Friday, January 16, 2015

Bengkak usus.

17/Malay/girl.
Mengadu selalu sakit bahagian kiri perut (secara spesifik ialah di LIF rujuk # Anatomy abdomen.)

Dah 4 tahun dia mengidap sakit ni. Period pulak memang ada masalah sejak umo 13 tahun. Buang air besar pulak tak berapa lawas. Buang angin die kate no problem. Buang air kecil takde hal.

Hasil pemeriksaan, memang rasa sakit bila press di bahagian yang dinyatakan. Tapi, takde penemuan lain.

Aku suspek, samada masalah kencing kotor atau masalah sakit puan.

Check urine -> Normal.
Mintak tolong Dr yang in-charge ibu mengandung tolong scan -> takde fibroid/ ovarian cyst. Tapi yang nampak 'usus bengkak'.

Aku proceed with AXR (abdominal XRay)

Jeng..jeng..jeng...
XRay abdomen patient aku.
Square hijau - faecal loaded
(means najis semua penuh kat situ).
Bulat merah - distended bowel/Usus bengkak.
Warna hitam - gas in large bowel
(gas yang terkepung dalam usus besar).
Related topics:
Intestinal obstruction.

22 comments:

  1. apa punca usus bengkak tu dr shikin?

    ReplyDelete
  2. ish seram pulak.. usus smpai bengkak kn. wuu

    ReplyDelete
  3. bahayanya. kenapa boleh jadi usus bgkak ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada banyak causes. Macam kes ni, most likely sebab patient nyer najis keras banyak dalam usus, so blockage terjadi

      Delete
    2. macam selalu sembelit ke?ishh takut plak..

      Delete
    3. ada cara rawatnye x? kalau bukan pembedahan..

      Delete
  4. ish bahayanya...mcm mn lah ye nak elak? nauzubillah..muda lagi tu

    ReplyDelete
  5. Risau pulak kalau berak tak lawas ni.

    ReplyDelete
  6. Camne nak tau usus bengkak yeh Nazeck...

    ReplyDelete
  7. issh risaunya...pas2 kena ambil tindakan apanya kalau jd cm ni

    ReplyDelete
  8. halamak risau pulak kalo berak tak lawas. kena mkn buah selalu la.

    ReplyDelete
  9. sembelit?? sakit tu,... mesti tak selesa...

    ReplyDelete
  10. seram la pulak..takut pun ada ni..errrr

    ReplyDelete
  11. najis terkumpul kat situ..so mcm mna

    ReplyDelete
  12. selain dari sakit di bahagian kiri, ada simptom lain kak Shikin?.

    ReplyDelete
  13. sah2 lah byk terkumpul tu sbb mkn tapi xnk buang kan..perlu byk minum air sbg pelincir ye dok..setahu akak badan perlukan byk air sekurang2 nya 2 liter sehari

    masih cuba dan disiplin diri utk minum byk air nih terutama ketika berada dlm bilik berhawa dingin

    ReplyDelete
  14. najis byk tak keluar lah maknanya kan ...

    ReplyDelete
  15. erkkk.. bahayanya. dh 4 tahun jadi mcm ni. kesiannya.. siap boleh effect period cycle lagi tu..

    zinziemeewah

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~