Thursday, January 8, 2015

Batu Karang - Kidney, ureter, bladder stone? Mana satu?

Masih ingat cerita Jumaat lepas - Cerita pakcik yang bacaan darahnya (kidney function test) tak bagus (Creat 723) & aku send dia ke hospital untuk buat urgent USG KUB (ultrasound/scan). Refer SINI for full story. Alhamdulillah pakcik tu akhirnya menjalani scan. INI SEMUA PUN BERKAT DOA KALIAN. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK.

Okey, petang tu memang tak sempat dah nak jumpa pakcik semula. Lagipun aku postcall.

Isnin, 5/1/15:
Pakcik datang bawak results USG KUB. Mashaallah patutlah teruk sangat results darah dia. Kiri kanan ada batu dalam ureter (rujuk gambar) yang sebabkan obstruction /sumbatan lah. Aku consult FMS semula - so, pakcik need admission.

Selasa, 6/1/15:
Pakcik 'menyerah diri' kat hospital.
KANAN - Aku buat surat rujukan nak admit pakcik.
KIRI - Results ultrasound. 
Rabu, 7/1/15:
Pakcik dibawa dengan ambulans ke Hospital Selayang untuk rawatan selanjutnya. Maybe laser.

Doakan condition pakcik ok & fungsi buah pinggang dia back to normal ye korang.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
K.Farrah buatkan ni untuk aku.
Ni HSB pulak yang buatkan.
     Thanx to k.Farrah & HSB. Meh cini nak peluk ketat-ketat. Hehe. And muah..muah jugak sebab sudi buatkan ni untuk kite. Comel sangat..kita suka tau (terus gediksss tukar jadi 'kite' pulak dah). Okey, jom terjah dorang berdua kat SINI & SINI.

35 comments:

  1. Mudah2an kesihatan pakcik itu pulih sepenuhnya...

    ReplyDelete
  2. semoga pakcik tu cpt sembuh..kesian dia

    ReplyDelete
  3. semoga pakcik tu cepat sembuh dan baik-baik saje.
    cantik tulisan pemberian kak Farrah dan budak tu kan :)

    ReplyDelete
  4. semoga operasinya berjalan dengan lancar

    ReplyDelete
  5. semoga segala urusan pakcik tu dipermudahkan dan cepat sembuh... :)

    ReplyDelete
  6. semoga pakcik tu terus tabah menjalani rawatan

    ReplyDelete
  7. tetiba teringat kat member yang ada masalah nih.. baru jer operate, itupun dah berapa kali postpone operate dengan pelbagai sebab.. apapun semoga pakcik tuh cepat sembuh..

    ReplyDelete
  8. in sha allah sama sama kita doakan pakcik tu kmbali sihat :D

    ReplyDelete
  9. semoga pakcik kembali pulih sihat

    wah bestnya dapat hadiah dari kak farrah

    ReplyDelete
  10. hurmm if maria ada question nk tanya dr shikin mcm mana nak contact yew?

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. HTJ x buat, DZ.
      Dulu sebelum ada Selayang, semua hantar Uro, HKL.

      Delete
  12. Moga pakcik tu cepat sembuh hendakNYA.

    ReplyDelete
  13. Moga kesihtn pcik tu cpt sembuh

    ReplyDelete
  14. Semoga Allah permudahkan urusan pak cik tu.

    Alaa shikin, logo cenonet to akak main tepek kat situ utk backlink pada blog u all. Akak tak reti nak buat artwork macam adik2 yg lain. Berpinar mata nanti. Nway, thanks so much sebab jadi pengunjung setia blog akak yg tak seberapa. Banyak perkara kita kongsi sama2 kan... :)

    ReplyDelete
  15. Semoga pakcik cepat sembuh...mst pakcik tu n keluarga dia bterima kasih bbyk pada doc...

    ReplyDelete
  16. semoga pakcik kembali pulih sediakala... kim slm kt pakcik tu

    ReplyDelete
  17. Semoga Pakcik Ultrasound cepat sembuh!

    ReplyDelete
  18. Moga pakcik cepat sembuh.
    Sorry kak shikin kite lama x singgah sini :'(
    Jom grouphugs ramai2 :)
    Harap akak suka dgn tag itu.
    fm akak dah sampai. Tekejut kite abg posmen hantar smlm. Thanks kak ^.^

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah, tahniah dr.shikin n team!

    ReplyDelete
  20. semoga cepat sembuh pak cik..
    kalau dah buat pembedahan untuk buang batu karang, ada harapan lagi tak batu tu akan ada lagi ka??
    ayah saya dah setahun lebih buat pembedahan tuk buang batu karang di HKL..

    ReplyDelete
  21. Moga pakcik tu cepat baik hendaknya.....
    Naik takut kalau dengar memacam penyakit ni kan Nazeck....
    Cantik ar kawan awak buatkan header tu.....kite suka yg bawah....... eh...eh...dah jangkit menggediknya hihi

    ReplyDelete
  22. kadangkala orang sakit malu nak mengaku sakit..

    ReplyDelete
  23. mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar. in shaa ALLAH

    wah, comellah tulisan2 tu... saya dapat ke tak entah..sobs

    ReplyDelete
  24. Teruknya condition pakcik tu...

    nasib baik jumpa doc yang penyanyang ni... hehe

    ReplyDelete
  25. Wah.. HSB and Kak Farrah ~ kite nak jugakkkkk....

    *menggedik kat rumah orang.. muhahaha... *

    ReplyDelete
  26. tahniah dapat logo yang cantik dari kak farah dan tag nama dari budak..memang cantik..

    ReplyDelete
  27. semoga urusan pakcik tu berjalan dgn lancar dan dapat sembuh sepenuhnya ... alhamdulillah , seronok le dpt tu ...

    ReplyDelete
  28. Abah saya pn pnah jadi batu karang ni.. masa mula2 tu xtau..Abah asyik demam jer. lepas pi hospital check baru tau tapi mujurlah tak besar sangat. Lepas doc bg ubat, dia pecah n keluar ngan air kencing. Alhamdulillah. sambil tu Abah berubat cara traditional juga.

    zinziemeewah

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~