Monday, January 19, 2015

Bengkak usus #3.

Banyak kes sakit perut aku jumpa yang berkaitan tak boleh buang air besar sekarang ni.

Kes hari ni, berlaku pada budak 8 tahun. Kes ni lebih kurang sama je macam kes INI dan INI. Xray findings nye pun sama je macam 2 kes sebelum ni. Medical term ~ Distended large bowel.
Xray abdomen this girl.
Square hijau - faecal loaded
(means najis semua penuh kat situ).
Bulat merah - distended bowel/Usus bengkak.
Warna hitam - gas in large bowel
(gas yang terkepung dalam usus besar).

26 comments:

  1. X ray tu berdiri ke baring. Supind atau Erect ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upright @ erect.
      MKL kerja spital ke?
      Erkk...macam tak, kan?

      Delete
    2. abe mkl tu pensyarah dan anak beliau kejer dalam bidang perubatan mesti ada sedikit info tu

      Delete
  2. Replies
    1. Kebanyakkan kes Kanak-kanak, remaja & dewasa yang saya jumpa disebabkan oleh constipation.
      Kalau baby, takut ada bowel obstruction.

      Delete
  3. bengkak usus ni tak kira umur kan dr shikin?

    ReplyDelete
  4. Wowwww ini mungkin dalam perut Sha jugak....
    hurmm... selalu rasa macam gastrik tapi entahla... bukan x makan.... bahaya jugak kan sakit usus ni....

    ReplyDelete
  5. kalau baby yang selalu poopoo nya keras, tu pon kira mcm kes di atas jugak lah kan? ke lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau baby poopoo keras pun boleh dapat masalah ni.

      Delete
  6. Replies
    1. Kalau saja2 try check masa xsakit memang xde finding, yang.

      Delete
  7. Hmmm...Cik Mimie pun kekadang selalu gak sakit perut n susah nak membuang..haish takutnya..

    ReplyDelete
  8. uish, bahay ni..anak sedara saya pernah kena...memula pelik gak dia selalu cirit sikit-sikit, tapi pastu sembelit..

    ReplyDelete
  9. isk seram
    ngat haih.. Kalo Kak shikin share gambar cemni mesti CT sroll
    lelaju >.<

    ReplyDelete
  10. ada baby jiran baru 5 bulan umur dia.. tak berak dah sebulan, takutnya

    ReplyDelete
  11. takut bila tengok x-ray tuh.. macam2 penyakit ada sekarang..

    ReplyDelete
  12. la kesiannya.budak2 memang kena paksa minum air masak n makan serat sikit.baru senang membuang..ni dah sakit kan kesian kat dia

    ReplyDelete
  13. kesiannya.. kecil lagi tu, 8 tahun.. moga adik tu cepat sembuh

    ReplyDelete
  14. Gas terkepung pon leh nampak ek... Kalu Gas terlepas... Abislahhh... Semua hidung keracunan bau... He He He...

    ReplyDelete
  15. Ada musim jugak ke? Dah takdir diorang kan.

    ReplyDelete
  16. kalau tak membuang sehari pun dh rasa pening satu badan.. inikan pula smpai dah mengeras najis and banyak gas mcm tu..mesti sakit kan..huhu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  17. Pn dktr, kalau jd mcm kes ni apa perlu kita buat ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita bagi ubat lawas buang air besar dia je kalau kes sama di atas.
      Kes lain, lain pula rawatannya.

      Delete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~