Wednesday, January 21, 2015

Doktor tak keluarkan surat sokongan.

Adakah anda tahu bahawa PENGGUNAAN SURAT SOKONGAN BOLEH DIKENAKAN TINDAKAN TATATERTIB?

Okey, we ol baru dimaklumkan oleh YM & FMS yang perkara di atas adalah DILARANG!

Entah berapa banyak dah surat sokongan kitorang buat sebelum ni.
Cth: Anak mintak bagi surat kepada bos untuk sokongan bertukar tempat kerja kerana nak menjaga parents yang sakit.
(Bukan semua betul pun. Ada yang menipu. Aku pernah tangkap sorang).

Alhamdulillah ada pencerahan ni dari bosses. So, lepas ni just boleh bagi SURAT PENGESAHAN KESIHATAN sahaja :)

29 comments:

  1. isk...klu untuk perkara macam ni,risau pulak nak keluarkan surat sokongan kan...lepas ni takdelah orang ambil kesempatan lagi

    ReplyDelete
  2. oh, macam tu ya..hehe..memang kekadang kes macam ni ada yang menipu kan..

    ReplyDelete
  3. Ooo.. ade erk selama ni doktor bagi surat sokongan sebab setahunya tak bole sebab surat tu tak valid

    ReplyDelete
  4. ermmm surat sokongan tu rasa macam tak patut kan. tapi surat kesihatan tu betul la.

    ReplyDelete
  5. oh ye ke...saya ingat boleh.hehe..baru tahu

    ReplyDelete
  6. dok ingt boleh ka...xboleh la surat sokongan ni

    ReplyDelete
  7. Hmmm.... sebenarnya tak penah tahu pon ape benda surat sokongan ni... untuk apa e?

    ReplyDelete
  8. betul tuhhh...kdg2 ada yg amik kesempatan mtk surat sokongan utk kepentingan diri....surat pengesahan kesihatan itu sepatutnya yg valid utk tau status kesihatan....sy pon penah jugak jupe org menipu pasal surat sokongan tuh..

    ReplyDelete
  9. kadang kadang ada orang ambik kesempatan dengan surat sokongan yang diberikan

    ReplyDelete
  10. aha...bagus begitu...beri je surat pengesahan kesihatan

    ReplyDelete
  11. surat sokongan g jumpa pihak yang berkenaan lah, diaorang ni tahu amik kesempatan je... jadi lepas ni para doktor dah tahu lah... hanya boleh keluarkn surat pengesahan kesihatan je lah..:)

    ReplyDelete
  12. nak surat sokongan boleh dapatkan dari ketua kampung aje.. setakat surat cakap nak jaga ibubapa sakit, ketua kampung boleh buatkan.. hehehehe.. (respek saya untuk ketua kampung bentong kluang.. zero birokrasi.. sangat mudah didekati..)

    ReplyDelete
  13. ooo saya tak tau pasal ni..saya tau surat pengesahan je..

    ReplyDelete
  14. macam-macam orang buat untuk menipu ni.. hurmm

    ReplyDelete
  15. baru tahu tentang ni.. bahaya yer..

    ReplyDelete
  16. Now, tugas doktor jadi lebih mudah sikit la..xperlu da nk buat surat sokongan..surat pengesahan kesihatan dah cukup da :)

    ReplyDelete
  17. kekadang ada orang ambik kesempatan dengan cara nih.. ok laa shikin bagitau.. kekadang ada orang terlepas pandang perkara macam nih..

    ReplyDelete
  18. Baru saya tahu pasal ni. Selalu dengar nak minta mc je dari doktor. =)

    ReplyDelete
  19. Oh begitu ka...aku pun baru tau :)

    ReplyDelete
  20. Tapi adakalanya orang awam masih tidak faham. Walaupun dah keluar amaran tetap berdegil nak mintak juga surat supaya memudahkan kerja mereka

    ReplyDelete
  21. Yap kekdg sesetengh memg da yg menipu semata

    ReplyDelete
  22. dapat elakkan orang lain dari ambil kesempatan

    ReplyDelete
  23. Surat MC satu buku please! He He He...

    ReplyDelete
  24. pernah ja terjadi..kwn saya la..nk apply sticker..mst ada surat sokongan doc sbb sakit..kalau sbb sakit akn diapprove permohonan... so pakat2 cari idea sakit apa.. nasib mmbr tu..ada sakit alergic kulit smpai teruk naik bintik2 merah.. dia plak buat appointment ngan doc tempat fia.. so dpt lah surat sokongan tu..

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~