Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Moga bahagia milik kita...insyaallah..

Wednesday, April 23, 2014

Air-cond SHARP 1HP.




Rase2nye apekah yang ingin ditonjolkan kat sini ek?
Confirmlah air-cond yang baru dipasang di Master Bedroom rumah kami.
Master bedroom ni memang paling berbahang compared tu bilik2 lain.

Air cond ni brand Sharp 1HP tengah promotion kat Courts Mammoth - dapat RM749.
Beli dalam bulan lepas sesame dengan adik ipar & sepupu aku, Naim. Adik ipar aku pun amek item yang same.

Beli suudaaaahh...nak pasang tu plk 1 hal.
Nasib baik at last suami aku teringat Engineer yang kontrak kat kem die. And nasib baik Engineer tu dok dekat je ngan rumah kitorang. Die amek duit beli barang je - RM200. Ok lah tu. Kalau tanyer member lain pun ...area RM250 gitu.

P/S - nasib baik aku tak mintak technician sebelum ni.. Die tu mtk RM400. Seb bek aku dengar advise asben spy bersabar. Tapi, sabar2 pun dah setawun baru dapat merasa kesejukan air-cond ni.

Tayarku pancit lagi...


Cube korang tengok ..sian tak kat aku?

Kalau nak tau..ini kali ke-3 tayar aku pancit sejak dari hujung Mac - hujung April.
First - tayar belakang kanan.
Second - tayar depan kiri.
Third (yang nii...) - tayar depan kanan.
Dua kali pancit mase aku relief. Yang ni mase kat klinik aku.

Yang ritu...ade screw kecik.
Nasib baik boleh tampal - tampal luar kalau xsilap RM5. Ayah aku jack sendiri kete aku & bawak tayar tu ke wokshop. Die berkeras nak wat sendiri. Bukan ape, die takut aku kene tipu ngan orang wokshop. Second time, ayah aku bawak tampal side dalam - RM20.

Kenapelah asik jadik camni ek? Padahal tayar aku tu baru lagi ...dalam 6 bulan rasenye.
Mungkin jugak sebab area jalan ke klinik tu banyak dilalui dek lori pasir. Kalau nak mengganti tayar tu abeslah RM250 X 3 = RM750. Maaaasakk..

Rase2nye adakah kerana aku kene survey sport rim yang canggih manggih ?
Errrrmmmmmmmmm............

Tuesday, April 22, 2014

Burger Abang Burn, Nilai.


Ini adalah supper yang unhealthy...Sila jangan ikut, okey?
Ni adalah selepas penat berhempas-pulas mengemas rumah aku kat Nilai...dan aku dah hypoglycaemic tahap gaban. Estimated dextrostix adalah 2-3mmol/L.
Huh...kalau turun 1, alamat ke spital ye Tuan/Puan/Dato/Datin/Tan Sri etc. Heheh...

Kitorang menyinggah kat ???xsure name... Tapi nampak mcm Medan Selera. Aku xpk dah...asalkan aku dapat maqon. Dan disebabkan aku suke Western Food..aku ajak asben dok kat kedai Burger Abang Burn ni.

Kiri - Burger kambing asben.
(Yang bulat2 kat atas tu bukan sotong goreng tepung yee...tapi kentang)
Kanan - Burger ayam aku.
Rege boleh tahan...tak hengat pulak dalam RM8-10.
B.A.B kat tempat len xsure sedap ke tak... Yang ni? Ermmm...xsedap sgt la babe. X koww.
Mmg xboleh lawan BurgerBytes Senawang. Ececeh...rase mcm nak gi ler pulak. Tibe2 terkecur ayaq lioq ni. Tahan...tahaaaannn...
Takpelah...asal kenyang dah kire baik kan? Rezekiiii...
# Alhamdulillah.

Wednesday, April 16, 2014

Jati Park, Nilai.

Semalam aku post pasal mesin jahit TOYOTA aku kan? Kowrang perasan tak?
Ni 2nd activity aku dengan mesin jahit yang sangat kusayang tu...
 
Di sepetang yang dah start hujan renyai2, ku tetap nekad berkunjung ke Nilai 3. Sini kire ‘syurga membeli-belah’ jugaklah. Kedai kat sini mostly jual :
1.       Barang wat hantaran kawen.
2.       Kain ela wat langsir.
3.       Kain ela wat baju kurung/melayu.etc.
4.       Carpet.
5.       Perabot jati.
Hajat aku hanya 1…membeli kain nak jait langsir. Plan asal – gi rumah sewa aku kat Jati Park, Nilai utk ukur tingkap. But x sempat, so terus straight jer menonong ke Nilai 3. Siap bawak langsir rumah aku yg kat  Taman Warisan Puteri buat contoh. Tapi, aku agak2 langsir rumah sewa aku tu saiznye kocik sket. Tapi, lantakler…nak cepat punye passal…sementara ‘askar2 kenit’ dlm kete tu Xmeragam.
Aku nampak je 1 kedai ni terus masuk (aku kan malas survey..). Budak kedai tu pun friendly nampaknye.. So, ON jelah. Hajat nak beli yg semeter RM10 ke bawah, tapi mostly kain nmpk cm x ok (berbulu). So, hamek jelah yg RM15/meter. “Akak nak kite jait ke?” “Takpelah dik, akak xsempat nak amek ukuran. Takde diskaun ke, dik?” “Kalau akak jait sendri, kite bagi RM12/meter. Akak nak brape meter?” “Akak xsurelah.” Die tolong kirekan untuk aku setelah aku bagi detail bilangan kepingan curtain yg aku perlukan – sumenye 29meter. Uuuiii banyak jugak. Ingatkan 20meter dah cukup.
 Lepas selesai gunting kain tu..Beli ni pulak :
1.       Cangkuk langsir (besi) –sekotak RM36 (die bagi RM30..dah mmg tu rege die aku rase..)
2.       Tape putih – yg nak jait bahagian atas langsir. (Segulung 100m RM38. Aku beli 25m je x60sen semester.)
3.       Benang – ermm..sejibik kedai jait pun xde kat Nilai 3. Katenye ade kat Taman Semarak (kat mane la pulak tu?)
 
Actually, aku dah lame tawar hati nak sewakan rumah ni. Sebulan aku ‘sedekah’ RM900 kat RHB sejak dari May 2013. Ade banyak bende nak repair…bende mudah2 je pun. Tapi, sume tu keje yang memerlukan kemahiran & tenaga lelaki. Apekan dayaku…
Alhamdulillah ade seseorang yg sudi menolong aku. Kalau die bace entri ni..aku nak die tau yang pertolongan die sangat besar maknanye dalam hidup aku. Dielah yang menolong & encourage aku untuk sewakan semula rumah tu sebab katenye rugi kalau aku jual. Tafsiran die & aku mungkin berbeza…tapi aku mmg IKHLAS nak die tau yang aku takkan lupekan JASA BAIK die sampai bile2. Thanx for CARING ..I do think this is the most suitable word for you.  After all..memang xde org yang penah tanye aku ape dah jadi pada rumah sewa tu..(Selama ni..memang aku menanggung segalanya sendiri..)
 Ni aku dah semangat balik. Siap datang every weekend jenguk umah. Siap tido sane last week (tak penah2nye tido sane sepanjang aku beli umah tu..). Tiap kali datang aku cuci umah.
And now, sampai semangat nak menjahit langsir pulak…
Kain untuk jait langsir
 
Bilik dapur
 
Dapur
Taraaaaaaaaa....Dah siap digantung.
Cantik tak?

Langsir yang dah siap pasang di 3 buah bilik kt tgkat atas.

Tuesday, April 15, 2014

Mesin jahit TOYOTA..

Impian yang telah tercapai.
Ceeewah ayat aku. Tak tahan..
Actuallynye dah lame aku nak beli mesin jait ni. Sebabnye aku ni suka bangat menjait..tapi, mesin jait yang lama (X hengat pulak brandnye) dah rosak. Hajatnye …nak beli sebijik mesin jait lurus & sebijik mesin jait tepi. Survey punye survey blog2 org lain..ramai yang recommend Brother . Maybe sbb x semahal Singer, tp kualiti bagus. Ade jgk yg recommend Toyota.
Mesin jait tepi..setakat yg aku survey ramai gune Singer. Aku tanye tukang jait, katenye Juki bagus jugak. Tapi mesin jait tepi mahai2 tau - more than RM1k.
Papehal pong pilihan korang tu .... dependslah whether untuk kegunaan biase je ker or heavy duty (industy)…yang portable atau yg gedabak tu. Aku lebih suke yg portable sbb hidup aku ni berpindah-randah..so senang aku nak hangkut kemana2.
Tapi, yang xbestnye..kat Seremban ni haa..Mane tah aku nak cari kedai mesin jait pun aku xtau. Sejibik kedai Singer je yg aku tau wujud. Surf kat map pun haghaam..(Oopsss bahasa kasar nampak…). At last, aku terpikir nak gi Courts Mammoth. Kalau x salah, 23 MAC 2014 aku amek pm OFF pastu kuar ASB aku…then shoot ke Courts Mammoth yg opposite Terminal 1 tu. Penuh pulak parking nye. Mujur ade 1 betul2 kat lorong sempit – puas aku ejas mpv aku yg pjg tu baru muat.
Masuk dalam…
Alamak mcm2 barang electric pulak aku nampak. Biaselah aku ni kannn… Kadang2 lain yang nak dibeli…’termenambah’ bende lain pulak kann.. “Shikin…please focus ok!”. “Okey, there!"  Aku dh nampak mesin jait yang kuidam2kan selama ni.  Brothers RM599.. tOYOta RM799. Each got discount RM50. I chose Brother..tp yg display tu last stock. Xmolah..nampak dh berabuk. Terpaksalah beli yg mahai sket.. - Toyota ni nmpk lebih mengancam, canggih & teguh sbb body die made of steel. Brothers tu pelastik jerr. 

Sebijik TOYOTA ' parking ' dalam rumah
            Kat Courts Seremban ni cashier die tgkt 3..Naik tangga ye. Jangan berangan naik lif. Huh mengah makcik. Stamina bukan kuat mane. Harap badan je kurus. Dah bayar..bawak resit (ade 2) selai ke pak Guard yg dok betul2 tepi entrance. Ohh rupenyer die check barang dgn resit mesti talley. Ni mesti ade kes ni (hehe…memandai je aku). Ape2 jelah asal barang aku dapat bawak balik segera.
         Kat rumah..bermulalah operasi menjahit. Petang tu jugak siap set sarung tilam+bantal baby aku.
 
 
 
 

Friday, February 21, 2014

I am happy.. I am not...I am happy.. I am not

     1 month passed.  But I still cannot say whether I am happy or not with this new environment. In addition,  I feel that sometimes I cannot think properly a.k.a not focus. Why all this happened? Maybe part of the answers are because of the sins that I did. That I realized.. but haven't take any action to improve. Yeah..why la I am like this?
     Readers, there must be 1001 things in your mind at this moment, right? Biarlah rahsia. I won't reveal ok. So sorry. The only hint I can give is that I keep on hurting d feeling of someone I love. Hurting heart of someone that loved me with all his heart...and someone who promised to take care of me for my entire life whatever the circumstances. I love you, sayang. But I am addicted to do what I already did.
     What I did?
 Whatever laaa..
I tried to change.. But everything seem futile. Erggghhh..

Wednesday, January 22, 2014

Bersyukurlah...

Allah Maha Besar...Allahuakbar!

Rezeki Allah itu amatlah luas. Meliputi segala apa yang di langit & di bumi. Dan Allah berhak memberi rezeki pada sesiapa yang dikehendakinya.
For most people, they tend to misunderstood yang rezeki tu pada skop wang & harta benda sahaja. Walhal, makna rezeki tu amatlah luas. Kat sini, aku mmg bukan orang yang arif untuk membahaskan soal agama & aku sememangnya xde tujuan nak berbahas langsung. I just want to share whatever that I knew so that other people will get the benefits.
Okeylah...
Dalam sedar x sedar...
1. Bila kowrang dikurniakan anak oleh Allah -itukan rezeki. Ade orang, miscarriage . Ada yang anak mati dalam perut dekat2 nak melahirkan (stillbirth).
2. Kowrang dapat anak yang sempurna - itu rezeki.
VS yang dapat anak cacat penglihatan, tak cukup anggota badan, berpenyakit serius (cth: jantung berlubang).
3. Anak yang sihat sepanjang pembesarannya VS anak yang sering sakit (demam dsb)
4. Anak yang bijak/ soleh/ taat ibubapa.
Tu baru sikit ttg anak jerr pun...
Camne dlm aspek family pulak?
1. Kowrang ada family bahagia VS porak-peranda.
2. Suami yg baik VS yang kaki botol/kaki betina/yang selalu sepak terajang/penampar segala bagai penderaan.
3. Isteri yang baik..tiap hari jaga mkn pakai kowrang, siap hidang depan muka tggl x suap je lagi (Aku? Suami aku yg suke menyuap aku sbb aku ni nk mkn pun malas tu yg kurus keding.)
Kerja?
1. Kowrang ada kerja yang halal VS PENCURI/PERAGUT/PEROMPAK yang hidupnye x tenteram Sbb bile2 masa blh kena tangkap/ kene tembak waktu buat jahat. Sewaktu kowrang berkhidmat kpd masyarakat, kowrang boleh dpt pahala.
Byk lagi..yg aku dan kowrang tak terpikir. Betul tak?
So, bile Allah tak bagi kowrang harta benda yg byk, jgn pula kowrang berburuk sangka dgn Allah. Sesungguhnya perancangan Allah xde sape yg tahu. Slalunye bile susah, kowrang akan dok bertafakur atas sejadah lebih lama. Mane tau bile dah jadi kaya-raya kowrang dah xnmpk tikar sembahyang..asik nmpk client, customer, dsb. Dan, pleaseeee jgn kate Allah x sayang kowrang bila Die bagi banyak dugaan & kesempitan hidup kat kowrang. Sedangkan Rasulullah, Nabi Muhammmad S.A.W , KEKASIH ALLAH diberi dugaan yg sangat hebat berbanding sesiapun di muka bumi ni.
Bersyukurlah di atas segala nikmat yang ALLAH berikan.
Jangan kowrang jadi kufur nikmat.
Dan, kalau kowrang dapat 'segalanya'..jangan pula kowrang bongkak & takbur serta berpaling dari tali ALLAH.
Sekian, dari aku hamba ALLAH yang hina-dina.
Semoga mendapat manfaat walaupun cipuuutt sangat..




Wednesday, January 15, 2014

Pucuk dicita ulam mendatang


Proses lapor diri.
         Berjumpa Puan Freda di Unit Sumber Manusia, JKN Negeri Sembilan (Ground Floor). Pn Freda ni sangat baik & murah senyuman. Sekali tengok..sejuuuk hati. Soalan pertama die kat aku, "Macamana keadaan anak, doktor? Dah sihat ke?" Rupenye die ingat lagi mase aku kol 3 Jan lalu inform aku bakal lambat untuk lapor diri.
* In fact, 90% staff kat JKN NS yang aku tengok semalam melemparkan senyuman manis. Bertambah sejuuuk hatiku.
         Lepas tu, pergi ke PKD Seremban pulak. PKD Seremban ni kat Jln Lee Sam, tempat JKN lama. JKN NS dah pindah kat atas bukit, kat Jln. Rasah. Sesampai, aku naik tingkat atas (setingkat jerr). Mase lapor diri kat sini, banyak form yang nak diisi. Mak oiiii...boleh habis dakwat sebatang pen. Lepas tu jumpe MOH, Dr. Paid - kene 'interview'- gugup plk. Apehal aku ni? Macam lah soalan cepu emas yg nak kene jawab. Soklan bos, sebelum ni u buat ape? Tu je..
MOH Seremban (Dr. Paid), seperti MOH Jempol (Dr. Iqbal) & PD (Dr. Lokman)  yg aku pernah jumpe sebelum ni mmg baik2 belaka. Bos baru tanye boleh tak die nak hantar aku KK Mantin, bukan KK Senawang? Ohhhh...tidaaaakk. Then, bos nak suruh aku in-charge kat sane. Ohhhh...tidaaaak sekali lagi. Akukah yg kene jadi YM? Akukah? Sedangkan ade yang lebih senior. Aku ni bukan suke nak jadi2 bos ni..sebab kalau org x ikut arahan aku, aku akan hangin 1 badan. So, baik jangan lantik aku. Then, sebenaqnye..aku mintak transfer ni sbb nak KK yg dekat ngan umah (banyak sebabnye...). Kalau bos mintak aku gi Mantin, mmg tak berbaloilah aku mintsk transfer-out dari KKPD sbb aku mmg selesa sangat keje kat sane.
Then, bos tanye samada aku nak ke KK Desa Rhu. Wowwww sangat. Tersangatlah dekat dari umah aku. Actually, aku mtk KK Sikamat sbb dekat dgn umah aku & umah mak. Tapi, KK Sikamat tu still under construction- dalam hujung tawun baru siap. Again, bos kate nak lantik aku jadi YM bile die transferkan aku ke KK Sikamat. Ohhhhhoho.. Apepun, alhamdulillah syukur pada Allah.


Kalau rajin, apepun jadi.

PENGUMUMAN PENTING !!!

Tanggal 14 Januari dalah hari lahirku yang ke-31.
(Bersamaan Hari Keputeraan Yamtuan Negeri Sembilan).

Biasanye, orang akan treat kite mase birthday kite kan?
Tapi, hari ni aku nak celebrate cara lain...aku nak masak baik punye..treat family aku pulak yang selama ni banyak membantu aku.

Sebenarnye ada 6 menu aku nak masak rini. Tapi, hanya 4 yang berjaya. Nape? Sebab pukul 10 lebih baru nak gi beli barang kat Family Store. Kat rumah mmg x banyak barang sebab kitorang jarang dok umah - weekend je. Kol 11.30 baru nak start menyiang ayam, daging, sotong, udang, sayuran & buah2an. Kol 2.30pm baru start makan.

Buat family Along, K.Ta, adik Wani..sori x jemput sbb tau kan Shikin ni sangat lah jarang masak. So, takut 'tak menjadi masakan' tu nanti...maluuuu dgn Along, K.Ta, Adik Wani yang pandai masak. Just jemput mak, Cik BB + P.Su Dan, adik2 je.
Ni laaa 4 menu yang Berjaya dimasak olehku..

Alhamdulillah masakan menjadi. So, next time boleh jemput u ols. Tapi, kene kluar lebih awal untuk beli barang2. Taklah kelam-kabut cam rini.

Abang, thanx belikan kek harijadi. I Like...

Dua boys ni pun sibuk nk potong kek.
Thanx nyanyikan birthday song kat mama.