Saturday, January 10, 2015

Jangan lupa bayar Cukai Tanah, Cukai Taksiran & Indah Water.

     Awal pagi aku dah on lappy & bentang semua dokumen bayaran berkaitan rumah yang aku perlu buat kat atas lantai. Ada 6 pembayaran semuanya (3 bayaran x 2 rumah). Fenin dibuatnya sebab aku selalu lupa dateline benda alah ni. Alang-alang lappy kusayang dah function well sekarang so bolehlah buat payment dengan pantas. * Selalunya guna smartphone je.

Sebagai ingatan, tarikh bayaran adalah macam kat bawah ni-:
Cukai Taksiran - Sebelum 28 FEBRUARI / 31 OGOS.
Cukai Tanah - Sebelum 31 MEI.

Untuk Bil Pembentungan Indah Water Konsortium pulak:-
- Bil akan sampai kat korang 4 kali setahun, iaitu bil Jan-Mac, bil April-Jun, bil Julai-Sept & bil Oct-Dis.
- Bayaran sebulan hanya RM8. Maka bayaran setiap bil adalah RM24 (RM8 x3bulan).
Ni contoh cukai taksiran aku.
Contoh: Nilai tahunan RM3240.00
Taksiran tahunan = 396.40

Maka, jumlah perlu dibayar adalah RM198.20
(half year).
Kalau nak tahu lebih lanjut tentang cukai-cukai ni boleh refer entries kat bawah. Aku ada terangkan in details kat situ.
P/S: Zumal, Hidayu Ayumie & Cik Balqis belum bagi details untuk pos barang.

Related topics:

41 comments:

  1. tulah kan..kami pon dah bajet2 untuk membayar segala ni..

    ReplyDelete
  2. mmg cukai tanah & taksiran saya selalu terlepas pandang...tau tau dah tertunggak tak bayar...hahaha

    ReplyDelete
  3. kak Shikin!!!! sorry dah lama x singah sini >.< busy mengalahkan doktor pula. aiyark.

    saya x pernah nampak lak ummi saya dapat cukai tanah dengan cukai lain tu. sellaunya dapat bil elektrik&air je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak, akak pun xsempat nak singgah lagi ni sebab banyak hutang BW lain belum terbayar. Hehe..

      Delete
  4. SS tak ingat bila kali terakhir SS bayo Cukai Tanah... He He He...

    ReplyDelete
  5. pembayaran lebih mudah, semua boleh dilakukan dengan internet banking (macam iklan daaa).. :)

    ReplyDelete
  6. Ramai yg sibuk bayar cukai itu cukai ini tapi terlepas pandang zakat pendapatan dan zakat harta yg perlu dibayar mengikut tempoh haulnya..

    ReplyDelete
  7. bil Indah Water..penting tu!ai, musim membayar bil dah kembali..

    ReplyDelete
  8. hehehe nanti kena ingatkan mak ayah. iols duduk duduk saja

    btw hadiah dah sampai Kak Shikin. nanti CT buat entry compile semua oookay ^^

    ReplyDelete
  9. X pernh lgi byr cukai ni smua cuma byr cukai kreta ja hihi

    ReplyDelete
  10. Cukai taksiran tu kena 2 kali ke kak nazeck? macam mana kalau bulan 4 ni baru dapat kunci rumah?

    ReplyDelete
  11. ana dok rumah felda jadi mmg dah ada potongan setiap bln dari hasil pndpatan hasil sawit abah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yaka ana..kita tak tahu apa pon hihi

      Delete
  12. Selamat membayar... nanti kena tulis kat and tepek kat peti ais so that tak lupa.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum ni tepek bil besar2 tu kat frij.
      Lepas tu macam serabut pulak, so tanggalkan balik:)

      Delete
  13. Tq Dr kerana mengingatkan...hihi

    ReplyDelete
  14. Pening kepala bila memikirkan macam macam benda nak kena bayar bila dah kerja nanti dan bila dah ada rumah sendiri nanti.

    ReplyDelete
  15. Akak dok rumah kampung. Tak de bil indah water. Tapi bila loji penuh kena panggil orang Indah Water. Sekali servis dua ratus lebih tak silap.

    ReplyDelete
  16. nasib baik tak ada nak bayar cukai apa2..hehe..selalu nampak cukai yang mama yang perlu bayar ja.. :)

    ReplyDelete
  17. selamat mengeluarkan duit membayar.
    saya pun tak pernah bayar, harapkan cik suami ja

    ReplyDelete
  18. biasa... biasa.. tiap tahun kena bayar.. jangan lupa bulan april GST pulak.. hehehe

    ReplyDelete
  19. kena buat ruangan letak bil2 yang kena bayar.. lepas tuh buat macam list apa nak kena bayar.. tak pun set dalam reminder semua tarikh2 tuh dalam handphone..

    ReplyDelete
  20. Belum byr lagi smua... sbb dok nyewa je.,, tpi cukai rumah tu mmg sllu je tertunggak.. hehe

    ReplyDelete
  21. tak pernah ambek tahu sgt hihi.. semuanya diurus oleh ayah...

    ReplyDelete
  22. ayah saya tolong bayarkan. ehhehehe

    ReplyDelete
  23. nak kena check dulu ni.. banyak gak jumlahnya ekk

    ReplyDelete
  24. Heee, belum pernah bayar lagi..hikhik..sebab parent yg bayar..:)

    ReplyDelete
  25. Selamat membayar apa yang patut kita bayar ..Kena la bayarkan tak pasal2 kan ada yang kena saman..

    ReplyDelete
  26. masa bujang, bab bil ni semua serah kat ayah.. bila dah kahwin,. saya pulak handle bab bil. hihihi..

    ReplyDelete
  27. Kalu kite bayar lebh...bayaran akan bawa ke hadapan x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. - Cukai Tanah saya x sure.
      - Cukai Taksiran saya pernah bayar direct 1 year. Kalau lebih dari tu sy xpasti.
      - Saya pernah buat untuk Bil Indah Water, mmg brought forward.

      Delete
    2. - Cukai Tanah saya x sure.
      - Cukai Taksiran saya pernah bayar direct 1 year. Kalau lebih dari tu sy xpasti.
      - Saya pernah buat untuk Bil Indah Water, mmg brought forward.

      Delete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~