Thursday, January 15, 2015

Muslimah peluk KPOP - dengan keizinan Allah?

Sumber - YouTube.
 Quote :
" Mereka berada di atas pentas dengan keizinan Allah sebab dalam hidup ni Allah bagi kita 1 perkara iaitu pilihan iaitu kita nak pergi atau tidak, buat sesuatu tu dalam sedar atau tidak, dan mereka memilih untuk pergi, dan Allah izinkan mereka untuk pergi.... "

" Allah mengizinkan mereka berada di atas stage... "

" Di sebalik keizinan Allah nak jadikan benda ni viral adalah sebab kerana Allah nak uji kita..."

** Aku mintak maaf kalau ape yang aku quote ni ada sedikit keciciran perkatan, sebab video aku loading tadi. But i've tried my best to listen carefully to every single word.

Sumber - YouTube.
 Ape pendapat korang?
     Pendapat aku, apa yang this girl cakap memang banyak betulnya. Korang please dengar the whole video selama 5:43 minit ni.

     Cuma the earliest part tu je yang salah konsep. That one bagi aku, tak bolehlah cakap 'dengan keizinan Allah' memandangkan masa tu perkara maksiat yang dilakukan. Allah bagi kita nikmat islam & iman. Tapi, mengapa kita memilih nafsu serta memberi kemenangan kepada syaitan & iblis. Di saat kalian melangkah masuk ke tempat konsert tu pun syaitan & iblis dah bersorak & berparti. Betul x apa aku cakap?

     Jadi, marilah kita sama-sama berdoa agar Allah sentiasa memelihara iman kita hingga Malaikat Izrail datang menjemput kita. Alangkah ruginya jika nyawa kita dicabut ketika kita sedang melakukan perkara maksiat.

     Aku malas nak cakap banyak sebab takmo tambah kontroversi. Memadailah aku cakap, kejarlah akhirat, insyaallah dunia pun kita dapat. Kalau dunia je yang dikejar, takut akhirat tak dapat langsung. Wallahua'lam.

Related topics:
~ Kenangan zaman sekolah..
~ Mukmin yang kuat lebih dikasihi Allah
~ Bahasa syurga
~ Pasang-surut iman
~ Hidayah Allah

*****************************
Lawak KJ :)
(Dato' Khairy Jamaluddin).
~ Sape rasa KJ lagi handsome dari KPOP sila angkat tangan laju2. Tengok..aku dah angkat tangan dulu.

42 comments:

  1. Pening kepala saya dengan isu ni. Saya fikir saya nak berhenti ulas pasal isu ni. Kenyataan dia tu ada betulnya dan tak kurang juga salahnya. Wallahualam.

    ReplyDelete
  2. sama sama jaga iman kita supayan tak tersasar kan akak. kj hensengg?? not bad lahh. hehehe :D

    ReplyDelete
  3. Biar betul.. apapun statement tuh memang salah konsep laa.. macam2 budak2 sekarang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahaya jugak konsep 'semua dgn izin Allah' cik adik tu. Manipulative. Ramai yg boleh salah faham & salah guna.

      Delete
    2. itulah nampak yang haram nak dihalalkan.. dunia semakin ke akhir zaman..

      Delete
  4. haihh...isu ni banyak di perkatakan..emm yang penting kita jaga anak2 kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai ibubapa jaga anak tapi kat luar masih banyak bad influence.
      Anak2, tolonglah jaga maruah makbapak..

      Delete
    2. betul tu kak shikin.. anak2 kena jaga maruah sendiri dan parents.. :)

      Delete
  5. niat betul, cara dan bahasa salah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak taip nie la tadi..hihi.. betul betul... setuju kata syira :)

      Delete
  6. Replies
    1. Aamiin.
      Malu pada saudara baru.
      Islam pada nama... Nauzubillahhiminzaalik..

      Delete
  7. KJ lagi hensemm hahahaha. but bout the girls, not gonna blame them hundred percent jugak. i used to be a hardcore kpop fans, and that feeling bila dpt jumpa artis ksygn in person, entahlah, over eksaited kot. huhuhu. but at least jgn la lebih2 pulak. kan dah jadi isu besar huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah, nak minat tu minatlah..
      Jangan lah berlebih2an sampai buat perkara yang ditegah agama.
      Pergi konsert rasenye tak sah kalau x menjerit melolong...ok ke attitude camtu?

      Delete
  8. setuju dengan awak..mungkin dia tak pernah dengar "yang buruk itu dari kita dan yang baik itu tentunya dari Allah.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx mengingatkan.
      Ayat tu selalu dengar dalam majlis ilmu kan?
      Rindu pulak bila terkenangkan sekolah menengah.

      Delete
  9. dalam hidup kita diberi pilihan untuk memilih , ada yang baik .. ada yang buruk, sebab tu kita disarankan berfikir sebelum bertindak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Cik Sal.
      Allah beri manusia & haiwan otak.
      Tapi, Allah angkat darjat kita dengan mengurniakan kita AKAL supaya kita dapat berfikir dengan waras.

      Delete
  10. Ada betul ada salah jugakkat video tu ..Tapi bila ramai sgt duk share dan duk mengata ttg ni kita pon jadi konpiusss kejap..

    ReplyDelete
  11. Tak tahu nak cakap apa .... kalau kita pulak duk lbh2 ada yang hentam kita pulak nanti ........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi kita berbahas dengan ilmu, insyaallah Allah akan mudahkan urusan kita. Saya berbahas menggunakan ilmu yang dipelajari dari ustaz & ustazah bukan semata-mata keyboard warrior yang hentam membuta tuli.

      Delete
    2. ramai yg memaki.. xkurg juga yg cuba memberi nasihat pada si pengkomen.. kadang2 bahasa dieorang tu..hishh..entah la..

      Delete
  12. sy pn x dgr apa budak tu ckp sbb mls nk skt ati kalo dgr ayat2 bodoh dia tu huhu

    ReplyDelete
  13. harap lepas ni dh xda lagi kes kes seperti ini

    ReplyDelete
  14. siapa salah.. siapa betul.. bukan kita tentukan.. Allah Maha Adil... Mahkamah dunia tak pernah adil.. jumpa di Mahkamah Allah nanti..

    ReplyDelete
  15. Niat tidak menghalalkan cara.
    Tapi tak adil salahkan Kpop 100%.
    Artis-artis barat yang lain pun lebih kurang jer...
    Cuma Kpop ni fans pompuannya terlebih-lebih.

    ReplyDelete
  16. wana setuju dengan pendapat dr shikin..moga kejadian tu jadi pengajaran buat semua..

    ReplyDelete
  17. Isu ni masih lagi belum settle..tak tahu nk komen apa..sebab masing-masing adal akal yang Allah beri..boleh bezakan yang mna baik dan yang mna buruk..syg kalau akal yg diberi tak digunakan sebaik mungkin..

    ReplyDelete
  18. mmg ada part yg dia kata betol. tp nak kata totally betul pun x boleh juga.

    ReplyDelete
  19. KJ hensemm kakk.

    Tapi saya tak setuju sgt dgn statement budak tu. Hmm

    ReplyDelete
  20. Tak dengar pun youtube tu ....Apa pun alasan dia, apa yg dia buat tu tetap salah.....betul cakap awak Nazeck, Allah beri kita nikmat iman dan Islam, Allah jugak bagi kita akal utk berfikir....

    Sukakah dengan quote awak yg bawah tu .....

    ReplyDelete
  21. statement kalo dah dimanipulate cenggitu, hurmm tah la. moga2 ana dijauhkanlah perkara2 cenggini :(

    ReplyDelete
  22. kalau setakat tall dark & hense bagi sis JM tetap bukan lelaki sejati jika hukum Allah tidak terjaga...pastu bab peluk artis Kpop semua org bising cakap salah berdosa sbb bukan mahram..but then anak2 dara keluar dgn lelaki pegi tgk wayang pegang tangan, naik motor berpeluk, tak tutup aurat yang sempurna,,,kenapa di biarkan je..kenapa tutup mata..uhuhu...pastu bersalaman lelaki perempuan tanpa mahram x di larang...sedih dgn dunia sekarang. apa-apa pun pokok pangkal dari diri sendiri..peringatan utk diri sendiri juga kekadang lalai...artis k-pop tidak boleh di salahkan 100% kerana beliau tak tahu budaya melayu apa yg boleh apa yg x..then kita sepatutnya ckp..then mereka akan hormat...huhuh..apa yg pasti perbuatan mereka atas pentas tu tetap salah. Jika berpeluk atas pentas di katanya atas keizinan Allah..mohon cari ilmu lagi

    psst : sis JM x de nk sokong sesiapa..itu hanya my opinion

    ReplyDelete
  23. allah izinkan kita utk berfikir , utk bertindak , utk memilih antara dosa an pahala ...

    ReplyDelete
  24. KJ dah dapat title dato' ke kak shikin? Hehe. Saya pn nak angkat tangan lelaju ^^

    ReplyDelete
  25. isu ni memg kecoh gila satu malaysia kan..budak2 tu memg salah tp yang menghukumnya lg dasyat. walhal kalau tengok rncangan tv malaysia ni...purghhhh.. laki orang bini orang sedap jer dok peluk atas katil tak pakai baju. yang tu tak kecoh pula.. ker sebab dapat lesen atas nama berlakon..kalau mcm tu bolehlah masing2 peluk bukan mahram guna lesen berlakon. n paling sedih siap label semua perempuan yg minat k-pop tak layak dikahwini... kesian sangat pd orang yang berfikiran dangkal mcm ni. akal yg allah bg bkn nak guna sepenuhnya. Nabi pesan benci pd kemungkaran bkn kepada orang yg melakukannya. Kepada pelaku kita kena dampingi untuk berdakwah dan beri nasihat. Tapi semua pakat nk jadi ulama' segera... just a piece of my two cents... =)

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  26. oh.. ciri2 yg KJ bg tu ttg diri dia tu..hehe... cuba dia putih, mesti dia tak sebut dark kan...hahaha

    zinziemeewah

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~