
  21. doc tulis pun tak reti nak sebut takut x kena, doc kena upload sound baru paham nak sebut..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xreti nak upload lah,Ein.
      Kalau x..dah buat dah :D

      Delete
  22. boleh tergeliat lidah nak sebut tuh..

    ReplyDelete
  23. Kalau ai.. memang tak sebut dah.. terus tunjuk surat doc je.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  24. Assalam nazeck,
    huahuhuauhaua
    iols memola ingatkan dia nak buat lawak boh nama penyakit sesuka hati
    sebak = sedeh
    he3

    ReplyDelete
  25. haaa... dua dua sebutan tu pun saya tak boleh nak sebut... let me try

    seba shis sis... betul doc?

    ReplyDelete
  26. lain bebenor sebutan dengan ejaan dia...hahahaha :D lawak...dulu2 kan masa nk medical checkup sblm fly, kita kena ambil ujian apentah, rasanya ejaan dia camnie: mentoux test kot... pastuh sebutan dia mentu test jer...cehh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak betulkan sikit je ~> Mantoux test.
      Cara sebut ~>Mantu.
      Patient sebut Mantux :D

      Delete
  27. Saje nak melawak dengan dr tu :) saya baca pun senyum sorang-sorang. hehe

    ReplyDelete
  28. Hahah. Kalau saya, memang bagi surat terus. Malu. Kot-kot salah sebut.

    Read my latest entry : Rutin Penjagaan Wajah Jazz Lover

    ReplyDelete
  29. Hahah. Dia singkatkan. Bagus pakcik.

    ReplyDelete
  30. Apa ke benda pulak sakit tu Nazeck..... hihi kalau okje harus nyebut mcm pakcik tu jugak tu haha

    ReplyDelete
  31. hahaha.. terpinga2 kalau sya yg jadi doktornya.. lebih baik tunjuk surat terus,senang kerja dokotr,cepatlah kita nak keluar dr kk

    ReplyDelete
  32. teringin nak tahu lanjut pasal cyst ni.. ni sah2 melibatkan perempuan kan..

    ReplyDelete
  33. saintis sgt ya hihiii kalau ana pun xreti gak nak menyembutnya

    ReplyDelete
  34. Hehe... tergeliat jugak lidah nak menyebut nama penyakit nih.

    ReplyDelete
  35. Kalau Acik, Acik takkan cuba sebut nama penyakit tu...aish..berani mencuba betul..

    ReplyDelete
  36. berbelit jugak nk sebut nih...hihhiih

    ReplyDelete
  37. Susah nak sebuk...tergelit lidahnya nak bt macam mn...
    Dik nak tanya biasa orang afa cyst tu datang priot lama dan banyak ke...

    ReplyDelete
  38. ok...tunjuk surat je...doktor lagi tau...hihi

    ReplyDelete
  39. tunjuk trus surat lagi senang . sian dr. pening ...

    ReplyDelete
  40. haha. adoi, memang berbelit lidah nak menyebut.

    ReplyDelete
  41. Huhuhu sorry dr kita tak reti sgt nk sebut bab2 penyakit ni hahaha...lawak btol laa bila dgr org sebut salah ..kan Shikin

    ReplyDelete
  42. hehehhe cute aje.. iyelaaa CT pun kekadang takot nak sebut jargon2 medical.. salah kang jadi lain..

    ReplyDelete
  43. xreti sebut la plak.. tergeliat lidah den..huhu

    ReplyDelete
  44. hahaha... upss..

    sorry tergelak..

    thank you for the lesson...

    ReplyDelete
  45. Heheheh...memang susah nak sebut perkataan medical ni. Semuanya nak.dimelayukan

    ReplyDelete
  46. hahahhahah kalau sebut BI memang fail la... abe selalu betulkan... apa2 perkataan susah mesti dia tegur kalau salah sebut

    ReplyDelete
  47. allah. berbelit lidah nak menyebutnya. hahahaha.... nasib baik ada surat

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~