Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Moga bahagia milik kita...insyaallah..

# LoVe YOu GuYs #

Wednesday, July 23, 2014

Gigi susu vs Gigi kekal.

;) Maklumat ni aku dapat dari kursus yang aku attend last 2 years.
  - Dari nurses Klinik Pergigian.

Manusia ada 2 peranggu pergigian :
1. Gigi susu/ Gigi desidus (20 batang).
-Mula membentuk semasa janin berusia 5-6 minggu di dalam kandungan ibu.
Semasa dilahirkan, gigi tersebut terdapat di dalam tulang rahang bayi.
-Mula tumbuh ketika kanak-kanak umo 6 bulan-2 tahun.

2. Gigi kekal (32 batang).
 -Menggantikan gigi susu secara berperingkat mulai umo 6-7 tahun. 
-Telah gantikan semua gigi susu masa umo 12 tahun.
 
FORMULA 6666
(Tip untuk mengingat masa pertumbuhan gigi)

6 minggu dalam kandungan
-gigi susu mula terbentuk.
6 bulan selepas lahir
-gigi susu mula tumbuh.
6 tahun
-gigi kekal mula tumbuh.
Tahun 6
-Semua gigi susu telah diganti dengan gigi kekal.

B.Arab - perbuatan #5.3

;)
rasama - melukis
qaraa - membaca
qaada - memandu
lai'ba - bermain

Tuesday, July 22, 2014

Shopping di Sogo, KL.

Ramai yang tau kan banyak bende aku belum prepare untuk raya, including pakaian raya Adams (klik SINI). Sebab aku banyak drop comments pasal persiapan raya aku kat blog lain. 
So, semalam sekali lagi aku turun KL dengan komuter (dulu dengan AH).

Sampai KL Sentral je dah kol 7.10pm. Tempat makan yang kosong kat Secret Recipe. So, terjah je. Asal boleh..
Air sirap (paling kanan) & air mineral (paling kiri)
are FOC buat berbuka. Sebab air yang ordered belum sampai.
# Kalau tau ada free, x ode air lain tadi. Teruknyeee..
Asben & mee sup die yang rase bakso.
Korang dah biasa kot name2 food kat Secret Recipe
ni. Aku bukan hapal pun.
Ni aku baru nak menjamah - Fish & chips kot.
Telan je lah.
Asalkan halal.


Kat kaki lima PERTAMA.
Seperti biasa, tempat parking motor secara berjemaah.
SOGO..aku datang.
Sape yang dah lame nak beli handbag Sembonia
tapi sayang nak keluar duit ratus-ratus cam aku?
Baik korang terjah SOGO sekarang.
Berlambak Sembonia murah.
Senang cari baju jalan budak-budak kat SOGO
ni sebab 1 brand dorang put 1 separated place.
Tapi, bila dah banyak2 tu korang akan
jadi pening lalat jugaklah. Tu belum lagi bawak anak.
Dah habis shopping, konon nak sambung kat Jalan TAR pulak. Tapi, dua-dua dah penat & ngantuk. Jalan Basking jap. Lepas tu, balik kem asben semula & ambik kete untuk shoot balik Seremban. 

Bunk beds for kids.

Nak raye2 ni..
Benda lain pulak yang aku nampak.
Memandangkan kat rumah pun belum plan nak beli or tempah katil kat anak2 (Adams).. so jom jamu mata je dulu. Kos bende-bende ni bukan murah. So, tak boleh terburu-buru buat pilihan kan?




Sumber: Stylish Eve.

B.Arab - perbuatan #5.2


kataba - menulis
akala - makan
naama - tidur
qaama - bangun
Kalau Qiyammullail ?
- Qiyam = bangun
- Al -Lail = malam
So, bangun malam :)