Monday, August 24, 2015

Tiada sudahnya dunia yang dicari.

Kesibukan seringkali buat aku terlupa peranan, tugas & tangungjawab sebenar aku di dunia ni.

Nikmat yang ada pula seringkali aku gunakan pada jalan yang salah.

Mujur aku masih diberi nafas untuk perbetul segalanya. Syukur Ya Allah..

* This song did remind me untuk kembali pada-Nya, iaitu Allah Tuhan Yang Esa.
Credit to - http://liriknasyid.com

Kelulusan Penempatan Kanak-Kanak Ke Tahun 1 Sesi Persekolahan Tahun 2016.

Masih ingat tajuk ni?
Permohonan penempatan murid sesi persekolahan Tahun 1/2016 & 1/2017.

Okey, alhamdulillah penantian seorang mama dah berakhir. At last, skolah dah pos semula envelope jawapan menandakan Abe dapat masuk Darjah 1 sekolah tu. Kalaulah tak dapat sekolah tu memang teruklah mama sebab sekolah lain dah menyimpang dari laluan rumah ke tempat kerja mama.

So, kat bawah ni lah surat kelulusan tu.

Apa tugas mama sekarang?
Pergi semula ke sekolah untuk buat pengesahan penempatan anak mulai 1/8/15 - 30/8/15. Kalau mama tak patuhi benda ni, penempatan anak boleh dibatalkan.

Apa nak bawa masa urusan pengesahan.
1. Sijil Lahir Asal.
2. Surat Kelulusan ini.

Itu saja.
Sok mama ambik pm off k :)

Saturday, August 22, 2015

Confirm ke suami korang takde skandal?

Susah jugak jadi terlalu open-minded ni ea.. Ramai pulak yang datang mengadu 'nasib badan'..hehe..
Selfie - malam sebelum raya.
Tujuan sebenar aku sharing cerita2 camni bukan tujuan nak mengaibkan sesape. Sekadar nak share realiti kehidupan zaman sekarang yang banyak menggugat keimanan.

Okey, nak cerita kawan aku ni secara fizikalnya memang perfectlah - tall, dark & handsome. Tak gemuk & tak kurus sangat. Muka bersih, licin. Dressing very smart. Ditambah pulak dengan gayanya yang very calm & sopan. And 1 more thing, die suka merenung & bercakap ala2 nak ajak ko flirting ngan die. That's why lah ramai yang 'cair' dengan dia. Makcik2 pulak siap nak buat menantu tapi apakan daya die ni umo 21 dah kawen & anak first pun dah form 2 (anak pun handsome like father like son gitew).

Dia btau aku sejak kawin ramai gila skandal die (Sebelum kawin tak pulak banyak gf). Most of them pulak adalah bini2 orang. Anak dara adalah jugak tapi x ramai. Tapi orang kate, kalau bertepuk sebelah tangan tak berbunyi kan? Kawan kakak die pun (bini orang ler jugak) sampai sekarang cuba nak 'tackle' die. Huhhhh...

Ada orang jenis suka 'test market' kan? Samalah cam dia ni. Yang dia test sume dapatlah. Ngan aku skali dia test (dia sendiri bagitau aku) tapi oooppsss sorry kite kawan saje k.

Tak pernah kantoi ke ngan wife?
Ermmm...kat rumah memang dah janji ngan skandal tak boleh message or what's app (WA). Kalau nak WA boleh tapi tengah malam, bila wife die dah tido. Nombor skandal tak boleh save dalam fon (dia boleh ingat pulak tu..cemane tah). Handphone tak letak password. Lepas tu, letak je handphone merata-rata kat dalam rumah..dengan kata lain jangan dok 'melekat' ngan handphone dalam rumah.

Bila berjumpa?
Time kerja je lah. Or jumpa malam kejap bagi lah alasan jumpa kawan-kawan tapi jangan kerap nanti suspicious. Keluar tu takyah smart2 sangatlah kan. Then, kalau nak jumpa lama sikit, sama2 ambik cuti tapi masa keluar rumah dressing cam nak pi keja cam biasa.

Aku tau banyak lagi benda die x cerita. Takkanlah die nak cite semua kat aku pulak kan. Tapi, hakikatnya die tengah proses nak berubah sebab dia sebenarnya sayang kat anak bini dia. And aku pun slalu remind die ingat dorang. Bini die ok je putih & muka bersih. Cuma chubby (die prefer pompuan skinny) & muka tak mekap langsung. So, nampak pale.

Lagi satu, ni aku nak remind para isteri..ramai suami suka manja-manja, peluk-peluk. Pendek kata, suka flirting masa kat rumah. So, korang layanzzz k. Selebihnya korang pikir sendiri :).

Apepun, aku harap yang terbaik buat dia.

Sunday, July 26, 2015

Terjerat cinta lelaki muda suami orang.

Aku nak share 1 kisah benar yang terjadi kat kawan baik aku sendiri,N (atas kebenaran beliau).

N seorang pegawai (takpayah tau keje katne lah ea). Suami N pun pegawai. Anak 4 orang. Dia ni sorang yang setia - tak pernah terniat nak 'pasang lain'.

Awal perkahwinan biasalah hidup bahagia walaupun selalu je kena tinggal suami atas alasan kerja. N dah biasa uruskan semua sendiri. Tapi, setelah bertahun kawin, lama-kelamaan dia dah x larat sebab suami x pernah ambil kisah hal rumahtangga - semua dia jelah yang tetap kena uruskan sendiri. Kalau dulu anak tak lasak lagi xpelah. Sekarang penat wooo semua tengah membesar.

Lama-kelamaan N makin rasa geram & bosan dengan rutin harian dia. Sampailah dia mula berjinak2 dengan what's app, we chat & buat new FB account - then berkawan dengan lelaki2 lain. Mempunyai rupa paras yang boleh kata cantik juga, body 'maintain' macam anak dara & status pegawai buatkan ramai lelaki yang nak rapat dengan dia. Ramai yang ajak keluar & ramai jugak yang ajak ke hotel (pepaham). Tapi dia taknak. Sekarang banyak kes bunuh, simbah asid aku bgtau dia jangan buat hal.

1 hari masa kerja...
N jumpa 1 client, Z (seorang cikgu) yang boleh kata handsome. Hidung mancung. Kacukan Pakistan lah katakan. Dan mereka berjumpa beberapa kali lepas tu atas urusan formal. Kali terakhir berjumpa hati rasa terpaut. Lebih2 lagi bila tau si jejaka tu single. Rupenye si dia pun rasa yang sama. Lepas2 tu masing-masing pun mula berbalas mesej, wassap & call hingga lewat malam untuk melepaskan rindu. Hinggakan pada 1 pertemuan (rupanya rumah si dia dekat-dekat situ je). Suami N jarang ada rumah that's why x jadi hal.

Lama-kelamaan cinta makin berputik. Tiap hari lepas kerja confirm jumpa. Kadangkala bukan berdua,tapi sekali dengan anak-anak. Itupun atas permintaan Z. Z bgtau sebenarnya dia duda anak sorang. Isteri tinggalkan dia sebab jumpa kekasih lama. Isteri dah kawin & dapat sorang anak lagi. Hak penjagaan anak (Darwisy) pada Z tapi dia bagi ex-wife sebab kesiankan ex-wife. Tiap2 bulan dia akan ke Ipoh, Perak kerana tengok Darwisy.

Z seorang lelaki & insyaallah suami yang baik. Dia suka berbincang hal rumahtangga & ada perancangan masa depan. Dia memang selalu ambil berat hal anak-anak N (tak macam suami N yang mengabaikan anak-anak sendiri). Bawak dorang keluar pergi main kat playground, main kat Giant, makan kat luar, pergi kedai ikan, pergi gunting rambut, pergi beli food kat bazar, beli baju raya dll.

Kalau dengan N lagi toksah cakaplah - dah macam husband-wife. Selalu je keluar sorong troli kat Tesco, Zemart dll untuk beli barang keperluan rumah. Memang dorang x kesah kalau ada yang mengenali nampak. Sebab kawan aku tu dah memang plan nak kawin dengan Z. * Actually setahun sebelum kenal Z lagi N dah mintak cerai dari suami. Cuma dia tak sampai ke mahkamah je lagi.

Awal perkenalan dengan Z (April 2015) memang dia dah solat istikharah. Dan mungkin kerana Tuhan nak tunjuk beberapa penipuan duit yang Z lakukan kat dia terbongkar. Tapi, Z selalu bagi macam-macam alasan. Kerana sayang, dia bagi peluang demi peluang. Beribu jugaklah duit habis.

Seminggu sebelum raya hinggalah hari raya - Z tak dapat dihubungi. Fon memanjang off. Mesej & wassap x berbalas. Adelah sekali dia reply lepas beberapa hari. Katenye dia nak spend time dengan Darwisy harap faham sebab jumpa Darwisy jarang2 sedangkan jumpa N tiap2 hari. Hati N mula rasa x sedap.

Hari raya kedua,18/7/2015.
N kontek jiran dia - dorang suami isteri pernah kerja di sekolah yang sama dengan Z. Terkejut gila N bila dapat tau Z sebenarnya technician komputer kat sekolah tu, bukannya cikgu mahupun kaunselor & cikgu dalam exam board upsr. Dah pulak Z kata pergi UUM baru ni sebab nak lapor diri sebagai pensyarah Computer Science. Erkkk...habis tu dia ke mana? N mula fikir sebenarnya Z ada girlfriend lain.

Tak lama tu N dapat mesej daripada jiran dia mengatakan Z cuma ada kereta Saga & bukan Ford seperti yang selalu dia drive time dorang keluar. Hasil 'siasatan' lanjut, rupenye tu kereta isteri dia. Memang hancur luluh hati N. Harapkan pagar, pagar makan padi (betul ke perumpamaan aku ni?). Nak kata apa lagi - semua kebenaran diterima dengan akur walaupun terasa begitu pahit.

Kesian gila aku kat N. Tapi nak buat macamana takkan nak cerai & jadi bini no 2....
The End.

Wednesday, July 15, 2015

Open Access Endoscopy ~ detect stomach or oesophageal cancer early.

Surat arahan oleh Ms. Jasiah Bt Zakaria.
Ketua Jabatan Pembedahan, HTJS.
Merupakan 1 sistem perkhidmatan endoskopi yang membolehkan Pegawai Perubatan dari KK (Klinik Kesihatan) membuat rujukan terus ke Unit Endoscope Suite tanpa melalui proses rujukan ke SOPD terlebih dahulu.
~> boleh cepatkan waiting time pesakit yang disyaki menghidap barah esofagus/ perut (upper gastrointestinal).

Ditawarkan kepada semua KK di seluruh N.Sembilan.

Marks' Quadrant. 
Pesakit yang layak dirujuk untuk Open Access Endoscopy adalah pesakit dengan jumlah skor Marks' Quadrant -> 10 atau
lebih.

Flow chart/ Carta Alir:
1. Skor 10 atau lebih.
2. Doktor isi Form Open Access Endoscopy.
3. Staf KK call direct ke Unit Endoscope Suite untuk dapatkan tarikh & masa temujanji (No Tel 06-7683008).
4. Pesakit bawa pulang Form Open Access Endoscopy ke rumah.
5. Pesakit hadir ke Unit Endoscope Suite pada tarikh yang ditetapkan bersama borang tadi.
6. Endoskopi dijalankan.
7. Keputusan:
- Jika negative: rawatan sepatutnya akan diberi.
- Jika positive: siasatan lanjut perlu dijalankan.
Form Open Access Endoscopy.

Exclusion criteria for Open Access Endoscopy :
1. Pesakit yang telah didiagnos menghidap 'Upper Gastrointestinal Cancers'.
2. Pesakit yang baru menjalani endoskopi kurang dari setahun atau dalam proses temujanji.
3. Pendarahan 'Upper Gastrointestinal' akut.
4. Kes kecemasan (Yellow & Red Zone).
5. Pesakit yang sedang dalam rawatan di wad.
6. Pesakit yang dimasukkan ke wad kerana komplikasi kanser 'Upper Gastrointestinal'.
7. Pesakit tenat.
***********************************
OGDS
(Oesophagogastroduodenoscope).
* Inilah gambar Endoscope yang dimaksudkan.