Wednesday, December 17, 2014

Ho Chi Minh, Vietnam 10/12/14 (Day 1) - part 2.

Autopublish entry.
Sambungan ~ Ho Chi Minh, Vietnam 10/12/14 (Day 1) - part 1.

    Now, nak pi check-in hotel pulak. So, kitorang discuss tentang transport. Kebetulan ada family chinese dari Kedah menunggu kat seat tepi kitorang. Dia btau pi ambik taxi meter Vinasun. * Refer entri ~ Jari Manis: Travel List: Ho Chi Minh 4D3N - Day 1. Adik ipar aku, Syafiq & ayah aku pi cari kat luar & dapat van. Tak perasan pulak bukan Vinasun taxi. Fare = VND 200.000 (200 ribu Dong). Ikutkan.. Syafiq dah pun clarify tambang untuk 1 van dengan driver yang fasih speaking English tu. Tapi, bila kitorang semua dah naik, rupenye dia kira ikut kepala pulak (5 adult, 3 children, 1 infant) = VND 200.000 x 8 person = VND 1 600.000. Memang kene tipu gila2. 
     Rate tambang sebenar biasanya antara VND 150.000-160.000 (per ride). Tapi, sebab kat negara orang, jadi kitorang tak berani bising. Refer entri ~ Jari Manis: Travel List: Ho Chi Minh again. * Kak JM pun kene tipu sebab meter taxi tu rosak. Kalau ikut yang betul -> Vinasun taxi (saiz Avanza) akan start dengan VND 12.000 (ada tertulis kat pintu taxi Vinasun tu. Tiap kali pintu taxi tu dibuka, meter tu akan keluar 'HELLO', meaning meter tu 'otomatik jalan'. In case korang tahan taxi yang ada penumpang yang nak turun, penumpang tu kena tutup dulu pintu tu. Then, baru korang boleh bukak semula & naik sebab nak 'reset' balik meter tu. Ehhh..paham ke ayat aku ni?
     Jalan kat sini mostly penuh dengan moto. Keta tak berapa banyak. Ayah aku cakap, depa x macam kita yang boleh buat loan keta. Depa just bole beli cash. Okesss..tengok jalan depa seriau betul aku rasa. Sepanjang jalan tu jugak, nampak wire cable kat jalanraya berselirat. Kat semua tempat macam ni. Entah macamanalah technician dia betulkan. Erkkk..
Gerun tak tengok cable dorang? 
     At last, sampai juga kami kat Hotel Song Anh lepas dibawa pusing2 serata alam. Konon nak tunjuk jauhlah tu. Driver tu berenti seberang jalan. Ishhh...x berani kami nak lintas jalan melihat kepada situasi jalanraya sini. Luckily dia u-turn. Dah bayar mahal pun kan. * Make sure korang tunjuk spelling nama tempat-tempat kalau nak pi memana sebab sebutan dorang tak sama tau. Lagipun most driver tak faham English /Malay. Contoh:
> Song Anh disebut Som-An.
> Ben Thanh disebut Ben-Hann.
> Le Loi disebut Lelai.
Alhamdulillah hotel selesa. Adik aku, Dewi yang book. 6D5N = VND 4 592.000/ USD 215/ MYR 750+.
Song Anh Hotel
24 Le Lai St., Ben Thanh ward,
District 1, Ho Chi Minh city,
Vietnam
Web: www.songanhhotel.com
Email: reservation@songanhhotel.com


Nikon camera ni dah bertahun aku tak guna.
USB cable dia aku tak jumpa.
* Nasib baiklah gambar lain aku snap dengan smartphone.
* Gambar awal je yang aku snap dengan cam.
Gambar toilet ni sama - terpaksa guna khidmat Google.
TO BE CONTINUED... 

48 comments:

  1. api, bila kitorang semua dah naik, rupenye dia kira ikut kepala pulak (5 adult, 3 children, 1 infant) = VND200.000 x 8 person = VND 1juta 600ribu Dong. Memang kene tipu gila2.

    --> ermmm dia tahu orang luar datang...masa ni la diorang nak menipu...baik2 la ye Dr.kita tidak tahu...rambut sama hitam...hati lain lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak2lah kalau nk nipu. jauh beza kot. hmm

      Delete
    2. betul, bila dia tengok org luar, stret dia charge lebih2...kesian giler akk dengan femli...

      Delete
  2. rasanya, memang kena buat review sebelom travel... dah tahu semua , mudah sikit nak ke mana2

    ReplyDelete
  3. ish..memang gerun tengok cable tu..

    harga hotel tu ok juga kan..dengan keadaan bilik yang selesa dapat berehat dengan baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun tengah berkira-kira dalam kepala ni. Kiranya reasonable jugalah kan rate hotel tu..

      Delete
  4. alamak..benda yang paling x syok p tempat org..kena tipu..nk sound takut silap p sound gengster kan...haha..reda ja doc..tp yg best sekali kreativiti doc amik gambaq dari camera yg tak dak cable tu..mmg brilliant lah..kah3

    ReplyDelete
  5. thailand @ negara dunia ke3, wayar letrik mmg berselirat. malaysia saja nampak kemas ....huhuhu

    ReplyDelete
  6. perrghhhh mmg dia cekik darah habis2an!!

    ReplyDelete
  7. cable sana memang cm tu kot... kt danok saya p tu pon mcm tue gak...serabut tengok...

    ReplyDelete
  8. itu lah sis JM pesan..hanya naik VINASUN teksi je selain dari tu mmg dorang x guna meter..kalau guna meter pun meter tipu sbb sis JM pernah kena tipu 2 kali huhuh..1 juta 600K..fuhh..mmg kaya lah org tu..walhal bukan jauh pun airport ke bandar...jadi lama sbb jem..

    festime sis naik bersama kawan..mula2 ckp guna meter bila dah naik..dah gerak dia ckp perlu bayar sekian2..eh..kami cakap..tadi kata guna meter..pastu dia bertegas minta bayar250VND kalau x dia ugut nk stop tepi jln..kami mmg cuak arghh time tu so setuju byr walau x puas hati huhu..

    ReplyDelete
  9. Orang Vietnam ni kecik2 lagi dah diajar berdrama... SS pernah kena dengan sorang budak kecik aje pon... Dasyat!

    ReplyDelete
  10. Btl2 cekik darah driver tu, memg kna sntiasa brwaspada

    ReplyDelete
  11. Jenuh gak yer bunyi perkataan yang tak sama dengan ejaan nie. Kena jadi Vietnam gak kalau pegi sana...

    ReplyDelete
  12. humppphh kena tipu ni ler yang malas niii..anyway kami menunggu entry-entry baruuuuuu teruskannnn

    ReplyDelete
  13. x gemar nye kene tipu hidup2 nih...

    ReplyDelete
  14. perghh bahayanye cable wire tu..seram..huhu... nasib baik hotel selesa.. waiting next entry.. :)

    ReplyDelete
  15. owh kena berhati hatilah ye kat sana. takut ditipu..

    ReplyDelete
  16. Part kena tipu yang tak best tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  17. itulah nasib pelancong macam kita.. nak kena tipu senang jer.. ok laa biliknya untuk tido dan rehat.. kan banyak nak kuar jalan2..

    ReplyDelete
  18. tudia, jenuh tak boleh nak bercakap la. lain betul bunyi dia. hehe

    ReplyDelete
  19. sure kena tipu kalau first time dtg dan xde yg guide....xper la belajar dari pengalaman kan....

    ReplyDelete
  20. Hehehe Yeyy bercutiiiiiiiiii seronoknyerrrrrrrrr

    ReplyDelete
  21. Ohh, cab tu main kira pakai kepala pulak.
    Naya betullah kalau orang yang naik lepas penumpang lain turun tak tutup pintu heheh

    ReplyDelete
  22. tak sonok la main tipu-tipu ni huu

    ReplyDelete
  23. sampai2 dah kena tipu.. adeh! tak syoknya macam tu...

    Ohw! derang mmg kena beli cash ea..?? kalau kat Malaysia macam tu.. jenuh menunggu...

    ReplyDelete
  24. tahun depan ke mana pulak kena kumpul duit la dari sekarang bestnya percutian depa ke luar negara

    ReplyDelete
  25. macam-macam ya. abang saya pun baru balik dari vietnam. tak sempat nak tanya macam mana pengalaman dia kat sana.

    ReplyDelete
  26. ishh wayar cable depa.. hadoi kena tipu ni yg x best baca ni. yelah masa ni la depa nk cekik org pon..

    ReplyDelete
  27. Noted bab teksi vinasun tq Shikin...
    Sambung part baru pula

    ReplyDelete
  28. dah byk traveller blog citer pasal taxi tipu ni ... mmg ramai yg kena .

    ReplyDelete
  29. Teruk juga ekk derang ni.. Nak cari mkn punya pasal.. Habis dicekiknya pelancong.. Grrr

    ReplyDelete
  30. kite berniat nk blogwalking membaca banyak2 dekat sini...tpi dah malam dekat sini, badan pon rasa nk demam...esoklah insyaallah kite dtg lagi yer :D

    ReplyDelete
  31. Kena take note guna vinasun taxi je pasni. Hehe. Biasa la tu amek kesempatan. Nasib baik hotel dia harga berpatutan :)

    ReplyDelete
  32. kena buat penyelidikan betul ye sebelum travel oversea
    pandai betul diorang menipu

    ReplyDelete
  33. penipuan taxi memang berlaku dimana mana saja. even kat malaysia sendiri pun ada yang menipu.. kena kaji bebetul kalau nak travel.. CT tak penah rancang nak ke vetnam lagi hehe..

    ReplyDelete
  34. next trip nk try Song Anh Hotel pulajk lah tapi hati masih ragu2

    ReplyDelete
  35. kena banyak hati2lah kalau kita nk kesana nnt...scary jugak dengar akk cerita pasal taxi tuh... scary jugak tengok wire berselirat tuh...xbahaya ke kalau hujan ke ape... bila akk cerita arituh jalan depa ni banyak motor kan, kita just fikir, mungkin orang2 nya mampu beli motor jer kot... tak ramai yang mampu beli kereta... taraf hidup diorang mesti berbeza dengan rakyat malaysia...

    ReplyDelete
  36. Akk pun kena tipu dgn taxi vinasun, tp kat sana guna khidmat ground agent, dia baik, dia call vinasun co dan dpt balik duit , tp tak byk lar..at least driver tu learn his lesson, kena gantung sebln perkhidmatan, next week nak p lg, dan mmg guna agent tu utk ambil kitirang dr airport nnt, dia charge 23 dollar utk 8 org

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~