Monday, September 22, 2014

Taat pada Allah.

" Boleh jadi kamu benci terhadap sesuatu
sedangkan,
ia lebih baik bagimu..."
 
     Pernah/ biasa dengar ayat ni kan? Tapi, pernah alami tak situasi di mana kita terpaksa membuat pilihan tapi kita buntu nak pilih yang mana satu ? ATAU kita bukan nak buat pilihan pun tapi tiba-tiba kita terjebak dalam suatu keadaan yang buat kita resah, gelisah, serba tak tentu ...kenapalah kita terpaksa hadapi semua tu? Mungkin sekarang tak terfikir ...
     Jom kita muhasabah diri (especially yang tengah menaip ni) - recall balik apa tindakan kita dalam situasi-situasi macam yang aku sebutkan kat atas ...apa tindakan kita? - merungut, marah-marah, menyalahkan takdir, dsb ? Adakah kita berbalik menadah tangan memohon ampun & berdoa pada Allah atau kita just ikut hawa nafsu kita ? And after that, apa natijah /kesan yang kita dapat dari pilihan kita tu?
 
# Am I making this complicated? Ooopppsss...sorry :)
 


14 comments:

  1. Shikin dah ajak akak berfikir panjang sblm bobok,...

    ReplyDelete
  2. knape dr? ad mslh sdg menghantui ke?

    ReplyDelete
  3. sentiasalah sama2 muhasabah diri

    ReplyDelete
  4. Sy suka pegang kata2 itu. Kalau tak silap ia salah satu ayat dlm surah al-baqarah kan? Ke salah? Tapi bila menghadapi masalah, percayalah semua itu pasti ada hikmahnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak. ayat ni ada dalam surah al-Baqarah. tapi kalau baca lebih lanjut, sebenarnya ayat ni ditujukan kepada orang yang x suka berperang.

      berperang kan x elok. tapi kalau dah itu yang terbaik, sebab nak menegakkan agama ALLAH, kita kena juga buat.

      tapi mungkin ayat ni boleh ditujukan untuk macam2 perkara.

      Delete
  5. ujian ... apapun pilihan kita , jgn belakangkan allah .

    ReplyDelete
  6. Ujian itu satu dugaan untuk kita...sabar dan terus bersabar..sentuasa ingat Allah ada utk insan2 yg sabar
    ..

    ReplyDelete
  7. Yup memang ada ketika kita terpaksa lalui semua ni kan...itu yang dinamakan ujian kan Doc..

    ReplyDelete
  8. Kita perlu muhasabah diri dan dekatkan diri kita padanya.. cubalah banyakkan solat sunat, berdoa dan berzikir pada Nya..

    ReplyDelete
  9. jika taat pada allah semua urusan akan menjadi mudah..itu pendapat sis JM lah

    ReplyDelete
  10. Allah lebih tahu dari kita huu

    ReplyDelete
  11. kadang2 mcm tu juga.. marah2 terus mengucap

    ReplyDelete
  12. ujian... semoga kita diberi kesabaran yang tinggi...

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~