Thursday, December 18, 2014

Ho Chi Minh, Vietnam 10/12/14 (Day 1) - part 3.

Autopublish entry.
Sambungan ~ Ho Chi Minh, Vietnam 10/12/14 (Day 1) - part2.

     Makanan halal kat sini mahal. So untuk menjimatkan duit, aku feeding anak-anak aku dulu dengan segala bekalan makanan yang aku bawak ~ beras, canned food (ayam rendang, ayam kari, daging kari, sardin, tuna), biskut, roti, milo 3in1 & coco crunch. Siap beli rice cooker yang 6 pot (berat = 1.4kg). Aku siap kol receptionist soh hantar kettle. Dia lupa kot.
Bekalan makanan 6D5N.
Packing beras -
Nasib baik ada Impulse Sealer yang aku beli
time aku nak packing goodies kawen aku
dulu (tahun 2007).
     Kalau nak tau, iron pun aku bawak (0.7kg), hanger,dll. Aku ni jenis nak semua lengkap. Susah kan? Penimbang kat rumah ayah ni 10kg je. Jenuh aku nak kira. Susahlah kalau lebih 20kg. Berat luggage besar je dah 3.5kg. Food 12kg. Baju semua dalam backpack sebab boleh muatkan sampai 7 kg kan.
Ukuran backpack atau trolley bag yang boleh naik atas :
23 x 36 x 56cm.
Boleh tambah dengan either handbag or laptop bag.
     Kitorang plan kluar merayau kat Pasar Ben Than pukul 7mlm lepas Solat Maghrib. Kat hotel ni takde arah kiblat tau. Korang install je apps compas untuk tentukan arah kiblat. Masa turun ke lobby ni kitorang terus bayar hotel - ayah hulur VND 4, 600.000 tapi ada balance VND75.000. Aii..nampak nya cepat benar bertukar harga. * Kat sini kene hati-hati guna matawang (Ringgit / Dong) sebab samada kena tipu atau masing-masing silap kira.

TO BE CONTINUED...

Wednesday, December 17, 2014

Ho Chi Minh, Vietnam 10/12/14 (Day 1) - part 2.

Autopublish entry.
Sambungan ~ Ho Chi Minh, Vietnam 10/12/14 (Day 1) - part 1.

    Now, nak pi check-in hotel pulak. So, kitorang discuss tentang transport. Kebetulan ada family chinese dari Kedah menunggu kat seat tepi kitorang. Dia btau pi ambik taxi meter Vinasun. * Refer entri ~ Jari Manis: Travel List: Ho Chi Minh 4D3N - Day 1. Adik ipar aku, Syafiq & ayah aku pi cari kat luar & dapat van. Tak perasan pulak bukan Vinasun taxi. Fare = VND 200.000 (200 ribu Dong). Ni lepas Syafiq clarify tambang untuk 1 van dengan driver yang fasih speaking English tu. Tapi, bila kitorang semua dah naik, rupenye dia kira ikut kepala pulak (5 adult, 3 children, 1 infant) = VND 200.000 x 8 person = VND 1 600.000. Memang kene tipu gila2. 
     Rate tambang sebenar biasanya antara VND 150.000-160.000 (per ride). Tapi, sebab kat negara orang, jadi kitorang tak berani bising. Refer entri ~ Jari Manis: Travel List: Ho Chi Minh again. * Kak JM pun kene tipu sebab meter taxi tu rosak. Kalau ikut yang betul -> Vinasun taxi (saiz Avanza) akan start dengan VND 12.000 (ada tertulis kat pintu taxi Vinasun tu. Tiap kali pintu taxi tu dibuka, meter tu akan keluar 'HELLO', meaning meter tu 'otomatik jalan'. In case korang tahan taxi yang ada penumpang yang nak turun, penumpang tu kena tutup dulu pintu tu. Then, baru korang boleh bukak semula & naik sebab nak 'reset' balik meter tu. Ehhh..paham ke ayat aku ni?
     Jalan kat sini mostly penuh dengan moto. Keta tak berapa banyak. Ayah aku cakap, depa x macam kita yang boleh buat loan keta. Depa just bole beli cash. Okesss..tengok jalan depa seriau betul aku rasa. Sepanjang jalan tu jugak, nampak wire cable kat jalanraya berselirat. Kat semua tempat macam ni. Entah macamanalah technician dia betulkan. Erkkk..
Gerun tak tengok cable dorang? 
     At last, sampai juga kami kat Hotel Song Anh. Lepas dibawa pusing2 serata alam. Konon nak tunjuk jauhlah tu. Driver tu berenti seberang jalan. Ishhh...x berani kami nak lintas jalan melihat kepada situasi jalanraya sini. Luckily dia u-turn. Dah bayar mahal pun kan. * Make sure korang tunjuk spelling nama tempat-tempat kalau nak pi memana sebab sebutan dorang tak sama tau. Lagipun most driver tak faham English /Malay. Contoh:
> Song Anh disebut Som-An.
> Ben Than disebut Ben-Hann.
> Le Loi disebut Lelai.
Alhamdulillah hotel selesa. Adik aku, Dewi yang book. 6D5N = VND 4 592.000/ USD 215/ MYR 750+.
Nikon camera ni dah bertahun aku tak guna.
USB cable dia aku tak jumpa.
* Nasib baiklah gambar lain aku snap dengan smartphone.
* Gambar awal je yang aku snap dengan cam.
Gambar toilet ni sama - terpaksa guna khidmat Google.
TO BE CONTINUED... 

Tuesday, December 16, 2014

Ho Chi Minh, Vietnam 10/12/14 (Day 1) - part 1.

     Seawal 5pagi kami dah tiba di Kuala Lumpur International Airport, KLIA2. Jadual penerbangan adalah pada jam 0800. Kami taknak kelam-kabut. Biarlah menunggu lama sikit asalkan everything smooth. Cuma biasalah, bila bawak anak-anak kecik memang dorang cepat bosan. Lebih2 lagi baby adik aku (10 bulan) - dia rimas berpegang sepanjang masa.
     Macam biasa KLIA & KLIA2 ni memang busy gila - crowded. Kene hati2 takut anak kene kidnap pulak nanti. Tapi, aku ada prepare baby harness @ baby keeper - beli yang paling murah secara online. RM17 per piece.
Ajik dah tido.
Aku dah pakaikan baby harness kat dia.
Aku beli pattern Batman. Refer gambar kat related topic bawah ni.
* Orang Vietnam siap mintak jual baby harness ni kat dorang.
     Kat KLIA2 ni memang kawalannya sangat ketat - kaunter check-in, Imegresen, Kastam. Nak pergi luar negara punya pasal - memang banyak pemeriksaan dibuat. Adik aku tak lepas yang kastam - banyak liquid-based (bukan terhad aerosol-based je,k) yang dia bawak tapi dia letak dalam cabin bag. Patutnya dalam baggage - pi bahagian kargo. Habislah pencuci muka & shampoo yang penuh sebotol dia baru beli. Lighter rokok dia tak ambik pulak. Ermmmm..macam 'something' je.
Travel Itinerary yang UPDATED.
Beza dengan yang lama:-
1. Time balik dah tambahkan baggage lagi 40kg.
(20kg kat ayah, 20kg kat adik aku).
* Setiap 20kg = RM44.

2. Tambah food pegi & balik.
(5 set untuk pergi & 5 set untuk balik)
Invoice yang dah update.
1. Baggage 20kg pergi + 60kg balik
= 4 (baggage 20kg) x RM44
= RM176.

2. Food prices :
- Nasi lemak = RM18
- Macaroni & cheese = RM15
(Ada meetball, kit kat, air kotak ribena).
- Nasi ayam = RM12
Total 10set food kitorang = RM126.
Ni contoh Boarding Pass.
- Lepas check-in akan dapat BP ni.
- Ayah, Dik Wan & anak-anak aku berjaya check-in, kecuali aku & Dewi sebab kitorang dua-dua book dengan infant.
* Adik aku, Dewi guna itinerary lain.
* Aku pulak kena remove infant dari system sebab aku tak jadi bawak Iri.
     Kami menunggu di balai berlepas pukul 7.40pg. Boarding pukul 8.00pg. Alhamdulillah everything as scheduled. Penerbangan kami makan masa 1j 55min. So, pukul 9.55pg kami safely arrived kat Tan Son Nhat International Airport. Waktu Vietnam sejam awal dari Malaysia. So, mase tu adalah 8.55pg waktu Vietnam. Sekali lagi kami diperiksa. Tapi, kat sini 'loose' sikit. Airport ni pun tak besar mana & tak crowded. Takde lah lenguh kaki macam kat KLIA2.
     Masa ni si Abe nak pi toilet pulak. Semua toilet duduk - dia mana suka. Siap tanya kenapa aku bawak dia masuk ladies. Then, as expected memang toilet tu xde paip. Cuma flush je. Kalau toilet yang macam KLCC tu ok sikit. Toilet kat airport ok & bersih.

TO BE CONTINUED...

Related topics :
~ Best ke melancong ke Vietnam?
~ Keunikan Ho Chi Minh, Vietnam vs Malaysia.
~ Buat passport & tukar IC baru.
~ Baby keeper.

Sunday, December 14, 2014

Keunikan HCM,Vietnam vs Malaysia.

     First time aku sampai kat Vietnam ni macam-macam kejutan budaya yang aku nampak. Ada yang melucukan. Ada yang macam, "It's unbelievable."
 
1. Traffic /lalulintas.

- Transport:
    Rata-rata kenderaan kat sini adalah motor kuasa rendah & scooter. Rider perempuan nya memang ramai sangat lebihkurang bilangan rider lelaki juga. Kalau kat traffic light berduyun-duyun. Macam kat Malaysia, bahagian depan selalu dipenuhi dalam paling banyak pun 10 biji motor. Tapi, kat Vietnam dalam 100 biji motor. Kat sini, Vinasun taxi yang banyak - Merata-rata & all the time ada. Caution dengan 'prebet sapu' & trishaw - dorang ni charge sampai 5x ganda tau!
Beca - Ayah naik sensorang kena charge
VND 500.000 (500ribu Dong) ~ RM 80 - 85.
Padahal dekat2 je - setakat round2 bandar.
- Pakaian:
     Yang perempuan, walaupun pakai seluar  3 quarter, depa pakai socks panjang tau. Ada pulak yang pakai cover ala-ala apron atau skirt panjang yang ada velcro kat waist line. Maybe nak reduce sun exposure. Then, most rider akan pakai face mask unik tau. FM ni dorang ada jual kat pasar malam tau. Made of cotton bercorak2. Terkejut bila mula-mula tengok - sebab ada yang pakai tudung continue dengan FM macam purdah pulak (tapi bercorak).
Face mask.
- Jalan raya :
     Kat HCM ni susah nak jumpa traffic light & divider jalan. Garisan pembahagi jalan tu ada tapi, macam 'pelik' je aku tengok - tak tersusun macam kat Malaysia. Roundabout punyalah besaq tapi aku pun x sure mana satu lane die. Yang paling kelakar, Vinasun taxi yang besar Avanza tu boleh U-turn tengah2 jalan & ini adalah perkara biasa (takde sape yang akan marah). Hehe.
     Then, all the time motor, kete, taxi semua akan saling hon-menghon. Itu bukan tanda marah or nak cari gaduh MACAM ORANG MALAYSIA. Itu sebab semua pun bawak laju-laju, so sebab takmo terlanggar among them so kena hon so that everyone mengelak. Haha takut tau cara dorang drive macam nak berlanggar-langgar, but actually not. Takde accident pun. Kenderaan dari semua arah - Omigod.
     Melintas macamana? 'Zebra line' banyak tapi kete laju-laju. Takut gila nak melintas. Haaaa...korang pejam je mata & melintas, confirm sampai seberang jalan dengan selamat. Tak percaya? Walaupun dorang bawak kenderaan laju-laju dari semua arah, dorang tak stop tapi dorang akan decelerate (slow down) & 'menyusup' kot mana boleh & takkan marah ko melintas. Ko lintas je, kalau pandang kiri-kanan kompom ko takut. Aku masa tu melintas tengok kiri takde kete, kanan ada moto laju gila. So, tunggu moto tu untuk lintas. Tiba-tiba terpandang kiri ada Vinasun besar dah hampir nak langgar kitorang. Aaaaaaa...aku dah nak menjerit. Tapi, Vinasun tu stop..jauh je lagi pun. Nasib baik aku tak sakit jantung. Kalau tak, dah kiok kat situ.

2. TO BE CONTINUED... 

Akan bercuti.

Autopublish entry
Sticky post till 15/12/14

     First of all aku nak apologize sebab aku akan menjemput cik labah-labah bersarang kat blog aku bermula dari hujung minggu ni ke next 2 weeks. Bukan apa-apa pun, cuma nak merehatkan diri pi bercuti bersama anak-anak.
     Actually aku akan mulakan percutian pada 10/12/14. Tetapi, aku mungkin akan menutup blog lebih awal memandangkan tiada 1 pun persiapan yang aku lakukan lagi. Setakat diri sendiri tak ape. Ni sebab nak bawak 2 anak lagi. Iri terpaksa ditinggalkan kerana risiko keselamatan. Inilah 1st time aku pi tempat yang jauh sikit. Ini pun alhamdulillah adik ajak aku join dia sekeluarga bercuti.
     Harap korang doakan keselamatan kitorang ea. Bagi mereka yang dah biasa coti-coti dengan AA atau MAS pastinya small matter. Tapi aku? Ermmm...tuhan je lah yang tau perasannya. Anak-anak memanglah seronok nak naik kapal terbang sebab dorang x paham ape. Lagi satu, sedih sebenarnya nak tinggalkan Iri sebab hampir setiap malam aku akan bergurau geletek badan dia sampai terkekek2 dia gelak..sampai penat lari sebab aku suka acah2 kejar dia. Alamakk..dah nak nangis. Tahan je ni. Kang tak pasal-pasal banjir pulak blog aku.
     Insyaallah aku akan bersiaran kembali pada 16/12/14. Will be missing u, guys.