Wednesday, December 3, 2014

Salah faham lagi.

     As a doctor memang aku risau betul dengan 'pemikiran songsang' masyarakat kita ni. Aku tak pahamlah macamana depa ni boleh keluarkan macam-macam kenyataan yang berlawanan dengan penerangan doktor. Samada :-
- Dia salah tafsir kenyataan doktor, atau
- Dia suka sebar khabar angin (dah jadi hobby), atau
- Dia baca certain articles tapi x rujuk doctor & anggap die faham sangat apa yang dia baca tu, kemudian spread kat community.

Masyarakat sekeliling yang dengar tu boleh pulak percaya bulat-bulat pandangan mereka yang bukan kerja bahagian kesihatan ni (Well, aku pernah pulak jumpa sorang dua orang kesihatan ni sampaikan maklumat yang salah kat patient). To be safe, better korang rujuk doctor, k. Tahniah pada patients yang tampil bertanya/ mintak doctor explain pasal rumors ni.

Antaranya :
1. Tangan sebelah (unilateral) kebas & sakit - risaukan stroke (CVA).
Penerangan - orang stroke manede rasa sakit. Depa dah langsung tak rasa atau kurang deria sentuhan,k.

2. Sakit tangan kiri bawak ke belakang - risaukan sakit jantung.
Penerangan - Orang yang sakit jantung akan mula rasa sakit kat bahagian tengah dada /kiri dada. Kemudian baru sakit tu start menjalar ke tangan kiri/ rahang kiri. Takpun, rasa sesak sangat tak boleh nafas.

3. Insulin ada unsur babi.
Penerangan - Insulin kat KK/ Hospital kat Malaysia ni takde unsur babi ok. Patient yang on insulin tu silalah baca leaflet ubat kat dalam kotak u olzzz tu. Tak faham, please tanya.

4. Ambik 'ubat pam' asma (Bronchial Asthma) jadi gemuk.
Penerangan - Kalau setakat MDI Ventolin takde side effect gemuk. Kalau steroid (Cth: MDI budesonide) barulah ada side effect gemuk. Pepandai je Cik Limah, Cik Timah nak soh patient aku yang on MDI Ventolin stop treatment. Nasib baik patient ni tanya dulu kat aku.
* MDI a.k.a 'ubat pam'.

5. Nak mintak ubat cuci darah. Dulu doktor pernah bagi.
Penerangan - "Ubat antibiotic ke maksud doktor tu, pakcik? Masa tu pakcik demam kan? And doktor suspect bacterial infection, kan? Sekarang pakcik sihat kan?"
* Ingatkan nak mintak dialisis tadi.

6. Tak boleh makan nasi nanti kencing manis. Saya gantikan dengan mee, bihun, koew tiaw.
Penerangan - Sapa kata patient kencing manis tak boleh makan nasi? Dietitian takde pun cakap macam tu. Boleh makan nasi, tapi ikut suggested proportion lah. Segala jenis mee tu pun dalam kumpulan CHO (karbohidrat) sama macam nasi - So, samalah. Kena take lesser. Bukan semangkuk ye.

7. Saya makan glucosamine tapi lutut saya tak baik-baik pun.
Penerangan - Glucosamine tu supplement, bukan ubat. Nama pun supplement memang kena ambik continuesly. Bukan sebulan terus ok.

UPDATE (14/12/2014):
8. Aku: Makcik kena banyak makan kerang untuk tambah darah (hemoglobin).
Makcik: Tak boleh, makcik ada darah tinggi.
Aku: Makcik, makan kerang untuk 'tambah darah', takkan naikkan tekanan darah.

Banyak lagi salah faham yang timbul. Tapi, ni je yang aku mampu list down. Please spread to our community ye. Takmo ada misconception lagi. Moga beroleh pahala kerana menyampaikan ilmu yang bermanfaat.

UPDATE [4/12/2014]
~ Dapatkan Buku Vaksin Untuk Bayi Anda, Mitos vs Realiti kat SINI.

74 comments:

  1. sekarang ni ramai dr google. taknak tanya dr betol. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa segan nak tanya dr kot. Mungkin ingat Dr takda blog

      Delete
  2. good info doc...terbaik.. yg ubat cuci drah tu lawak..haha..x kan demam biasa nk buat dialisis..bole ka..mna tau kot cepat kebah demamnya klu buat dialisis..

    ReplyDelete
  3. betul akak...kite pon jenis tak berapa gemar org2 yang sebar maklumat tak betul...baru2 ni ade kawan saya cakap, baby yang baru lahir sepatutnya tak perlu pon divaksin dan tak perlu bawak gi checkup...sebab vaksin2 ni agenda barat....kite macam nk mengamuk dengar....hahahaha kesian baby tuh...zaman skrg ni bayak kot penyakit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah....cube kak shikin komen sikit pasal isu vaksin2 ni... dekat fcbk org sebar benda ni:


      https://www.facebook.com/126199244186065/photos/a.128170200655636.21678.126199244186065/478095635663089/?type=1

      Delete
    2. Actually dah banyak kali discuss pasal vaccine ni. Tapi, masih lagi ada rumors tentang kaitan dengan yahudi lah pulak.. Dorang yang menyokong memang tak up-to-date..kolot..Nanti saya cari balik buku tulisan Pakar kitorang sendiri tentang vaccine ni. Siapa yang berfikiran NEGATIVE TOWARDS VACCINE ni boleh lah baca later on. Dah malas nak cerita banyak kali depa tu x faham2 jugak. FITNAH ITU LEBIH TERUK DARI MEMBUNUH! Jawablah sendiri kat akhirat!

      Delete
    3. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/06/vaksin-untuk-bayi-ada-unsur-babi.html. ?????

      http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/07/bagaimana-vaksin-dibuat.html ???

      Delete
  4. ye lah kan, banyak sangat yang lebih bijak dari doktor sekarang ni...

    Mama Niza

    ReplyDelete
  5. singgah dan follow cni ke 567..

    kdg tu rmi je yg skeptikal dgn doktor sedangkan doktor lagi tahu pasal penyakit2 ni.. yg pasal vaksin tu pun saya konfius juga macam mana dorang boleh taknak ambil, bukannya kena bayar pun kalau pegi klinik atau hospital kerajaan. Kalau pegi swasta memang la kena bayar...

    Pemikiran mereka yang macam ni memang susa sikit nak faham..kita yang boleh sakit kepala jadinya.. lagi saya pening ada yang kata supplemen tu adalah ubat.. =_='

    ReplyDelete
  6. Wah..marah doc..he..he. Anyway thanks for the info ya!!

    ReplyDelete
  7. setuju sangat kak oi! suka aje orang kita ni buat andaian sendiri .__. dah macam tak wujud doktor yang ada tu. bila sakit teruk tahap kritikal baru menghadap doktor, hainnnn

    ReplyDelete
  8. bagus sis terang mcm nie..kadg2 dh terbiasa dgr org kata cm tu

    ReplyDelete
  9. Ni semua mentaliti kita.. anyway, thank you Doc sbb share..

    ReplyDelete
  10. hahaha.. kat luar nih memang banyak doktor tak bertauliah.. hehehe.. petua turun temurun katanya..

    ReplyDelete
  11. tapi kan doktor,sesetengah fakta ni ada diterangkan dalam majalah2 kesihatan, tu buat orang percaya..
    tq sharing ye doc

    ReplyDelete
  12. Hai doc..saya dah masuk kan lagi skali dlm bloglist..nt ada masa doc check ya?
    Doktor, baru-baru ni, suami saya warded di hospital banting. dia kekurangan garam dalam badan. bukan disebabkan cirit birit atau muntah-muntah. tapi di sebabkan oleh pengambilan karbo pada waktu malam. boleh doktor terang kan puncanya?

    Terima kasih doktor.

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum
    singgah pagi
    hari ini anum baru masuk keja setelah 2 hari bercuti
    hehe

    ReplyDelete
  14. hehe...mjr ad doc yg sudi kongsikan maklumat

    ReplyDelete
  15. betul tu dr...kadang2 yg memandai2 nih langsung xde medical background...men cakap jerr..mengalahkan dr...eh..macam geram lak statement sy..coz sy penah jupe orang mcm ni...dalam realiti..hihihihi

    ReplyDelete
  16. terpengaruh dengan apa yg di share di FB la ni

    ReplyDelete
  17. ramai yang nak jadi doktor tak bertauliah hehe

    ReplyDelete
  18. seteresssnya kan, bertabahlah doktor ..

    ReplyDelete
  19. Assalam nazeck,
    iols pun slalu dok kebas2
    tangan kanan
    ater asyik bebenor koje pegang mouse gitew
    pernah buat mri kat pantai hospital doc kata saraf semua ok

    ReplyDelete
  20. banyak pemahaman yang salah....

    ReplyDelete
  21. owh sakit jantung rupanya datang dari dada dulu baru ke tangan

    ReplyDelete
  22. Satu lagi yg saya nak tergelak sekarang ni banyak produk kopi yg konon dicampur dengan pelbagai herba bagi mengurangkan kencing manis dan penyakit lain. Bila kopi itu diminum...ya Allah, manisnya!! Bagaimana kopi extra-manis macam tu boleh menurunkan kencing manis??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira ada dok jual tue tipu ka.sbb byk jgk tgk kopi utk org kencing manis la.. tapi saya tak try la bukan peminat kopi

      Delete
  23. Bila sebut pasal agama... Maka ramailah Ustazah2 segera... Bila sebut pasal kapal terbang terhempas.... Maka ramailah pakar pilot bersama teori dari lutut... Bila sebut pasal kesihatan... Maka ramailah doktor2 Google... Itulah typical Malaysian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah ramai yg nak mengeluarkan andaian masing2

      Delete
  24. kalau sekarang mungkin org byk main tanya pakcik google je. saya pun macam tu juga. tapi saya cuma cari simptom2 and taklah terus konfiden ckp ya n terus spread. sbb sendiri pun still ragu2.

    ReplyDelete
  25. yang menyampaikan pun x der ilmu..makin huru hara jadinya..huhuhu. terima kasih utk info yng berguna doc.

    ReplyDelete
  26. kann..!! rasa nak tembak jek orang-orang pandai google zaman skrg ni..tiba2 itu x bole, ini x bole...sbgai contok vaksin baby..hei..! kau dulu pakai vaksin gak..elok jek jadi manusia...tapi jadi manusia kuat komplen lah..:)

    ReplyDelete
  27. Sekarang nih orang lebih suka google dari berjumpa doktor.. apapun better jumpa doktor untuk pengesahan penyakit dan info berkaitan..

    ReplyDelete
  28. Nak selamat dan lebih faham tanya terus pada mereka yang memang berada dalam bidang tu.. bukan semberono mudah percaya pada mereka yang bukan pakar dalam sesuatu bidang tu.
    Info yang baik dan izinkan untuk saya share.. ;)

    ReplyDelete
  29. hye sis..sy join GA yg awk sponsor tu. sy follower yg ke 571 n dh letak sis dlm bloglists sy dreamdiyaa.blogspot.com tp sy join GA tu guna blog lain giveawaysofea.blogspot.com..harap sis faham ye..hehe

    ReplyDelete
  30. bla wujud penyampaian dr mulut ke mulut...mmg x lari laa dr slh fhm...kn plak bab2 yg melibatkan perubatan...yg x pandai, sampaikan info mcm org pandai ;-)

    ReplyDelete
  31. Public lagi percaya Dr ECPI, Dr Sapu Sapu Krim Terus Kurus, Dr Perubatan Elektronik, dan telah lama lagi mempercayai dukun & bomoh...Bila timbul complications, bari ke hospital, dan sebab dah advance stage Ca ( atau any chronic diseases), maka doktor perubatan ialah tempat utk di persalahkan, di ugut & dan di khabarkan teruk khidmatnya ( panggil press dari Harian Metroseks, Kosmos dan lain lain).

    ReplyDelete
  32. tu la,sepatutnya tanya yang pakar. jangan suka2 hati jadi pakar sendiri. hehe

    ReplyDelete
  33. betul tu DR...
    kdg2 mmg pening nak jwb dgn patient kan..

    ReplyDelete
  34. ok ! nice sharing akak. itulah.. sekarang ni ramai sgt nak jadi doktor pakar x bertauliah. huhuu..

    ReplyDelete
  35. Ini lebih kepada Professor Serba tau ni..tp x bertauliah kan...hehehe...

    ReplyDelete
  36. No. 4 dan 6 tu memang boleh buat doktor pening hahaha
    Lepas ni nak gunalah alasan no. 4 tu. Saya gemuk sebab pakai inhaler asthma! ;)

    Salah faham macam ni bahaya sebenarnya sebab libatkan kesihatan kan,..

    ReplyDelete
  37. terimakasih doc..penerangan yg sangat2 berduna..

    ReplyDelete
  38. X smua bnda kita taw, klau rasa was2 baik trus tnya Dr kan

    ReplyDelete
  39. Banyak yg duk buat ajaran sesat buat orang bertambah sakit

    ReplyDelete
  40. Hehe..... dah atenya makcik ni orang kampung dokte.......makcik dengaulah cakap cik Tijah ngan cik Tom.... Boleh gitu Nazeck? haha

    ReplyDelete
  41. masyarakat kita ni memang suka sebar khabar2 angin dan cerita entah apa apa. sebab tu masyarakat kita ni selalu diperbodohkan.

    ReplyDelete
  42. huhu..salah faham ni memang membahayakan..masyarakat yang berlagak 'tau' ni selalu buat kesimpulan yg slh..septutnya rujuk la pada yang pakar kan..

    ReplyDelete
  43. bab kebas tgn tu mmg banyak andaian lah ... thanks dr . explain .

    ReplyDelete
  44. kurang blogging deme2 tu agaknye hehehe

    ReplyDelete
  45. Yang no 6,saya selalu sangat dengar begitu. Tapi otak degil saya memang selalu berkata,'yang korang makan mee kuning,mee tiaw bagai tu apa bezanya dgn nasi ? Err....tapi cakap dlm hati jer la. Tak berani suarakan.
    Nanti depa kecik hati, disumpahnya pulak akak jadi tv plasma huhu.

    ReplyDelete
  46. tapi sis.. apa maknanya kalau kaki kebas.. kita baru ja dok bersila sekejap..tanpa mengubah kedudukan.. dlm 15 minit mcm tue dh rasa kebas dh.. benda tu just normal ja ka..

    ReplyDelete
  47. banyak jugak dengar macam nie.. huhu.. selalu rujuk doktor atau blog doktor mcm doktor shikin..hihi :)

    ReplyDelete
  48. orang sekarang terlebih pandai, taknak rujuk pada yang pakar

    ReplyDelete
  49. saya pun risau juga pasal info2 dekat google ni.. lagi2 kalau saya ada masalah yang jarang orang kena.

    ReplyDelete
  50. haha betul tu dr...sabo je la..

    ReplyDelete
  51. no 3, 4 dgn 6 tu memang kelakar ! hahaha.. sesiapa yg pecaya bulat2 tu xtau la. kalau betul selama ni org2 diabetes suntik insulin babi . bagus kalau ada yg bertanya dr jd bodoh sombong

    ReplyDelete
  52. Dr Shikin nak tanya skit mengenai Ubat cacing. Apakah setiap bayi perlu ambil atau bila ada tanda2 dijangkiti cacing baru diberi?
    apa tanda2 cacing?

    ReplyDelete
  53. sebaran maklumat dimana2... macam ubat calcium, doc suruh kunyah tapi sha patah kecik2, telan je... phosphate level turun gak arr... hahaha... mama sha pun tak makan nasi sangat sebab diabetes.... kalau ikut semua benda yang kita makan pun sumber gula gak... hiks

    ReplyDelete
  54. ni lah jadinya bila dunia tanpa sempadan
    semua kat hujung jari aje
    padahal salah benda yang diorang baca tu..hehe

    eh doktor, sebelum terlupa,
    sungguh ke makan kobis tak elok untuk hyperthyroid?
    saya dah dengar lebih dari sorang doktor cakap benda yang sama
    tapi specialist tak nak komen pula

    ReplyDelete
  55. ni la orang tanya.. malu bertanya sesat jalan..

    ReplyDelete
  56. begitu yer kak? tak tahu pulak ada mitos insulin ada babi. hha

    ReplyDelete
  57. Malu bertanya Dr ..camni la jadinya ...Kalau tak tahu tanyala dr baru la dpt penerangan yang jelas

    ReplyDelete
  58. Takder la timbul salah faham lagi bila Dr dah bagi penerangan yang jelas Kalau Dr kat supplement ..supplement la bukan ubat ..Jangan langgar kata dr okey ..Tetiba plak terEMO

    ReplyDelete
  59. kikii pendengaran kurang hahhaha..nak wat mcm mn

    ReplyDelete
  60. dulu yang jenis suka sebar rumors ni cita2 nak jadi doc kot. hehe.

    ReplyDelete
  61. thanks untuk entry ni. bab nasi dan kencing manis tu selalu dengar.. ramai yang gantikan nasi kepada mee dll. padahal sama je ye.. ok, akan dipanjangkan ilmu ni. tq :)

    ReplyDelete
  62. x faham tul dengan perangai org yg suka sebar khabar angin dan berita tanpa sahih ni, then org kat luar sana yg kurang ilmu ofcoz akan percaya bulat2 huhhu

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~