Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Saturday, October 25, 2014

School refusal.

     For me, school refusal  is actually a big issue whereby u all kene dig & dig further from anak korang once the problem arise. Kalau malas tu lain lah. Tapi, cuba tengok muka budak-budak tu..macam dull ke? low mood ke? Unhappy ke? Kalau any of this ada, means there's something they are hiding from you. Jangan terus marah kalau anak kata takmo pi skolah, k.
     Contoh 1 patient aku ni, budak lelaki form 4. Die slalu datang klinik sensorang   atas pelbagai alasan. Everything is because of MCs. Budak ni memang budak baik, aku tau. Badan kecik2 je. Terbaru pasal cirit-birit, tapi history dia tu tak talley langsung dengan examination. *Beware tau u olzzz,  we as experience doctors can always detect whether you are really ill or making up stories :p. And by right, budak bawah umur kene hadir ke klinik dengan parents juga.
      So, aku pun plan untuk test stress level dia dengan ujian DASS.
Related topic ~ Stress -> Panic Attack.
Results memang as expected:
- Stress teruk.
- Anxiety sangat teruk.
- Kemurungan teruk.
Can u olzzz see? He is actually hiding something big from me. Lepas dapat results ni pun dia still nak sorok. Tapi, no..no..no..Dr. Shikin takkan stop until dia dapat sort out the root problems.

Aku: AW (nama pesakit), awak ni ada masalah sebab tu awak ponteng sekolah, kan?
AW: (Die jawab something tapi dengar x dengar je.)
Aku: Saya tanya sekali lagi, betul tak ada kawan buli awak kat skolah?

    Afterwards baru dia cerita semua. Puas aku nak korek. Sepatah aku tanya, sepatah dia jawab. Kesian this boy tau. Dia belajar dalam top class & pernah dapat no.1 which mean he is an intelligent boy. Memang sayang kalau keadaan ni berlarutan. For school bullies, kalau anak yang kene buli tu anak aku.." Mu tunggu aku datang. "
Related topics :-
~ Conduct Disorder.
~ Buli di tadika.

Waah..waah..waahhh.

     Salam hujung minggu semua. Apa yang waah..waah..waahhh tu awal pagi ni. 'Waah' that I mentioned is not related with 'wow' or any astonishing condition. It's actually rengekan Iri mencari Tok dia. Iri ni akan bangun banyak kali setiap malam (dari malam ke pagi). Mata tutup, tapi mulut, "Waah..nak nennenn..nak nennenn." Cucu Tok lah kata kan. So, nak susu pun cari Tok untuk buatkan. Setiap kali buat susu tak kurang 7oz ; 3-4 times throughout the night. Mama pulak kengkadang tido mati. Telinga memang sayup-sayup lah bunyi dia merengek tapi otak tak instruct eye to open. Gitu lah gamaknye mama pun rasa macam dalam mimpi je.
     Tadi 3pg mak (Tok Iri le tu :) kejut cakap dah nak bertolak balik kampung dah - Bukit Merah Laketown, Perak. Sepupu aku nak kawen (anak Pak Tih). Memula aku nak ikut. Tapi, memandangkan husband kan injured & initially cuti aku tak lepas (Semalam baru cuti aku diluluskan. Tapi, dengan syarat aku kene balik klinik jika dipanggil - in case ada yang EL. Harap takde lah yang EL :( Okey, lepas mak ayah dah bertolak, aku sambung tido.
     Pukul 5pg aku terjaga semula bila Iri merengek nangis cari 'Wah'. Dia pelik kenapa Wah tak datang2 pujuk dia. Taktau Wah dah balik kampung. Ermmm..dia panggil Tok & Tok Wan dia Wah. Then, panggil aku & papa dia -> pap-pa. Puas ngajar. Ni first time budak gumuk ni 'sedar' being left by Tok dia. Bukan tak pernah tinggal, tapi time baby memang lah taktau pape. Sekarang dah grown up lah katekan. Hehe..
Iri tido semula selepas berjaya 'dipujuk' oleg mama.
Susu.nya pun dah tinggal 1 oz.kott
(dari.7!1/2 oz).

Thursday, October 23, 2014

Endorse MC #2.

Dulu aku pernah up entri berkaitan tajuk ni kat SINI ~ Endorse MC.
     Baru ni..on same day, adalah 2 kejadian berkaitan...happened to be seen by 2 of my colleagues. Nasib dua2 mood baik. Kalau tak, dah makan kasut dorang ni. Ahaksss sukahati aku je:)

1. Sorang nyonya ni - pensyarah linkungan umo 50-an. Ada masalah katarak - operation done @ 1 of Pvt Hospital in KL. 1 MC sheet tu dapat cuti 1 week duration je. Another sheet, cuti 1 month. Ape ke lama sangat? Dah macam cuti bersalin pulak, kan? Macam biasa datang nak endorse MC tapi takde surat dari Pvt Hospital tu regarding diagnosis penyakit dia. Haruslah kene reject kan? This is medicolegal okey..bukan medical check-up (hehe..ni namanya melawak x kene tempat:) We all assume dia x faham, so we all pun terangkan. Tapi, dia insist soh sain juga. Cara dia cakap macam kaki gaduh tu. Memang boleh2 nak soh kawan aku dengar cakap dia juga. Well, bagi dia benda ni kecik. But, to us..silap haribulan 'ke dalam'. Dalam mana? Dalam court, hokey.

2. Kes jaga anak sakit - dia ambik MC Pvt lepas tu soh Dr Govt endorse. Memang tak laaahhh..haha.

Take home message :
* Harap maaf, kami hanya menjalankan tugas hakiki kami. Rasuah tidak diterima di sini (Hehe..manede siapa rasuah pun. Cuma 'nasi tambah' je ni:)
* Our job is full of risk, so we have to protect ourselves.
* We are not your maid, so please don't order this & that out of the limit.

Amacam, garang tak Dr. Shikin?

Iri has 'grown up'.

Recent photos - Iri @ 1y 5m old.
     Iri, anak bongsu aku. Ehhh..gempak je cerita cenggitu cam ramai anak pulak. 3 orang jer pun:) And tak wish nak 'add-on'. (Walaupun jelles tahap gaban bila dengar orang lain preggy. Owhhhh...no..no..no..hokey). Sekarang dia dah 1 year 5 months old. Dah makin 'baik'. Takdelah meragam teruk2 macam dulu. Dah 'makan pujuk' jugaklah.
     Iri dah 'besa' ke? Ye kottt. Kenapa aku kata Iri dah besa?
1. Dulu - bila botol susu tergolek jatuh atas lantai memang die 'tak alert' langsung.
Sekarang - pantang jatuh...immediately dia akan response ambik botol die tu n tegakkan balik.
2. Dulu - lepas minum susu dia akan campak botol susu dia or biar je botol tu tergolek sana-sini.
Sekarang - dia dah pandai letak botol yang kosong tu atas meja makan. Maybe sebab dengar aku selalu suruh abang2 dia buat camtu.
3. Dulu - kalau menangis memang x makan pujuk. Ko peluk ke, cium ke memang dia tetap melolong.
Sekarang - kalau dia nangis kat depan & aku panggil dia dari dapur, dia mesti akan datang pada aku. Tapi, tau ape aku kene buat? Kene pegang tangan dia mana2 aku pergi.. Aku masak ke..aku basuh pinggan ke..aku nak bukak peti ais ke.. Kalau aku terpaksa lepaskan tangan dia....ermmm mulalah nangis balik.
     Tapi, dia tak macam dulu dah. Makin senang dijaga :)
Iri @ 1y & 2m old.
Iri @ 1y & 4m old. 
** Korang, tolong doakan aku jadi a good mommy for my kiddos tau:) Love you.. & good nite..Zzzzzzzz...

Wednesday, October 22, 2014

Kat JUBO.

     Ni aku dapat dari what's app group aku. Memula baca macam nak throw out. Uwekkk... Apsal cita pasal ni?
Lepas dah baca..hahaha.
Tapi, maaf bhs kasar (si*l).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...