Thursday, November 20, 2014

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015.


Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.

Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)

Semua yang join akan tersenarai dalam bloglist BuatWanita.Blogspot.Com untuk bulan Januari 2015 hingga bulan Jun 2015.

Pemenang bertuah akan menerima hadiah sponsor dari LittlePuteri.Blogspot.Com
Thank you for your support! 

Mr. Rude.

     A middle-aged man, an NGO brought in his client (I think so) for VCT (which we are not familiar with). He was seen by my colleague who is junior than me. He talked like an English man (not a single Malay word came out from his mouth). But, that doesn't matter much as I also talked in fluent English with some patients. The thing is, he required our sign (he brought a VCT receipt along) after did an HIV rapid test. But then, we won't sign blank receipt without confirming what is VCT all about.

Dr. G: Minta maaf, sebenarnya saya tak berapa faham VCT ni? Boleh encik cerita sikit tak?
Mr. Rude started to explain in an irritating manner (good & nice people won't do like that) - condemning , underestimating. Basically he has dissatisfaction with us, the doctors which we can't identify. All of sudden...

Mr. Rude: SOME DOCTORS ARE NOT MEANT TO BE DOCTORS..
Selamba badak je dia cakap cenggitu. Apa motif die tah, aku pun x faham. Tetiba je cakap macam tu. Buat aku menggelegak je.

Aku: What do you mean.. [aku quote ayat dia]?
He came out with some answers - still irritating. Tapi, aku dah lupa sebab aku geram. Kalau tak tujukan kat kitorang, tujukan kat siapa?

Aku: In this context, what do u mean?
Bermulalah sessi berbalas-balas pantun argument. Jangan ingat I can sit silently & pasrah. Kalau korang yang tak kuat semangat jumpa, confirm NANGIS macam sorang colleague aku baru ni.

Aku: You cannot say like that!
Mr. Rude: THIS IS FREE COUNTRY!
Dah pulak 1 habuk bahasa Melayu ko tak reti cakap. Lepas tu ko cakap macam ko kat US. Weiii...sedor sikit kita kat Malaysia. Pelik betul orang camni. Mungkin depa lahir masa bulan mengambang penuh kot.

7.30pm:
Aku wassap kat bos (wassap group). Boss (FMS) kind of terkilan jugaklah. Then, YM aku pulak tambah - Dia pernah kena interrogate macam polis dengan Mr. Rude ni. Rupenye sebelum ni dia asik condemn/kutuk sistem/settings Methadone Clinic kitorang. Boss ask the doctor in-charge of MMT/NSEP to find his contact number so that she can see this arrogant (like he is so good la..) man & sort out this problem. 

Wednesday, November 19, 2014

Dinner with my boys.

18/11/14
6.00pm

     Pagi-pagi tadi aku pesan kat mak mintak tolong siapkan budak-budak ni petang so that once aku balik boleh terus bawak depa keluar. Selalu kalau nak makan-makan kat Seremban memang Jusco (AEON) jelah pilihan paling mudah & selamat untuk aku bawak anak-anak outing. Aku suka parking kat bawah je bukan parking bertingkat kalau asben aku xde sama. Sebab area ni open.
    Dah lebih sebulan tak bawak budak ni keluar. Hari Ahad baru ni aku janji nak bawak tapi cancel disebabkan asben aku takde rumah. Anak-anak aku ni request nak makan kek lagi. Padahal, baru je makan kek Jumaat lepas (sempena birthday Abe). So, pilihan yang ada cuma Secret Recipe. So, here we are for dinner treats.
Menu kami:-
1. Prawn macaroni with cheese.
2. Caribbean style fish fillet.
3. Walnut brownies.

P/S:
* Kalau setakat anak-anak kecik 2-3 orang, tak perlu order bebanyak. Just 1 main course & 1 desert cukup. Aku order air yogurt strawberry untuk depa. Asik minum je sampai aku yang nak kena sental makanan. Depa bukan makan pun. Konon menangis & merajuk nak cake, tapi aiskrim tu je yang dia makan. Cake yang lebih aku tapau. Dah bayar maaa...

Related topics:
~ Shopping di Sogo, KL.
~ Belanja mak makan.

Unexpected delivery.

      Tengah treat patient petang tadi, tiba-tiba staff aku, M hantar envelope besar. Aku memang xde beli apa-apa pun setakat ni. And takde menang apa-apa GA rasenye. Bila aku turn envelope tu ke belakang, ada nama k. Farrah,  dari Blog FAMF Tower. Tapi, aku dok pikir ada apa dengan cinta ya? Ehhh..tu tajuk cerita Endon xD. Tak sabar nak tunggu balik. So, mama pun unwrap (macam x seswai pulak word ni). Jeng..jeng.. jeng....
    So ada macam-macam inside the envelopes:-
- Coloring + sticker book.
- Buku sambung titik-titik.
- Birthday card hand-made by k.Farrah sendiri & ada special wishes.
- Small square card.

     Thanks a lot k.Farrah sebab susah-susah buat ni untuk Abe. Ni dia tengah busy dengan buku hadiah k.Farrah tu. Buku colour tu saya nak photostat 1 set untuk Ajik pulak. So, saya akan release 1 by 1 je kat dia. Ajik ni bukan boleh bagi sebuah buku memang habis dikoyaknye. Dah berapa banyak coloring book saya beli kat dia. Tahan sehari je, lepas tu just tinggal cover. Ermmm...

Warga asing /pelarian - tapi demand bukan main.

     Seorang patient lelaki Myanmar dari UNHCR datang klinik aku mintak enough supply untuk ubat-ubatan dia. Nak tau ubat apa? Semestinya ubat darah tinggi, kolesterol, cair darah dll yang kosnya memang tinggi jika dibeli sendiri. Tapi, kalau kat Klinik Kesihatan memang free lah. So, please appreciate ubat korang. Just kena bayar untuk pendaftaran je:
1. Orang Malaysia = RM1.
2. Warga asing = RM15.
3. UNHCR = RM7.50.

     Berbalik pada patients ni, dia sebenarnya under follow-up Klinik Kesihatan berhampiran. Aku tau ni lepas dia tunjuk photocopy slip ubat dari klinik berkenaan. Hamboi...hamboi... Guys, FYI...ubat-ubatan jenis di atas hanya akan diberi untuk tempoh 5 hari je untuk Non-Malaysian ok. Yang selebihnya kena beli sendiri kat farmasi luar. Kalau appointment 5 bulan, means 5 bulan lah kena beli ubat-ubatan tu. Aku pun explain apa yang patut, tapi dia siap cakap, " Saya mana ada duit mau beli luar. " Hamboi.. Hamboii lagi.. Teruklah kami as tax payer ni. Sekarang sebulan pun bayar cukai dah beratus-ratus, takkan nak kene bayar lebih lagi kottt. Dah pulak depa ni dah terlajak ramai kat Malaysia ni.

Rujuk entri Daddy Ziyyad ni jugak ye ~ Warga asing perlu bayar caj rawatan.