Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Thursday, October 2, 2014

PTB Contact Tracing.

     Kalau korang perasan, dah banyak aku up entries berkaitan PTB.
Kalau tak jelas, korang refer sini ye ~ Pulmonary tuberculosis (PTB).
~ Dilema pesakit TB & ahli keluarga.

Kenapa aku cakap makin meningkat?
Sebab makin ramai PTB contact yang datang untuk diperiksa setiap hari kat all KK yang aku pernah bekerja. And kalau ikut statistik pun memang ada peningkatan.

Macamana aliran untuk contact screening ni?
Okey, macam ni..once ada patient yang didiagnose TB, notifikasi akan dibuat ke PKD (Pejabat Kesihatan Daerah). Then, IK (Inspektorat Kesihatan) akan membuat penyiasatan terhadap contact (ahli keluarga yang tinggal serumah & rakan sekerja berkaitan). Satu notis akan dikeluarkan. Dalam notis tu ada senarai nama contact yang perlu datang ke klinik kesihatan berhampiran.
Notis Menjalani Pemeriksaan
Pengesahan Penyakit Tibi.
- Ni IK akan isi & bagi pada contact.
Semua nama contact tracing yang tertera kat Notis
tu perlu hadir berjumpa doktor di KK berdekatan. 
Kad pemeriksaan kontak.
- Setiap contact ni akan didaftar &
dibuat pemeriksaan berdasarkan format 
kad ni.
Untuk yang takde simptom, kita akan buat Mantoux Test sahaja (cucuk kat lengan, then datang balik lepas tempoh 72jam dari selepas pemberian suntikan untuk doktor baca).
Ini guidelines untuk Contact Tracing in Adults.
Yang aku circle tu sebab aku nak tunjuk
kalau asymptomatic (tiada simptom) kene
proceed with Mantoux Test. 
Ini pulak guidelines untuk Contact Tracing in Children.
Yang ni aku circle sebab nak emphasize ALL CHILDREN
should undergo Mantoux Test regardless
symptomatic atau asymptomatic.

Wednesday, October 1, 2014

Amanah.

     Aku came across post ni masa buka FB around 2 weeks ago. Ustaz Ismail Che Ku ni ustaz aku masa kat SMAP Kajang dulu. Aku ingat lagi dia akan buat Kuliah Subuh setiap hari Ahad, bertempat di tapak perhimpunan sekolah. Ustaz ICK ni bagi kuliah memang lama sangat sampai kol 9am kot aku rasa. Tak ingat dah. Psstt..tapi cam biasa aku dengar tak habis memang selalunya aku akan tidur 'dengan tenang' walaupun dalam keadaan duduk.
     Bila dah kerja ni terimbau balik kenangan sekolah kan? Jom tengok apa ustaz aku kata?

"Apabila dalam minda penjawat awam
41,44,48,52,54....
Minda orang politik
ADUN, EXCO, MB, MP, TIM MENTERI, MENTERI, TIM PERDANA MENTERI, PM

Di mana AMANAH?"

Comments awaiting moderation.

    Aku ucapkan terima kasih banyak pada semua yang tak jemu-jemu blogwalking kat sini. Aku pun akan terjah balik blog korang tau tapi secara pukal sebab memang tak sempat nak buka banyak blog dalam 1 hari. Kat tempat kerja memang aku tak sempat even nak jeling kat phone pun. Kalau sempat tu maybe ada reason tertentu macam aku sedang pm off ke, or ada sedikit free time masa lunch break. Selalu kitorang sempat makan & solat je. Nak bersantai-santai tu jangan haraplah. Tengok lah kalau ada hari yang bernasib baik.
     Semua yang blogwalking sini memang aku save blog dia kat Notes. Walaupun lambat aku tetap akan muncul di blog korang tau. Don't worry, k.
     Ni masa 28/9/2014 baru ni. Terperanjat aku tengok sat ja dah ada 52 comments. Bagi blogger yang tak fofular cam aku, jumlah tu dah kira 1 pencapaian yang besar. Thanks to all that continously support me:)

Makcik merempit.

30/9/2014.
7.00pm :

     Baru sampai rumah lepas merayap sorang-sorang kat Terminal 1. Hajat awal nak beli kasut sebab stok semua dah lama-lama. Lama gila dah x soping kasut. Ermmm...tapi, biasalah.. dek kerana bila jalan sorang2 tu meaning 'Kebebasan tanpa sempadan', jadi tersoping lah benda lain jugak. Kalau bawak anak jarang dapat 'nikmat' macam ni. Hahaha...Aku perasan yang aku mula menjaga penampilan ni bila umo dah 3-series ni.
     Dulu kat KK lama adalah sorang senior aku asik berfashion je ke klinik - kasut dia banyak, handbag pun sama, baju toksah kate lah. Dalam hati aku cakap, "Nasib baik aku ni tak berapa pandai nak bergaya, kalau tak mestilah duit aku cepat habis sebab dok beli macam-macam." Senior aku tu takpe lah..anak dia sorang je. Aku 3 orang :) Ermmm..tapi sekarang aku memang dah transform macam dia.

8.30pm :
    Asben aku sampai dari Johor. Siang tadi dia pi meeting sana naik superbike je. Kebetulan tiba-tiba ayah mintak aku cuti gambar urgent. So apalagi.. "Bang, jom pegi kedai gambar kat town naik motor abang je lah." Asben aku nyer penat tak hilang lagi. Tapi, terpaksa gak gi sekarang sebab kedai sini bukan cam KL, awal lagi dah tutup.
Selfie depan kedai gambar..
Gediksss...
Belakang tu KFC 24Hr. 
   
10.00pm :
Balik dari merempit.
(Lama tunggu kat kedai)
    Asben aku ni. Macam nak terbang aku rase. Terpaksa peluk kuat-kuat macam dah tertonggek pulak. Helmet full-faced pulak 1 je. Aku pakai helmet biasa. So, helmet tu pun macam nak terbang je. Padahal dia bawak 77-80km/j je. Tapi, maybe sebab lalu jalan biasa. Erghhh..
Depan cermin :
Saja nak tunjuk pakaian yang aku beli kat Nile bari ni.
Refer sini ~ Dah sampai - Nile.com.my
Shawl RM5.90
Sweater RM26.90
Long pants RM16.00

Unexplained weight loss - Part2.

     Sekarang aku sedang merawat sorang makcik yang bermasalah turun berat badan dari 47-36kg since early this year.  And it never goes up back. 11kg tu..banyak, kan? Dulu aku pernah ada masalah ni - turun 2kg in 2-3weeks. Refer SINI ~ Apa nak jadi dengan aku? That's why aku up entry ni pulak afterwards ~ Unexplained weight loss in adults.

     Makcik ni memang takde apa-apa simptom lain. Ni senarai test yang kitorang dah buat untuk dia. Tapi, bukan semua at a time (bergantung pada relevant atau tak.)

1. Fbc (Hb 11.3 means tak rendah sangat)
Related topic ~Anaemia.
** Kalau rendah lagi, aku risau ada penyakit kronik is going on dalam badan dia.
2. Blood sugar (reflo, FBS)

3. Thyroid function test (T4, TSH)
Related topic ~Hyperthyroidism - jangan lupa rawatan.

4. HIV, hepatitis b, hepatitis c
Related topic
~Kajian Pengetahuan HIV/ AIDS.
~Hepatitis B.

5. Chest X-Ray (CXR)
6. UFEME
7. FOBT
8. Pap smear

Tapi, sume negative untuk makcik ni. At last aku plan mammogram (MMG). Pakar minta aku refer SOPD untuk scope (ogds & colonoscope).
Scope ni fibreoptic.
* OGDS -  scope atas (masuk ikut mulut)
* Colonoscope - scope bawah (masuk ikut dubur).
# She is actually highly suspected of having carcinoma (cancer) :(

Trigger finger.

     Kalau nak diikutkan, memang ramai patient yang mengadu tak boleh nak bend/bengkokkan jari. Bila try2..at last boleh bend, tapi masalah masa nak luruskan jari semula - ada rasa 'locking' or 'catching'. Jari tu macam 'snap', tak boleh nak function normally. Ada rasa sakit jugak.

Problem ni slalu involve jari mana?
Boleh jadi kat mana2 jari - ibu jari, jari telunjuk, jari hantu ,jari manis (bukan kak JM ye. Hehe..) atau jari kelingking. And mungkin jadi pada lebih daripada satu jari at a time?

Macamane boleh jadi macam ni?
Sebab penggunaan yang kerap bagi jari tertentu (repetitive forceful use/ repetitive gripping actions). Ini menyebabkan kejadian inflamasi di bahagian dalam lapisan (sheath) yang menyelaputi tendon. So, bahagian ini akan bengkak & kemudian menyempit (cikgu BM jangan marah, bahasa aku teruk kan?). Bila dah sempit tu, maka akan mengganggu pergerakan jari.
Actually gambar ni semuanya sama
- saje letak banyak2 so that korang boleh imagine.
Macamana nak rawat?
Selalunya dengan steroid injection atau minor operation untuk release tandon.

Notes :
2 gambar ni pun menyampaikan mesej yang sama.
- Steroid injection pada lapisan tendon.
Biasanya patient xnak rawatan di atas. Kalau aku pun x nak. Dulu aku kene jugak ni..tapi baru early stage gitu..(banyak menulis kan)... So, aku urut2 jari aku sendiri je. Entah bila masa aku pun x perasan dah ok. Well, aku wassap FMS whether worth it kalau aku hantar fisioterapi dulu. Dia kate boleh..tapi, plus Occupational Therapy jugak. So, aku refer patient kat Unit fisio & OT klinik lain sebab perkhidmatan tu takde kat klinik kitorang. 

Monday, September 29, 2014

Dilema pesakti TB & ahli keluarga.

     Korang tau tak yang pesakit TB ni kind of 'traumatized' once dorang dapat tau yang dorang disahkan berpenyakit TB. Meh aku bagi contoh senang korang nak faham situasi dorang.

Case 1:
Seorang makcik umo 50 tahun. Bekerja di pejabat Sekolah Tamil. Dia disahkan mendapat jangkitan kuman TB ni tak lama selepas dia balik menunaikan haji. Dia pun memulakan rawatan TB sehinggalah pada satu hari setelah 4 bulan...datang si IK (Inspektorat Kesihatan) berjumpa Guru Besar sekolah tersebut & memberitau beliau adalah pesakit TB. Maka, semua contact perlu menjalani ujian saringan TB. Can you just imagine the misery that she has to face after all this while that she manage to hide her illness.
* Kita dah teach her the precaution that she has to take to avoid the TB germs from being spread & memang she did it.

Case 2:
Seorang makcik umo 60+ datang untuk PTB contact screening. Pesakit ialah suaminya ~ baru didiagnose 2 minggu. Kat rumah mmg pkcik ni batuk teruk tak berenti. He wears face mask at home tapi tetap kene hati-hati sebab ni bukan protection 100%.

Makcik R: Doktor,  macam manalah makcik nak elakkan dari dijangkiti TB ni sebab selama lebih 30tahun berumahtangga ni doktor taulah macam mana kehidupan suami isteri kan?
─╣Aku: [mengangguk tanda faham].
- Hidup sebagai suami isteri..duduk serumah, tido sebilik, bermanja-manja, makan semeja, tengok tv sesofa. Semua orang pun buat macam tu kan? So memang senang sangat TB nak berjangkit sebab jangkitan adalah melalui droplet. Refer tajuk ni ~ Pulmonary tuberculosis.

Makcik R: Doktor, kalau makcik duduk jauh-jauh dari dia, tentu dia ingat makcik taknak jaga dia lepas dia dah dapat penyakit ni. Apa makcik nak buat, doktor?
Aku: Saya tau memang susah makcik nak elakkan jangkitan penyakit TB ni. 1 cara yang saya boleh cadangkan ialah, makcik pun sama-sama pakai topeng muka tu. Insyaallah. Kira macam double protection juga lah.

Makcik R: Makcik cuba, doktor. Kalau waktu tidur macamane, doktor? Suami makcik nak kene pakai face mask tu ke? Aku: Ermmm.. Susah pulak kalau nak nafas, kan? Tapi, kalau pakcik kerap batuk masa tidur better pakai.

Makcik R: Macamane pulak kalau air liur pakcik meleleh pada sarung bantal & cadar, doktor?
Aku: Mungkin kena lebih kerap basuh kain tu.

Take home message :
# Guys, theoretically kena faham yang PTB (TB paru-paru) ni tak berjangkit kalau droplet dari salur pernafasan pesakit tak masuk ke salur pernafasan kita (samada melalui hidung atau mulut). Tapi, secara peribadinya memang aku sendiri risau kalau ada ahli keluarga aku yang terkena TB ni. Bukan apa, aku boleh amalkan precaution tapi dorang macamana boleh ke nak pakai face mask most of the time, bla..bla..bla..

Abe volunteer vacuum rumah.

Ahad, 28/9/14.
Tempat Hari Sukan - Padang Awam Taman Desa Rhu.

    Huh..penat betul baru balik dari Hari Sukan Sekolah Tahunan Abe ~ meliputi sekolah-sekolah PASTI seluruh Daerah Seremban. Seperti biasa, aku kalau duduk kat rumah memang macam most housewife lain - nonstop buat kerja. Aku ni kuat mengemas. Memang aku pantang kalau nmpk mainan, buku-buku & baju-baju anak aku bersepah sana-sini. Pinggan-mangkuk dorang pun banyak atas meja..atas lantai. Makan nugget ayam or sosej seketoi pun nak cari mangkuk sorang satu xD.
     Okey, tadi memang aku rasa macam pening-pening (belum pitam lagi). So, aku pun ingat nak landing atas carpet jap. "Mama penatlah. Jangan kacau mama nak rest jap ye." Tapi, tak lama lepas tu aku nampak ada biji-biji gabus putih kat mulut Iri. Aku dah mula nak marah sebab aku dah tau adalah yang bukak Big Bean besar tu. Bila aku toleh...tu diaaaa....penuh atas lantai.
Nampak tak biji-biji halus gabus tu?
Erkk..gabus ke nama dia?
Benda tu kan ringan...asik terbang merata alam.
"Yang lebih tu mama vacuum lah, Abe."
* Abe bertungkus-lumus vacuum rumah.
* Tukang kacau si baju merah beberapa kali OFF suis vacuum
(cubaan menggagalkan kerja pembersihan. Haha..)
* Si pesalah, berbaju biru duduk di kejauhan
lepas kena marah dengan mama.
"Boleh abe vacuum, mama?" "Ermmm..boleh. Meh mama ajar dulu macam ni caranya." [Boleh sesangatlah, Abe. Tengkiu...I labyu.]

Related topics: Dah boleh diharap.

Sunday, September 28, 2014

Burn.

     Baru ni sorang guy umo awal 20-an melecur seluruh tangan kanan akibat minyak panas untuk goreng pisang tiba-tiba meletup. Dia ni penjual pisang goreng. Masa dia jumpa aku memang dah sapu SSD cream. Aku nak tanye lelebih mechanism of injury tak dapat sebab dia tengah mengerang kesakitan. Dah nampak blister (gelembung air) besar timbul. Injury ni kita panggil 'burn'.
     Nak tau sikit pasal burn tak? Best kalau tau lebih sikit kan?

Kategori burn
(ikut kedalaman kulit yang terbakar):

1. Superficial /First degree burns
- libatkan permukaan dasar kulit je.
- blister takde (kalau ada blister, kira dah second-degree burn)

2. Partial-thickness /second-degree burn.
- libatkan permukaan kulit yang lebih dalam + timbul blister.

3. Full-thickness /third-degree burn
- libatkan semua lapisan kulit.

4. Fourth-degree burn
- sehingga libatkan tissue bawah kulit, otot & tulang. Paling teruk!

     Selain kedalaman kulit, berapa luas kawasan kulit yang terbakar pun kene tau ye. Imej bawah ni menggambarkan "Rules of 9".
     "Rules of 9" digunakan untuk assess peratus kawasan kulit (TBSA ~ total body surface area) yang terbakar (burn) bagi orang dewasa. Kalau kanak-kanak lain pulak formulanya (sebab ratio kawasan kepala+leher kanak-kanak jika dibandingkan dengan kawasan anggota tangan+kaki adalah lebih besar berbanding orang dewasa).

Kenapa nak kene tau kedalaman kulit yang terlibat & kawasan kulit yang terbakar ni?
- Sebab management dia berbeza. 
#Minor burns - boleh manage kat rumah (lepas amek ubat kat klinik).
#Moderate burns - Slalunya managed di hospital.
#Major burns - managed by a burn center (perlukan rawatan yang lebih lama)
Kawasan terbakar menurut "Rules of 9" merupakan
salah satu kriteria untuk mengklasifikasikan burn tu samada:
Minor/Moderate/Major.
     Pening ke? Harap x. Lama tau aku ambik masa nak simplify entry ni. Aku up entry ni sebab aku rase tajuk burn ni pun penting untuk share.

Google Analytics.

     Aku terbaca tentang Google Analytics ni kat blog Azhafizah ~ Overview audience blog Sihatimerahjambu. Rasa cam best. So, aku pun try lah. Nak jugak tengok kategori audience aku kan. So, bawah ni results nye. Nak tengok tak?
Korang perasan tak ada something wrong kat sini? Ape maksud aku? I realized that all my results sejibik cam Azhafizah. Ermmm..tak caye? Aku buat betul dah.
Cuba tengok kat atas belah kanan -
kan nama aku.
Ermmm...ada sape lain dah try ni?
Kalau dah try t share dengan aku ea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...