Thursday, January 15, 2015

Alzheimer.

     A Chinese man who I used to see before came to see me back today. Last time, I met him at other room. But today at another room. Maybe because of that he didn't recognize me.

     Today, he brought up the same topic - regarding his TIA (Transient ischaemic attack). Basically he asked all the same Qs he already asked during the previous visits. So that I gave him same answers. Aku rasa uncle ni dah Alzheimer (penyakit lupa) but it's really difficult to sort out because he always comes alone. Macamanalah nak tanya keadaan dia kat rumah kan.

     Dia tak abis2 condemn doctor last yang rawat dia. Aku layankan je..
- Doktor tak faham penyakit dia.
- Doktor tak check dia.
- Doktor tak order blood untuk dia.
- Doktor tak review blood results dia yang dah lepas.
- Doktor tak bagi rawatan yang bagus untuk dia.
Bla...bla...bla...

Aku: Uncle, Dr tu dah buat those things for you. Maybe you forgot.
Sambil tu aku explain balik semua benda yang previous doctor dah explain kat dia. But that uncle still not satisfied. Still condemn.

Lama-kelamaan..cam never ending story je..

Aku: The last doctor that saw you was me.
Uncle: I cannot remember.
Aku: Yes uncle. It was me.
Uncle: What's your name, doctor?
Aku: Am Dr. Shikin.
Uncle: I still can't remember.
~§§+$[¥=?!]§=~=^§€





33 comments:

  1. hehee, setia dan penuh sabar doktor menjawab :)

    ReplyDelete
  2. Hehehe bila dah tak ingat susah jugak kita nak explain ..hehhe layankan jer la nak buat camner huhuhu

    ReplyDelete
  3. Bila kita dah cakap berkali2 kadang2 kita pon rasa cam nak naik angin jer kan kan kan ...

    ReplyDelete
  4. Sabar Shikin melayan patient. Kesian juga pd uncle tu. Dlm keadaan begitu, dia mesti konfius dgn apa yg dia lalui, so startlah main blame game :)

    ReplyDelete
  5. penyakit ni slalunya trjadi org tua saja ka

    ReplyDelete
  6. penyakit ni slalunya trjadi org tua saja ka

    ReplyDelete
  7. mmg kena bersabar dgn kerenah pesakit ni..

    ReplyDelete
  8. kerjaya doktor memang sangat-sangat menguji kesabaran

    ReplyDelete
  9. adoii laa memang uncle tuh tak ingat apa langsung.. maunya lepas keluar dari bilik dia dah lupa apa yang doktor cakap dan check dia.. harap2 jangan lupa jalan nak balik ke rumah jer.. apapun sabar jelah shikin.. ragam manusia..

    ReplyDelete
  10. arwah nenek ada penyakit ni..memang jaga orang yang ada penyakit macam ni sangat menguji kesabaran..

    ReplyDelete
  11. Penyakit gitu, dah makan berkali-kali pun boleh cakap orang tak kasi makan tau ^-^

    ReplyDelete
  12. Salam doc...klakar plak uncle ni...tp sabar jela doc dh sakit dia kan...huhu

    ReplyDelete
  13. hahaha...kondem orang yg mmg ada depan mata...i think uncle tu mmg dah alzheimer la

    ReplyDelete
  14. Perlu kesabaran yang tinggi kalau dapat patient mcm ni :)

    ReplyDelete
  15. haha.. sian uncle tu.. jenuh la ye Dr, pasni dtg lg explain lagi yg sama.. klu pesan ke dia pasni dtg dengan ahli keluarga, mesti lupa..

    ReplyDelete
  16. sabar jelah doc..dah kata pun alzheimer kan.

    ReplyDelete
  17. hahaha..uncle2 gitu la..sabar je la..

    ReplyDelete
  18. alahai. sabar jela kan. huhu


    thanks kak tuk fridge magnet tuu.. cntek :)

    ReplyDelete
  19. ssh gak nak handle case yg mcm ni.

    ReplyDelete
  20. Nasib doktor yg dia jumpa tu tak Alzhemier Nazeck....hihi....Kalau tidak masing mssing lupa haha...

    ReplyDelete
  21. alahai cian uncle tu. tp respek la kak shikin penyabar je.

    ReplyDelete
  22. penuh sabar kak shikin menjawabnye..huhu

    ReplyDelete
  23. x pe lah uncle kalau x ingat...sy faham uncle ada penyakit Alzheimer tahap kronik nih :-)

    ReplyDelete
  24. jawab je camtu agak2 dia emosi tak?

    ReplyDelete
  25. Keja paling senang di dunia adalah menyalahkan orang lain... Huh! Apek!

    ReplyDelete
  26. sabar je lah dpt pesakit camtu . kena gak layan dia ...

    ReplyDelete
  27. Mungkin memang alzheimer. Memang uji kesabaran betul :)

    ReplyDelete
  28. melayan org alzheimer ngan kita2 sekali hilang sabar..hehehe

    zinziemeewah

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~