Monday, September 29, 2014

Dilema pesakti TB & ahli keluarga.

     Korang tau tak yang pesakit TB ni kind of 'traumatized' once dorang dapat tau yang dorang disahkan berpenyakit TB. Meh aku bagi contoh senang korang nak faham situasi dorang.

Case 1:
Seorang makcik umo 50 tahun. Bekerja di pejabat Sekolah Tamil. Dia disahkan mendapat jangkitan kuman TB ni tak lama selepas dia balik menunaikan haji. Dia pun memulakan rawatan TB sehinggalah pada satu hari setelah 4 bulan...datang si IK (Inspektorat Kesihatan) berjumpa Guru Besar sekolah tersebut & memberitau beliau adalah pesakit TB. Maka, semua contact perlu menjalani ujian saringan TB. Can you just imagine the misery that she has to face after all this while that she manage to hide her illness.
* Kita dah teach her the precaution that she has to take to avoid the TB germs from being spread & memang she did it.

Case 2:
Seorang makcik umo 60+ datang untuk PTB contact screening. Pesakit ialah suaminya ~ baru didiagnose 2 minggu. Kat rumah mmg pkcik ni batuk teruk tak berenti. He wears face mask at home tapi tetap kene hati-hati sebab ni bukan protection 100%.

Makcik R: Doktor,  macam manalah makcik nak elakkan dari dijangkiti TB ni sebab selama lebih 30tahun berumahtangga ni doktor taulah macam mana kehidupan suami isteri kan?
─╣Aku: [mengangguk tanda faham].
- Hidup sebagai suami isteri..duduk serumah, tido sebilik, bermanja-manja, makan semeja, tengok tv sesofa. Semua orang pun buat macam tu kan? So memang senang sangat TB nak berjangkit sebab jangkitan adalah melalui droplet. Refer tajuk ni ~ Pulmonary tuberculosis.

Makcik R: Doktor, kalau makcik duduk jauh-jauh dari dia, tentu dia ingat makcik taknak jaga dia lepas dia dah dapat penyakit ni. Apa makcik nak buat, doktor?
Aku: Saya tau memang susah makcik nak elakkan jangkitan penyakit TB ni. 1 cara yang saya boleh cadangkan ialah, makcik pun sama-sama pakai topeng muka tu. Insyaallah. Kira macam double protection juga lah.

Makcik R: Makcik cuba, doktor. Kalau waktu tidur macamane, doktor? Suami makcik nak kene pakai face mask tu ke? Aku: Ermmm.. Susah pulak kalau nak nafas, kan? Tapi, kalau pakcik kerap batuk masa tidur better pakai.

Makcik R: Macamane pulak kalau air liur pakcik meleleh pada sarung bantal & cadar, doktor?
Aku: Mungkin kena lebih kerap basuh kain tu.

Take home message :
# Guys, theoretically kena faham yang PTB (TB paru-paru) ni tak berjangkit kalau droplet dari salur pernafasan pesakit tak masuk ke salur pernafasan kita (samada melalui hidung atau mulut). Tapi, secara peribadinya memang aku sendiri risau kalau ada ahli keluarga aku yang terkena TB ni. Bukan apa, aku boleh amalkan precaution tapi dorang macamana boleh ke nak pakai face mask most of the time, bla..bla..bla..

25 comments:

  1. siksa jugak ye...tak boleh bayangkan kalau ahli keluarga sendiri kena. kalau duduk jauh-jauh dari dia kang kecik hati plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, Sal.
      Dah pulak dia dah stress sebab dapat sakit TB. Lepas tu, kita kena jarakkan diri dari dia untuk elakkan jangkitan.
      Tapi, most probably dia akan more prone to be upset & kecik hati dengan kita.

      Delete
  2. selalu kena batuk berdarah.... hmm nasib baik takde tibi ni... cukuplah dengan penyakit kidney failure selama 20 tahun...

    ReplyDelete
  3. nauzubillah..sy xsuka pakai mask tu.rimas..rsa xblh napas je.huhu..a.ipar sy pnh kne TB..skrg dh sihat da

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang kena pakai FM tu tiap hari. Hehe.. Awal2 dulu memang lemas. Skrg ok dah.

      Delete
  4. oohhh...takut jgk penyakit TB ni..huhu..

    ReplyDelete
  5. Susah kan kalau ada ahli keluarga yang kena TB nih.. kita nak elak dari berjangkit.. nak jaga hati pesakit lagi..

    ReplyDelete
  6. Bahaya jugak TB ni sebab boleh jangkit.

    ReplyDelete
  7. susah jugak yer.. kalau dah laki bini ni kan? bagi yg faham senang bagi yang tak berapa faham jadi masalah lain pulak

    ReplyDelete
  8. Kasihan pada Mak Cik R. Mesti pening kepala dia,...risaukan kesihatan suami,..risaukan diri sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang, K.Farrah.
      Dia ada jumpa saya lagi mintak masukkan pakcik ke wad.
      Tapi, kita x boleh buat camtu kalau xde indication.
      Just treat as outpatient.

      Delete
  9. apa puncanya eh Nazeck..risau lak dgr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berpunca dari jangkitan pesakit TB yang lain yang tidak mendapatkan rawatan.
      TB ni mmg senang spread kalau x amalkan cough etique (etika batuk) yang betul.
      # P/S: Kalau orang batuk (especially yang prolonged cough), please... dok jauh sikit dari dia or tutup mulut & hidung kita masa dorang batuk, or sneezing.

      Delete
  10. tetiba tingat kt ex opismet yg kena TB...sian dia ms tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa yeke?
      Harap dia dah sembuh.
      TB ni boleh sembuh kalau makan ubat ikut prescription.

      Delete
  11. Dr kata punca dari jangkitan pesakit TB yg lain kan. Tapi macam mana orang yang first tu boleh kena? Maksud Ros bukan orang yang kena jangkit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Rasenye faham soklan ros tu.
      Okey, biasanya kebanyakkan kuman ni dikesan dalam haiwan. Termasuklah kuman TB ni.

      Delete
  12. batuk biasa pun risau juga apatah lg TB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun dah makin takut bila tiap hari terdedah dengan penyakit2 kronik ni.
      Dulu x rasa takut pun.

      Delete
  13. Salah sorang poak sedara kak lya kena penykit ni ,..

    ReplyDelete
  14. Mak saya baru dsahkan TB.sblm ni mmg batuk & demam.. Dlm masa sama dia jaga ank saya.. Skrng ank sy ada tujukkn tanda2 mcm dijangkit.. Ape ye rawatan yg dberi utk sahkan sama ada dijangkiti @ tidak? Bercadang nak bawa ank utk saringan TB. Ank usia 1thn6bln. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya IK (inspektorat kesihatan) dah ambil nama semua yang 'ada contact dengan pesakit'. Kemudian IK akan keluarkan surat arahan (Ada senarai nama PTB contact kat surat) untuk ke klinik kerajaan berdekatan.
      Bila pergi tu, jgn lupa bawa surat tu skali :)
      Budak kecik klu setahun lebih kita buat ujian Mantoux Test (cucuk kat lengan).
      Lepas tu datang balik klinik lepas 72jam untuk bacaan ukuran di lengan.
      * Temujanji 72j tu akan diberi terus.

      Delete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~