Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Moga bahagia milik kita...insyaallah..

# LoVe YOu GuYs #

Monday, July 28, 2014

Perjalanan balik kampung.

Akhirnya, tibalah hari nak balik kampung.
Orang paling tak sabar semestinye asben aku sebab nak balik kampung die. Eventhough mak&ayah sebenar die dah meninggal dunia, die still ada Umi (mak tiri) & die sangat rindukan kampung halaman dia.
Kami singgah umah mak aku & lepas tu mulakan perjalanan dalam pukul 2.30petang. Tapi, oops singgah kat The Store jap sebab ada lagi keperluan yang tak cukup. Sempat lagi aku beli luggage besaq Polo RM99 je...sebab kitorang x cukup beg.
And at last...
Baca doa - moga kami selamat tiba ke destinasi.
Area KL lagi ni..
Alhamdulillah budak kecik ni tido.
Buleh Mama rehat.
Papa dah jatuhkan seat tengah & bentang
2 lapis toto so that budak-budak boleh
baring.
Mama pulak dah siapkan toys seplastik.
Jangan gaduh-gaduh sudah.
Mama pun berselfie macam biasa.
Mase ni baby kat seat belakang.
Baby dah pandai memanjat ke belakang...
tapi yang tak larat tu dia suka ulang-alik depan-belakang.
Dalam pukul 5.40ptg sampai Bentong.
2 masjid yang tersergam indah di Bentong. 
Kami teruskan perjalanan & nampak ni..
- Nangka Madu.
Asben kate best. Ermm..no comment sebab
aku memang tak suka nangka.
Bau pun dah pening. 
Dalam pukul 6.30 kot..kami stop kat sini..
- Pusat Perhentian Benta.
Nak beli juadah berbuka puasa.
Dengan selamba badak..kami tumpang makan
dalam kedai ni. Tapi, setelah minta izin.
Tapi, yang aku geram..anak-anak aku ni..
gi rumah orang ke..kedai orang ke..depa sukahati buat
macam rumah depa. Erkk..puas mama ajar supaya
jaga adab.
Ini adalah keadaan biasa kalau kitorang balik
kampung awal. Alhamdulillah tak jadi kali ni sebab
kitorang balik lambat dari orang lain.
(Memandangkan asben aku duty. Hari Ahad
baru balik umah.)
Okeylah, lepas Maghrib kami sambung perjalanan. Oopppsss.... actually after bersihkan anak aku yang BO. Time ni tiga-tiga boys ni BO serentak. Macam kembar.

Alhamdulillah.. pukul 2pagi kami sampai di Tanah Merah, kampung asbenku yang terchenta.

Friday, July 25, 2014

Pemenang Ucapan & Cabutan Bertuah Setulus Kasih Ibu Contest.

Rujuk No. Penyertaan anda di SINI.

Hadiah Ucapan Hari Ibu x2:
No. 10 & 13.
(Boleh pilih sendiri pilihan Tupperware sebelum 6pg esok. Selepas 6pg, pilihan Tupperware adalah keputusan penganjur)

Hadiah Tupperware x7:
No. 72, 15, 47, 4, 23, 71, 6

Hadiah Keychain x4:
No. 48, 26, 50, 22.

Hadiah collagen x20:
No. 54, 56, 32, 5, 64, 28, 69, 14, 18, 62, 43, 33, 7, 61, 30, 52, 9, 40, 11, 57.

Cash RM10 x7:
No. 55, 13, 70, 53, 29, 25, 67.

Cash RM20 x2:
No. 34 (salah link) & 12.
No. 8 (Pemenang baru)

Tahniah kepada semua pemenang. 
Sila wassap details sebelum Jam 23:59 31/7/14 (017-3841198).
- Full name
- Full address
- Kod Contest & No. Penyertaan
  Cth: SKIC 10.
- Jenis hadiah
- Account no. (jika berkenaan)

Hadiah akan dipos pada Jumaat,  8/8/14.

Klinik kosong...unbelievable.

Dah petang-petang ni alhamdulillah klinik dah lengang. Sume patient dah balik raya kott.
Pandangan dari kaunter.
Berselfie sebelum balik time.
Ber'welfie dengan Dr. Liyana.
Selamat Hari Raya semua.
Jangan tertinggal baju raya tau masa nak balik kampung.

And jangan lupa tinggalkan address rumah at nearest police station so that mereka akan buat rondaan. # Terima kasih pada pihak polis yang berkhidmat di kala kami menyambut raya. #

Duit raya untuk kamu.

Salam.

Bersempena Syawal yang hampir tiba..
saya ingin memohon maaf andai ada yang terguris hati sepanjang berkenalan dengan saya di alam maya ni. Memang tiada sekelumit niat pun untuk menyakiti hati sesiapa sepanjang saya berblogging. Saya hanya seorang yang sempoi, tapi kadangkala saya agak serius dalam certain issues...which make some people feeling uneasy with me.. I guess. Harap tak simpan lama2 nanti jadi abscess kene I&D (incision & drainage). Haha.
Di kesempatan ni sebenarnya.. saya nak bagi duit raya kat bloggers yang tak jemu2 drop comments kat blog saya.
Jadi, Top 5 Lovely Readers yang beragama Islam seperti kat bawah ni boleh tuntut... hehe.. RM5 bagi setiap orang anak mereka sebagai duit raya dari saya.
Harap sudi terima.
*Boleh bagi nama anak2 (yang masih sekolah) kat ruang komen ye.
* Drop nama sebelum 6pagi esok.
*Then, wassap saya 017-3841198 bagi akaun no & nama bank & account holder name.
* Yang xde anak or anak dah abes sekolah menengah, bagi nama sendiri je :)
Love you, guys.

Endorse MC.

~ Autopublish entry ~
U olzzz or colleagues u olzzz pernah tak datang KK untuk endorse MC dari private hospital?
Actually benda ni is not written dalam SOP untuk Medical Officer pun. So, kalau doktor taknak sain pun boleh kan? Hehe..saje nak buat jahat sikit.

Mase blaja dulu pun tak pernah pulak pensyarah ajar cara nak endorse MC. Yang dipelajari adalah cara nak diagnose penyakit & rawat pesakit. 

Tapi takpelah...kitorang ni baik hati tau. Sain aje, but with conditions :
1. Please lekat MC to comel2 atas kertas A4 putih.
2. Complete with diagnosis on every MC sheet.
# KPJ bagus sangat because on the MC itself ada part Diagnosis.

Menyusahkan ke? Actually kitorang dah hadapi banyak masalah related with MC ni - mane yang time tengah rawat patient bos u olzzz call mintak explaination pasal MC...mane yang nak kene buat explaination letter kat employer. Banyak keje tu...

Thursday, July 24, 2014

Kita serupa - laceration at forehead.

~ Autopublish entry ~
2 Jumaat lepas.. MA panggil aku masuk Treatment Room sebab ada sorang budak Darjah 1 jatuh kat sekolah & berdarah kat kepala. MA kate maybe kene jait.
Dahi 'terbelah'.
"Allahhuakbar. Harap2 takyah jahit. Sebab aku kesian kalau budak kecik nak kene jahit."
Aku attend budak tu segera. Dari jauh, nampak dah baju dia berlumuran darah. Mase tu cikgu yang bawak die. Nampak air mata berlinang kat pipi.
Aku: Macamane boleh jatuh ni..kawan tolak ye?
Die angguk kepala.
Kenapa kawan tolak? Gaduh ke?
Tapi, aku x rase die gaduh pun. Budak ni kecik je..halus je.. nampak tak nakal.

Murid: Tak..dia lari2.. Lepas tu terus tolak.
Alahai, sama ngan cerita aku.

Mase tu aku Darjah 2 Kenari.. aku main kejar2 ngan kawan2 aku, termasuklah ada sorang budak laki gemuk, nama dia Fairuz. Mase tu ade sebatang pokok yang daunnye lebar & boleh melekat kat baju. Mase tu, tibe si Fairuz ni kejar aku sambil cuba nak lekatkan daun tu kat belakang pinafore aku. Ape lagi..terus je aku jatuh terperosok & dahi aku cium bucu pintu kelas aku. Darah berlumuran kat baju. And aku dah macam nak pitam. Cikgu kesayangan aku, cikgu Hapipah lah yang bawak aku balik rumah. Ada luka terbelah sikit kat dahi kiri, sama macam budak ni kedudukannya. Tapi, alhamdulillah tak perlu jait. Imam depan rumah aku just ambil sarang labah-labah & baca2 ayat Quran then lekat kat dahi aku.
Bile aku tengok budak ni..same je badan 'halus' macam aku dulu. Luka kat dahi die pun superficial & no active bleeding. So, selamat..

Murid bernafas laju/kencang.

~ Autopublish entry ~
Petang last week sorang cikgu ni datang bawak sorang murid yang tengah mencungap-cungap jumpa aku. Cikgu tu taktau what actually happened. Guru subject die yang panggil cikgu ni sebab die merupakan pakcik budak ni.

Aku: Adik, pernah tak jadi macam ni sebelum ni?
Adik tu geleng-geleng.
Aku: Adik ada apa2 penyakit ke sebelum ni? Die just silent. Cikgu tau ke apa-apa masalah budak ni before?
Pakcik: Saya tak pasti.
Aku: Mak ayah die mane?
Pakcik: Parents dia bisu.
Aku: Adik ade takut ape-ape ke? Kawan buli ke? Cikgu garang ke?
Die geleng kepala lagi.
Aku: Cikgu,  saya check die takde masalah. Die ni hyperventilating ni.
Aku pegang tangan budak tu & pimpin dia ke bilik rawatan.

Kat treatment room:
Aku: Cikgu, ambil paper beg ni & tekup kat hidung dan mulut die. Adik nafas dalam beg kertas ni ye. Sekejap lagi saya datang balik.
Breathing in paper bag.
After about 5-10min:
Aku: Adik dah ok, kan? [Dah tak mencungap-cungap lagi. Nafas dah stable]. Boleh cerita kat doktor.. Adik ade masalah ape?
Murid: Kerja skolah suuusah.
Aku: (Alolo..aku dah agak dah ada something wrong at school.)
Penerangan ringkas klik SINI.

Wednesday, July 23, 2014

Gigi susu vs Gigi kekal.

;) Maklumat ni aku dapat dari kursus yang aku attend last 2 years.
  - Dari nurses Klinik Pergigian.

Manusia ada 2 peranggu pergigian :
1. Gigi susu/ Gigi desidus (20 batang).
-Mula membentuk semasa janin berusia 5-6 minggu di dalam kandungan ibu.
Semasa dilahirkan, gigi tersebut terdapat di dalam tulang rahang bayi.
-Mula tumbuh ketika kanak-kanak umo 6 bulan-2 tahun.

2. Gigi kekal (32 batang).
 -Menggantikan gigi susu secara berperingkat mulai umo 6-7 tahun. 
-Telah gantikan semua gigi susu masa umo 12 tahun.
 
FORMULA 6666
(Tip untuk mengingat masa pertumbuhan gigi)

6 minggu dalam kandungan
-gigi susu mula terbentuk.
6 bulan selepas lahir
-gigi susu mula tumbuh.
6 tahun
-gigi kekal mula tumbuh.
Tahun 6
-Semua gigi susu telah diganti dengan gigi kekal.

B.Arab - perbuatan #5.3

;)
rasama - melukis
qaraa - membaca
qaada - memandu
lai'ba - bermain

Tuesday, July 22, 2014

Shopping di Sogo, KL.

Ramai yang tau kan banyak bende aku belum prepare untuk raya, including pakaian raya Adams (klik SINI). Sebab aku banyak drop comments pasal persiapan raya aku kat blog lain. 
So, semalam sekali lagi aku turun KL dengan komuter (dulu dengan AH).

Sampai KL Sentral je dah kol 7.10pm. Tempat makan yang kosong kat Secret Recipe. So, terjah je. Asal boleh..
Air sirap (paling kanan) & air mineral (paling kiri)
are FOC buat berbuka. Sebab air yang ordered belum sampai.
# Kalau tau ada free, x ode air lain tadi. Teruknyeee..
Asben & mee sup die yang rase bakso.
Korang dah biasa kot name2 food kat Secret Recipe
ni. Aku bukan hapal pun.
Ni aku baru nak menjamah - Fish & chips kot.
Telan je lah.
Asalkan halal.


Kat kaki lima PERTAMA.
Seperti biasa, tempat parking motor secara berjemaah.
SOGO..aku datang.
Sape yang dah lame nak beli handbag Sembonia
tapi sayang nak keluar duit ratus-ratus cam aku?
Baik korang terjah SOGO sekarang.
Berlambak Sembonia murah.
Senang cari baju jalan budak-budak kat SOGO
ni sebab 1 brand dorang put 1 separated place.
Tapi, bila dah banyak2 tu korang akan
jadi pening lalat jugaklah. Tu belum lagi bawak anak.
Dah habis shopping, konon nak sambung kat Jalan TAR pulak. Tapi, dua-dua dah penat & ngantuk. Jalan Basking jap. Lepas tu, balik kem asben semula & ambik kete untuk shoot balik Seremban.