Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Wednesday, April 16, 2014

Jati Park, Nilai.

Semalam aku post pasal mesin jahit TOYOTA aku kan? Kowrang perasan tak?
Ni 2nd activity aku dengan mesin jahit yang sangat kusayang tu...
 
Di sepetang yang dah start hujan renyai2, ku tetap nekad berkunjung ke Nilai 3. Sini kire ‘syurga membeli-belah’ jugaklah. Kedai kat sini mostly jual :
1.       Barang wat hantaran kawen.
2.       Kain ela wat langsir.
3.       Kain ela wat baju kurung/melayu.etc.
4.       Carpet.
5.       Perabot jati.
Hajat aku hanya 1…membeli kain nak jait langsir. Plan asal – gi rumah sewa aku kat Jati Park, Nilai utk ukur tingkap. But x sempat, so terus straight jer menonong ke Nilai 3. Siap bawak langsir rumah aku yg kat  Taman Warisan Puteri buat contoh. Tapi, aku agak2 langsir rumah sewa aku tu saiznye kocik sket. Tapi, lantakler…nak cepat punye passal…sementara ‘askar2 kenit’ dlm kete tu Xmeragam.
Aku nampak je 1 kedai ni terus masuk (aku kan malas survey..). Budak kedai tu pun friendly nampaknye.. So, ON jelah. Hajat nak beli yg semeter RM10 ke bawah, tapi mostly kain nmpk cm x ok (berbulu). So, hamek jelah yg RM15/meter. “Akak nak kite jait ke?” “Takpelah dik, akak xsempat nak amek ukuran. Takde diskaun ke, dik?” “Kalau akak jait sendri, kite bagi RM12/meter. Akak nak brape meter?” “Akak xsurelah.” Die tolong kirekan untuk aku setelah aku bagi detail bilangan kepingan curtain yg aku perlukan – sumenye 29meter. Uuuiii banyak jugak. Ingatkan 20meter dah cukup.
 Lepas selesai gunting kain tu..Beli ni pulak :
1.       Cangkuk langsir (besi) –sekotak RM36 (die bagi RM30..dah mmg tu rege die aku rase..)
2.       Tape putih – yg nak jait bahagian atas langsir. (Segulung 100m RM38. Aku beli 25m je x60sen semester.)
3.       Benang – ermm..sejibik kedai jait pun xde kat Nilai 3. Katenye ade kat Taman Semarak (kat mane la pulak tu?)
 
Actually, aku dah lame tawar hati nak sewakan rumah ni. Sebulan aku ‘sedekah’ RM900 kat RHB sejak dari May 2013. Ade banyak bende nak repair…bende mudah2 je pun. Tapi, sume tu keje yang memerlukan kemahiran & tenaga lelaki. Apekan dayaku…
Alhamdulillah ade seseorang yg sudi menolong aku. Kalau die bace entri ni..aku nak die tau yang pertolongan die sangat besar maknanye dalam hidup aku. Dielah yang menolong & encourage aku untuk sewakan semula rumah tu sebab katenye rugi kalau aku jual. Tafsiran die & aku mungkin berbeza…tapi aku mmg IKHLAS nak die tau yang aku takkan lupekan JASA BAIK die sampai bile2. Thanx for CARING ..I do think this is the most suitable word for you.  After all..memang xde org yang penah tanye aku ape dah jadi pada rumah sewa tu..(Selama ni..memang aku menanggung segalanya sendiri..)
 Ni aku dah semangat balik. Siap datang every weekend jenguk umah. Siap tido sane last week (tak penah2nye tido sane sepanjang aku beli umah tu..). Tiap kali datang aku cuci umah.
And now, sampai semangat nak menjahit langsir pulak…
Kain untuk jait langsir
 
Bilik dapur
 
Dapur
Taraaaaaaaaa....Dah siap digantung.
Cantik tak?

Langsir yang dah siap pasang di 3 buah bilik kt tgkat atas.

Tuesday, April 15, 2014

Mesin jahit TOYOTA..

Impian yang telah tercapai.
Ceeewah ayat aku. Tak tahan..
Actuallynye dah lame aku nak beli mesin jait ni. Sebabnye aku ni suka bangat menjait..tapi, mesin jait yang lama (X hengat pulak brandnye) dah rosak. Hajatnye …nak beli sebijik mesin jait lurus & sebijik mesin jait tepi. Survey punye survey blog2 org lain..ramai yang recommend Brother . Maybe sbb x semahal Singer, tp kualiti bagus. Ade jgk yg recommend Toyota.
Mesin jait tepi..setakat yg aku survey ramai gune Singer. Aku tanye tukang jait, katenye Juki bagus jugak. Tapi mesin jait tepi mahai2 tau - more than RM1k.
Papehal pong pilihan korang tu .... dependslah whether untuk kegunaan biase je ker or heavy duty (industy)…yang portable atau yg gedabak tu. Aku lebih suke yg portable sbb hidup aku ni berpindah-randah..so senang aku nak hangkut kemana2.
Tapi, yang xbestnye..kat Seremban ni haa..Mane tah aku nak cari kedai mesin jait pun aku xtau. Sejibik kedai Singer je yg aku tau wujud. Surf kat map pun haghaam..(Oopsss bahasa kasar nampak…). At last, aku terpikir nak gi Courts Mammoth. Kalau x salah, 23 MAC 2014 aku amek pm OFF pastu kuar ASB aku…then shoot ke Courts Mammoth yg opposite Terminal 1 tu. Penuh pulak parking nye. Mujur ade 1 betul2 kat lorong sempit – puas aku ejas mpv aku yg pjg tu baru muat.
Masuk dalam…
Alamak mcm2 barang electric pulak aku nampak. Biaselah aku ni kannn… Kadang2 lain yang nak dibeli…’termenambah’ bende lain pulak kann.. “Shikin…please focus ok!”. “Okey, there!"  Aku dh nampak mesin jait yang kuidam2kan selama ni.  Brothers RM599.. tOYOta RM799. Each got discount RM50. I chose Brother..tp yg display tu last stock. Xmolah..nampak dh berabuk. Terpaksalah beli yg mahai sket.. - Toyota ni nmpk lebih mengancam, canggih & teguh sbb body die made of steel. Brothers tu pelastik jerr. 

Sebijik TOYOTA ' parking ' dalam rumah
            Kat Courts Seremban ni cashier die tgkt 3..Naik tangga ye. Jangan berangan naik lif. Huh mengah makcik. Stamina bukan kuat mane. Harap badan je kurus. Dah bayar..bawak resit (ade 2) selai ke pak Guard yg dok betul2 tepi entrance. Ohh rupenyer die check barang dgn resit mesti talley. Ni mesti ade kes ni (hehe…memandai je aku). Ape2 jelah asal barang aku dapat bawak balik segera.
         Kat rumah..bermulalah operasi menjahit. Petang tu jugak siap set sarung tilam+bantal baby aku.
 
 
 
 

Friday, February 21, 2014

I am happy.. I am not...I am happy.. I am not

     1 month passed.  But I still cannot say whether I am happy or not with this new environment. In addition,  I feel that sometimes I cannot think properly a.k.a not focus. Why all this happened? Maybe part of the answers are because of the sins that I did. That I realized.. but haven't take any action to improve. Yeah..why la I am like this?
     Readers, there must be 1001 things in your mind at this moment, right? Biarlah rahsia. I won't reveal ok. So sorry. The only hint I can give is that I keep on hurting d feeling of someone I love. Hurting heart of someone that loved me with all his heart...and someone who promised to take care of me for my entire life whatever the circumstances. I love you, sayang. But I am addicted to do what I already did.
     What I did?
 Whatever laaa..
I tried to change.. But everything seem futile. Erggghhh..

Wednesday, January 22, 2014

Bersyukurlah...

Allah Maha Besar...Allahuakbar!

Rezeki Allah itu amatlah luas. Meliputi segala apa yang di langit & di bumi. Dan Allah berhak memberi rezeki pada sesiapa yang dikehendakinya.
For most people, they tend to misunderstood yang rezeki tu pada skop wang & harta benda sahaja. Walhal, makna rezeki tu amatlah luas. Kat sini, aku mmg bukan orang yang arif untuk membahaskan soal agama & aku sememangnya xde tujuan nak berbahas langsung. I just want to share whatever that I knew so that other people will get the benefits.
Okeylah...
Dalam sedar x sedar...
1. Bila kowrang dikurniakan anak oleh Allah -itukan rezeki. Ade orang, miscarriage . Ada yang anak mati dalam perut dekat2 nak melahirkan (stillbirth).
2. Kowrang dapat anak yang sempurna - itu rezeki.
VS yang dapat anak cacat penglihatan, tak cukup anggota badan, berpenyakit serius (cth: jantung berlubang).
3. Anak yang sihat sepanjang pembesarannya VS anak yang sering sakit (demam dsb)
4. Anak yang bijak/ soleh/ taat ibubapa.
Tu baru sikit ttg anak jerr pun...
Camne dlm aspek family pulak?
1. Kowrang ada family bahagia VS porak-peranda.
2. Suami yg baik VS yang kaki botol/kaki betina/yang selalu sepak terajang/penampar segala bagai penderaan.
3. Isteri yang baik..tiap hari jaga mkn pakai kowrang, siap hidang depan muka tggl x suap je lagi (Aku? Suami aku yg suke menyuap aku sbb aku ni nk mkn pun malas tu yg kurus keding.)
Kerja?
1. Kowrang ada kerja yang halal VS PENCURI/PERAGUT/PEROMPAK yang hidupnye x tenteram Sbb bile2 masa blh kena tangkap/ kene tembak waktu buat jahat. Sewaktu kowrang berkhidmat kpd masyarakat, kowrang boleh dpt pahala.
Byk lagi..yg aku dan kowrang tak terpikir. Betul tak?
So, bile Allah tak bagi kowrang harta benda yg byk, jgn pula kowrang berburuk sangka dgn Allah. Sesungguhnya perancangan Allah xde sape yg tahu. Slalunye bile susah, kowrang akan dok bertafakur atas sejadah lebih lama. Mane tau bile dah jadi kaya-raya kowrang dah xnmpk tikar sembahyang..asik nmpk client, customer, dsb. Dan, pleaseeee jgn kate Allah x sayang kowrang bila Die bagi banyak dugaan & kesempitan hidup kat kowrang. Sedangkan Rasulullah, Nabi Muhammmad S.A.W , KEKASIH ALLAH diberi dugaan yg sangat hebat berbanding sesiapun di muka bumi ni.
Bersyukurlah di atas segala nikmat yang ALLAH berikan.
Jangan kowrang jadi kufur nikmat.
Dan, kalau kowrang dapat 'segalanya'..jangan pula kowrang bongkak & takbur serta berpaling dari tali ALLAH.
Sekian, dari aku hamba ALLAH yang hina-dina.
Semoga mendapat manfaat walaupun cipuuutt sangat..




Wednesday, January 15, 2014

Pucuk dicita ulam mendatang


Proses lapor diri.
         Berjumpa Puan Freda di Unit Sumber Manusia, JKN Negeri Sembilan (Ground Floor). Pn Freda ni sangat baik & murah senyuman. Sekali tengok..sejuuuk hati. Soalan pertama die kat aku, "Macamana keadaan anak, doktor? Dah sihat ke?" Rupenye die ingat lagi mase aku kol 3 Jan lalu inform aku bakal lambat untuk lapor diri.
* In fact, 90% staff kat JKN NS yang aku tengok semalam melemparkan senyuman manis. Bertambah sejuuuk hatiku.
         Lepas tu, pergi ke PKD Seremban pulak. PKD Seremban ni kat Jln Lee Sam, tempat JKN lama. JKN NS dah pindah kat atas bukit, kat Jln. Rasah. Sesampai, aku naik tingkat atas (setingkat jerr). Mase lapor diri kat sini, banyak form yang nak diisi. Mak oiiii...boleh habis dakwat sebatang pen. Lepas tu jumpe MOH, Dr. Paid - kene 'interview'- gugup plk. Apehal aku ni? Macam lah soalan cepu emas yg nak kene jawab. Soklan bos, sebelum ni u buat ape? Tu je..
MOH Seremban (Dr. Paid), seperti MOH Jempol (Dr. Iqbal) & PD (Dr. Lokman)  yg aku pernah jumpe sebelum ni mmg baik2 belaka. Bos baru tanye boleh tak die nak hantar aku KK Mantin, bukan KK Senawang? Ohhhh...tidaaaakk. Then, bos nak suruh aku in-charge kat sane. Ohhhh...tidaaaak sekali lagi. Akukah yg kene jadi YM? Akukah? Sedangkan ade yang lebih senior. Aku ni bukan suke nak jadi2 bos ni..sebab kalau org x ikut arahan aku, aku akan hangin 1 badan. So, baik jangan lantik aku. Then, sebenaqnye..aku mintak transfer ni sbb nak KK yg dekat ngan umah (banyak sebabnye...). Kalau bos mintak aku gi Mantin, mmg tak berbaloilah aku mintsk transfer-out dari KKPD sbb aku mmg selesa sangat keje kat sane.
Then, bos tanye samada aku nak ke KK Desa Rhu. Wowwww sangat. Tersangatlah dekat dari umah aku. Actually, aku mtk KK Sikamat sbb dekat dgn umah aku & umah mak. Tapi, KK Sikamat tu still under construction- dalam hujung tawun baru siap. Again, bos kate nak lantik aku jadi YM bile die transferkan aku ke KK Sikamat. Ohhhhhoho.. Apepun, alhamdulillah syukur pada Allah.


Kalau rajin, apepun jadi.

PENGUMUMAN PENTING !!!

Tanggal 14 Januari dalah hari lahirku yang ke-31.
(Bersamaan Hari Keputeraan Yamtuan Negeri Sembilan).

Biasanye, orang akan treat kite mase birthday kite kan?
Tapi, hari ni aku nak celebrate cara lain...aku nak masak baik punye..treat family aku pulak yang selama ni banyak membantu aku.

Sebenarnye ada 6 menu aku nak masak rini. Tapi, hanya 4 yang berjaya. Nape? Sebab pukul 10 lebih baru nak gi beli barang kat Family Store. Kat rumah mmg x banyak barang sebab kitorang jarang dok umah - weekend je. Kol 11.30 baru nak start menyiang ayam, daging, sotong, udang, sayuran & buah2an. Kol 2.30pm baru start makan.

Buat family Along, K.Ta, adik Wani..sori x jemput sbb tau kan Shikin ni sangat lah jarang masak. So, takut 'tak menjadi masakan' tu nanti...maluuuu dgn Along, K.Ta, Adik Wani yang pandai masak. Just jemput mak, Cik BB + P.Su Dan, adik2 je.
Ni laaa 4 menu yang Berjaya dimasak olehku..

Alhamdulillah masakan menjadi. So, next time boleh jemput u ols. Tapi, kene kluar lebih awal untuk beli barang2. Taklah kelam-kabut cam rini.

Abang, thanx belikan kek harijadi. I Like...

Dua boys ni pun sibuk nk potong kek.
Thanx nyanyikan birthday song kat mama.


Monday, January 13, 2014

Muka 'ketat'.

Ni satu lagi cite best tang aku kenakan orang.
Aku ni memang naughty walaupun anak dah berderet.

Time di AEON Seremban 2 ritu,
tetibe aku teringat nak beli kek gulung kegemaranku & anak2.
Alamak... ramai betul yang Q nak bayar bahagian bakery. Lantak lerr. Yang penting dapat beli kek.
Kek ni segulung RM4.50. 3 gulung RM11.90- so, apalagi?

Sesudah membayar, aku U-turn utk keluar..Tang situ mmg tak salah U-turn.
Tapi, kiri kanan sempit pulak. Takkan nak buat2 terlanggar sebab aku tolak stroller baby. Karang baby aku jugak yang tergezut. Jadi, aku pun sabar menanti mereka2 menyedari kehadiranku dan slowly aku cube juga utk lalu.
Tiba2..ade sorang pompuan muda ni. Lingkungan 20-an. Muke dah cantik. Dressing dah cantik ala2 model giteww. Tapi, perangai je tak berape nak cantik.
Dalam keadaan aku 'berusaha' untuk lalu di ruang sempit tu..die pun datang menyempit sekali. Rushing. Muke ketat & tak puas ati sebab aku 'block' tengah2 jalan. Dalam die dok rushing2 tu..aku 'block' je jln tu dgn stroller anakku & tak bergerak se inci pun. Aku tau die takkan 'berhati perut'
untuk memberi seorang ibu yang membawa anak kecik lalu dahulu.
Dalam hati aku tergelak jerr, "Hah, lalu ler kalau boleh. Kui kui kui."
Lepas tu baru aku bagi die lalu dengan menarik sikiiiit jerr stroller anak aku.
Sebaik je die langkah sebelah kaki, aku terus je tolak stroller anakku membuatkan die nak terjatuh.

## Kui kui kui. Tak langgar pun. Saje acah2. Kui kui kui lagi.
Lain kali nak buat lagi tak?

** MORAL - Beri keutaamaan kepada
1. Orang tua
2. Orang cacat
3. Orang mengandung
4. Orang yang membawa anak kecik
Dan...Jangan pentingkan diri sendiri!

PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT !!

Sunday, January 12, 2014

Taktik ketika di 'kesempitan'..

Takut gak nak cerita ni..
Takut ade yang marah or tak puas ati.
But actually takde apepun..

Nak tanye...
Kowrang biase tak pegi beli barang mase SALE? Especially time2 perayaan?
Aku ni even anak berderet memang 'kaki jalan'..'kaki shopping'. Lepas tu ngengade nak pegi mase time2 crowded. Yelah..kalau lambat, melepaslah pulak, kan? Tak gitu?
Cam aku..memang WAJIB bawak stroller + trolley gedabak tu. Utk 'sumbat' askar2 kecik ni. Dah cenggitu memang susah ler bile nak melalui lorong2 sempit (sempit dek mereka yang berhenti membelek barang2..menyervey harga dll).

Kalau jadi cenggini, ape korang akan buat ? Mmg sempit sangat unless orang kat tepi2 tu bagi laluan baru korang blh lalu gitu. Biase orang akan ckp, "Excuse Me/ Tumpang lalu" - betul tak?
Tapi, kalau dah hingar-bingar mane nak dengar kan? Nak pulak suara tu yang halus..yang mulus.

Ape aku buat?

Jeng..jeng..jeng...
Aku buat2 TERLANGGAR DENGAN TROLI GEDABAK TU..Hehe...Jangar mare..
Wehhh, jangan kowrang langgar kuat2 tak pasal2 terjatuh orang tu. Tak baik kan?
Langgar ALA2 MANJA gitu. Berlakon sikit maa. Lepas tu buat muka ala2 comel & cakap...," Oooopppsss sori terlanggar".
Setakat ni ok jerrr..Xde sape marah.

Pandai tak aku? Pandai lah sangat kan tang bagi ajaran sesat !! Haha..

Misi yang tak berapa misi.

Ape punya tajuk daaaa?
Saje je gune perkataan misi tu bersempena cik asben yang sepatutnya beroperasi di Sabah sekarang. Die dapat kebenaran balik sementara ni pun sebab Iri admit spital last week. Apepun, Alhamdulillah syukur dia selamat sampai ke pangkuan keluarga.
Seperti biasa - posing kat dalam kete.
         Rini kami plan survey rege paip sink yang cabang 2 tu & air-cond. Paip tu ingat nak beli yang temporary je. Nanti dah betul2 berkenan + cukup bajet, baru beli yang RM1k ++ tu. Barang sekarang mane ade yang murah, kan?
        Misi hari ini adalah di area Seremban 2.


Khusyuk cik asben membuat survey.
3 tempat kat area Seremban 2 kitorang gi:
Result untuk paip -:
1. Shong Heng (kedai hardware)- Macam2 brand jumpa kat sini : KOSA, MOCHA, abagno, paffoni, dll.
2. AEON, S2 - Sorento
3. SenQ - Item tak wujud.
Mahal pulak. Yang biase sesangat pun mencecah minimum RM300. Baik cancel je beli yang temporary. Esok2 bile jumpe yang best, terus ngaap.
         For air-cond, asben kate 1.0 HP dah cukup untuk bilik kitorang.
Cume specs tu tak sure yang mane paling seswai. Features pulak dah macam2 - Virus Doctor+, Full HD Filter, Turbo cooling lah. And, most mmg jenis Energy Saving. Harga memang tengah SALE!!
Before this aku mmg not keen pakai air-cond sbb aku ade airway hypersensitivity to cold. Which mean anak aku dah ada family history of atopy. Karang dowrang plk jadi mcm aku. Tapi, aku tengok dowrang selamba je tido dengan tak pakai baju-seluar. Tinggal pampers je. Kadang2 malam yang terasa panas tu, dowrang tido cam gelisah je. So, nak tak nak kene lah beli 1.

        Tak beli lagi ni. Survey pon dah pening...