Friday, January 9, 2015

Bengkak prostat.

     Pernah dengar tentang bengkak prostat? Dalam medical, istilah yang dimaksudkan ialah BPH (Benign Prostatic Hyperplasia). Ada juga yang sebut Benign Prostatic Hypertrophy - walaupun yang second ni tak berapa tepat. 
     Tau kan prostat tu adalah kelenjar yang ada pada lelaki je? Maknanya, takdelah istilah pompuan kena bengkak prostat. Then kalau nak tau kedudukan kelenjar prostate ni boleh tengok gambar kat bawah ni. Nampak tak ada saluran kencing (urethra) yang melalui bahagian tengah kelenjar prostat ni? Prostat yang membengkak tu akan menekan (compress) saluran kencing tu & sebabkan pelbagai masalah berkaitan urination, seperti - kerap kencing, bangun malam untuk kencing, kencing dah tak laju (poor flow), kencing menitis-nitis (dribbling), kencing tak puas, dll.
Patient lingkungan umur berapa yang aku selalu jumpa kat klinik dengan masalah BPH ni?
- Selalu yang berumur 50 tahun ke atas.

So, bila aku suspect patient ada BPH apa langkah seterusya yang aku boleh jalankan kat klinik?
- Aku akan ambil darah untuk test PSA (Prostate Specific Antigen). *MA yang ambik, bukan aku. Saje buat gempak ler konon.
- Lepas tu, aku akan check masuk jari kat anus (dubur) untuk periksa prostate tu - Ini dinamakan Per rectal examination. Jangan malu, selalunya bila bahagian check, Doktor lelaki yang akan check unless kalau patient tak kesah aku check je cecepat (Aku nak semua siap cepat je :)
- Lepas tu aku akan bagi appointment sebulan untuk review keputusan darah. Result ni lambat sampai sebab kita hantar darah tu ke makmal kat hospital. Kita kat KK takde machine untuk 'run' test ni.
- Kalau semasa PR examination memang didapati prostate bengkak, plus result PSA pun tinggi, kita akan terus rujuk patient ke SOPD (Surgical Outpatient Department) untuk tindakan selanjutnya.
- Rawatan hanya boleh dimulakan oleh Pakar Surgical & diteruskan di Klinik Kesihatan (KK) dengan syarat ada surat arahan dari Pakar Surgical.

Harap membantu.

Related topics:
- Buasir.

30 comments:

  1. nice info DR/ Madam/Ibu :) harap membantu diri saya dan orang lain :)

    ReplyDelete
  2. Perghh...tang check tu yang tak sanggup tu..

    ReplyDelete
  3. Ohhhhh gitu yeh Nazeck.....takutnya tengok kelenjar tu membengkak....
    My PIL pernah kena tp dok ckp ada ketumbuhan dlm saluran kencing.....so merasa jugaklah abah pakai tiub saluran kencing seminggu rasanya ...

    ReplyDelete
  4. ohh ada jugak penyakit nih.. apapun thanks untuk info nih..

    ReplyDelete
  5. eee..malunya..doc yg tgk bontot dorg ye? ekeke..tp mjr patients rmi yg tua2 je hehe

    ReplyDelete
  6. Goods info, kekdg kita kurang ambik berat hal2 mcm ni

    ReplyDelete
  7. Kenapa leh jadi macam tu ye Dr?

    ReplyDelete
  8. Sis, macm mana nk contact sis yew. ada soalan nak tanya nie

    ReplyDelete
  9. Ayah wawa sakit macam ni, sampai saluran kencing dia tersumbah..

    lama doktor suggest buat minor operate, ayah tk nak sbb takut.. last2 2 tahun lepas, ayah tk tahan sgt dia serah diri.. ")

    Alhamdulillah, skang dah ok..

    ReplyDelete
  10. ayah saya selalu jd kencing xpuas....
    pegi klinik..doc kata xda pa

    ReplyDelete
  11. Kalu pompuan ada simtom ni dipanggil apa?

    ReplyDelete
  12. ish bahaya kan kak shikin sakit bengkak prostat nih.

    ReplyDelete
  13. terima kasih atas info nih... saya baru tau.... ingatkan berlaku pada orang atas faktor pernuaan... boleh dapat rawatan rupanya

    ReplyDelete
  14. kalau malignant prostatic pula ada ke kak? rasanya saya pernah pasal benign dengan malignant ni..

    ReplyDelete
  15. hehehe suka akak cakap.. kalo
    patient tak kisah aku check aje cecepat hahaha doc kena macam ni la kan.. da kerje

    ReplyDelete
  16. cuma jangan malu lah untuk dapatkan rawatan...

    ReplyDelete
  17. macam mana boleh bengkak ea kak...???

    ReplyDelete
  18. Menakutkan betul bengkak prostat ni. Jauhkanlah ya Allah dari kena sakit macam ni.

    ReplyDelete
  19. Ohhh begitu rupanya,..then lepas dpt treatment makan masa ke nak baik, Shikin?

    ReplyDelete
  20. wana pernah terbaca serba sedikit tentang penyakit ni..

    ReplyDelete
  21. alamak..saya pulak yang malu, hhehehe

    ReplyDelete
  22. Semoga info yang Shikin tulis kat atas dapat membantu mereka ..

    ReplyDelete
  23. info berguna sebab ada anak lelaki

    ReplyDelete
  24. Kalo istilah orang biasa2 penyakit ni macam angin pasang ke? Sebab ayah saya ada jugak alami sakit cmni. Tapi operate dh and memg sopd tu sy ingat jela sebab selalu pegi :)

    ReplyDelete
  25. oo.. patutlah ramai datuk2 ada masalah ni. tp bab check tu yg alahai...huhu. seb tu memg patutlah kalau nk kena check tmpat2 tertentu ni bg sama2 jantina yg handle kn..

    zinziemeewah

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~