Saturday, January 24, 2015

Sakit tumit kaki ~ Osteophyte.

     Pernah dengar tak orang tua-tua selalu mengadu sakit tumit? Kadang-kadang bukan orang tua je. Ikut pengalaman aku, ramai yang umur 40tahun ke atas juga akan alami simptom sakit tumit ni. Selalunya dorang akan alami sakit ni pada awal pagi - sebab masa tu kaki baru nak pijak kat lantai selepas rehat yang panjang (tido). Memang kadangkala ada yang terpaksa jalan berjengket-jengket.

So, selalunya apa doktor diagnose?
- Diagnosis yang selalu dibuat adalah heel spur /calcaneal spur.
- Di mana, ada 'tulang extra' yang tumbuh (osteophyte). Sukar nak explain, tapi itulah explaination paling mudah aku boleh buat.

Macamana spur ni terjadi?
- Bila tulang tumit  terdedah pada stress berterusan, calcium bertindakbalas untuk 'deposit/ menimbun' kat bahagian tumit. Tindakbalas ni mengambil masa beberapa bulan untuk terjadi (bukan dalam masa 2-3 hari).
** Young lady -> please avoid wearing high-heels sebab ni akan tambah stress pada tumit. Masa muda takkan rasa sakit tumit lagi. Bila dah tua nanti akan mula dapat spur.

X-Ray kaki yang normal (lateral view).
Ni X-Ray 1st patient aku.
Aku buat X-Ray ni sebab patient risau ada fracture. 

X-Ray kaki yang ada spur /osteophyte.
Ni X-Ray 2nd patient yang memang aku expect ada spur. 


Take Home Message:

- XRay adalah tidak digalakkan melainkan jika doktor merasakan perlu kerana radiasi berterusan merupakan risiko mendapat kanser.

- Kebanyakkan pesakit yang mengalami sakit tumit didapati mempunyai heel spur/calcaneal spur.

- Kebanyakkan kes patah/fracture boleh di kesan oleh doktor yang berpengalaman walaupun tanpa melakukan X-Ray.
-> Doktor hanya akan lakukan X-ray jika suspek ada fracture sebab nak identify bahagian tulang yang patah. Ini penting untuk menentukan management selanjutnya.
-> Kalau doktor dah cakap tak perlu X-Ray tu, 99.9% selalunya memang bukan kes patah - just STI (soft tissue injury)

- Simptom & tanda yang otot koyak -> significant (ketara) swelling & pain. Kalau kene kat kaki, memang sampai tak boleh berjalan lah.

- X-Ray hanya boleh tunjukkan tulang. Bukan otot /ligamen.

48 comments:

  1. nani tak pernah sakit tumit kaki tapi tumit kaki selalu pecah. eheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tumit kaki saya pon pecah... tu dlm rumah pon saya pakai selipar...

      Delete
    2. petua elakkan tumit kaki pecah jjgn pijak simen tanpa lasa kaki or mesti pakai kasut dalam rumah tapi bukan kasut yg bawak pakai kat luar tu dan

      pakai sarung kaki jika keluar. selepas sis JM amalkan until now kaki dh x pecah lagi

      Delete
    3. Kalu tak nak tumit kaki pecah senang aje... Jangan jalan pakai tumit... He He He....

      Delete
    4. dok umah sewa baru ni xda kasut lagi.. kena cari kasut pakai dlm rumah...

      Delete
    5. hahha.. kak SS.. karang buat cmtu org kate gile plak..ayooo..

      Delete
  2. Mak saya selalu bagitau dia sakit kat tumit tu. Ajak gi check tak mau, saya just bagi dia suplemen. so far tak dengar plak dia ngadu sakit. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  3. oh..macam tu..thanx atas info..sebab wana ada 2 orang pakcik yang mengalami masalah macam ni..

    ReplyDelete
  4. Owh, tak bagus pakai heel.. wawa memang tk suke.. ")

    Anak buah wawa pernh retak jari, kisahnya abg die main tukul, pastu terketuk jari adik..

    Terus mintk doktor xray.. bahaya rupanya xray ni..

    ReplyDelete
  5. dulu-dulu sll gak alami.. skang dh hilang...

    ReplyDelete
  6. Tumit ok tapi ai ada masalah pada pinggang..
    kalau dtg time dia sakit sampai nak berjalan tegak pun tak boleh..
    pinggang sebelah kanan.. nape ye..

    ReplyDelete
  7. My step-grandmom adalah masalah sakit tumit...sampai kena pakai tongkat now...berdiri pun tak boleh lama-lama...

    Nad kurang gemar pakai heels...looks nice...tapi dia punya effect not nice laaa...

    ReplyDelete
  8. anda menang dalam segmen shahril . jom tngok senarai pemenang disini !

    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/senarai-pemenang-bagi-segmen-jom-masuk.html

    ReplyDelete
  9. Dr Ashikin pon ade persamaan dengan kita.. Birthday aunty 14 jan kan? shahril 14 feb ! heheheh :) Happy birthday anyway ..

    ReplyDelete
  10. Saya pernah kena spur ni, sakit bukan main!! Doktor rujuk ke ortho, mereka beri injection yang tersangatlah sakit sampai rasa macam serik. Lepas 2 bulan sakitdatang balik, doktor rujuk ke fisioterapi pula, lepas tu baru elok. Pegawai fisio juga ajar senaman bagi atasi kesakitan itu. Sekarang dah lama tak kena spur. Kalau kena saya tak ke klinik lagi, ia akan baik sendiri lepas saya buat senaman yang diajar oleh pegawai fisioterapi dulu....

    ReplyDelete
  11. patut la ramai orang cakap tak bagus pakai kasut tumit tinggi. selain beri kesan kat tulang belakang, kat tumit pun boleh beri kesan juga.

    ReplyDelete
  12. nasib baik saya jarang guna tumit tinggi ...

    ReplyDelete
  13. Zumal pun kekadang ada gak sakit tumit nie... Kekadang rasa rimas dengan kaki pun ada...

    ReplyDelete
  14. Ooo gtu eaaa br ku tahu hehe..nice sharinv syikin..tq tq tq..

    ReplyDelete
  15. setakat ni belum pernah rasa lagi sakit tumit...

    ReplyDelete
  16. Mujurlah saya tak suka pakai kasut tumit tinggi. Tapi kadang-kadang ada juga rasa sakit di bahagian tumit.

    ReplyDelete
  17. Mmmm, adakah berat badan berlebihan pun menyebabkan sakit tumit ?

    ReplyDelete
  18. mmm belum terasa lagi sakit macam ni. bahaya jugasehingga risiko mendapat kanser

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp...tak boleh selalu XRay.
      Jika perlu baru doktor akan advise buat X-Ray.

      Delete
  19. emak saya pun ada sakit tumit. pergi check , doktor suruh diet..turunkan berat badan sebab kaki tak larat nak tampung berat badan..
    pas diet ni, alhamdulillah dah kurang sakitnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Kena reduce weight.
      Sebab overweight akan menambahkan lagi STRESS PADA TUMIT.

      Delete
    2. Overweight ni mmg undang macam penyakit sggh.. huhu.. bukan setakat jntung, lelah ke apa, kaki pn tak larat nak tampung..

      Delete
  20. Ilmu yang sangat2 berguna ni. Tq dr.shikin untuk info

    ReplyDelete
  21. wah... tengkiu dr shikin for the info... moh la kite tambah kalsium dalam badan.. minum anlene..! hhehehe

    ReplyDelete
  22. SS tak pandai pakai high-heels.... Terasa macam berdiri atas galah... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  23. ooo, tak tau pula tulang boleh tumbuh baru. kalau jadi mcm ni means selama2nya tulang tu akan ada kt situ ke or boleh hilangkn dia?

    ReplyDelete
  24. Cik Mimie rasa dah dekat bertahun-tahun tak pakai kasut heel..lebih selesa yag flat je :)

    ReplyDelete
  25. beberapa hari lepas ada rasa sakit tumit kaki sebelah kiri.. alhamdulillah sekarang dah ok.. itupun asalnya pergi klinik, sebab selalu rasa kebas kat kaki dan tangan, doktor suggest makan vitamin kalsium dan, B1,B6,B12..doktor cakap kalsium dalam badan kureng.. nasib lepas makan rasa okey skit badan dan sakit tumit pun hilang.. cuma rasa kebas stay ada rasa jugak kekadang..

    ReplyDelete
  26. saya kalau pakai kasut tumit lama2.. jd sakit belakang...

    ReplyDelete
  27. dulu waktu 'muda' mmg setia ngan high heel..2 inci kekadang cecah 2 /12 inci tetapi skrg tidak lagi..bila dh tahu kes spur ni lagi lah nak elakkan bertumit tinggi lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak JM pakai selipar jepun senang hahahahah

      Delete
  28. ekin pernah mengalami sakit tumit.... malam2 tido pakai stokin baru ok... hahhahaha

    ReplyDelete
  29. kadang2 jd kebas gitu kenapa ya..xcukup darah ker

    ReplyDelete
  30. Huby akak bukan sakit tumit..tapi tumit kaki pecah pecah..takut akak tengok..keras pulak tu...
    Mak akak pula rasa semut srmut n nyucuk nyucuk di tumit nape ya ekin..

    ReplyDelete
  31. Terima kasih atas perkongsian kak shikin :)

    ReplyDelete
  32. mak anis pon selalu sakit tumit.. kena kurgkan berat badan nie..huhu

    ReplyDelete
  33. kak, kalau saya berjalan, pastu tiba-tiba rasa macam muscle tertarik. kenapa eh? sebab saya jalan kaki tegang sangat ke?

    ReplyDelete
  34. Mak nina slalu ngadu sakit tumit mmg ada spur kot. Apa bleh buat akak utk kurangkan sakit tu?

    ReplyDelete
  35. saya baru form 4 , tapi sakit tumit . tak tahu knp , start puasa haritu . tinggi pun oke berat pun oke nak cakap tak boleh tampung x ah . dah buat xray esok baru jumpa doktor utk keputusan xray

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~