Monday, September 8, 2014

Contoh 'Tenancy Agreement'.

Salam semua,
     Ada sesape cari contoh tenancy agreement? Boleh je tengok contoh aku nyer ni. Aku dulu pun cari kat internet. Start je aku sewakan rumah tahun 2010 terus aku cari.
* ni lepas adjust ikut yang aku nak.
m/s 5/9
Agreement ni cover banyak aspect.
Please read all the details yang aku dah type tu.
m/s 6/9
m/s 7/9
m/s 8/9
     Korang, sekarang ni banyak kes .....
- orang sewa rumah lari tengah malam tak bayar sewa (jadi kat ayah aku & kejiranan aku)
- yang rosakkan harta benda penyewa sesuka hati
- yang bergaduh dengan jiran setaman..siap kene pulau pun buat dek (teruk tau sebab kaki gaduh)
- dan banyak lagi yang korang x jangka.
So, protect yourselves & your properties.

* Agreement ni aku buat ada 9 pages.
Yang selebihnya adalah butiran personal & details property + bayaran.

* Dah siap sain-menyain, bawa ke Lembaga Hasil nanti dorang cop Stamp Duty (kalau x salah). Bayaran depends pada jenis rumah + tempoh perjanjian. Cth aku nyer~ 2-sty terrace house, perjanjian 2 tahun..dalam RM60. Siap ni, dah kira legal so papehal boleh bawak court in case anything bad happened. 

34 comments:

  1. SA pun ada ni...tp dlm bhs omputeh la....bln 11 ni nk kena tgok balik...sbb budak yg skrg nk kuar...then nk cari penyewa baru...letih asyik kuar masuk org je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya jumpa 2 versi, so saya combine supaya lebih mantap :)

      Delete
  2. mmg penting ad htm putih sng klo ape2 jd nt

    ReplyDelete
  3. Wahh..xpernah tau pon kalau sewa rumah siap ade agreement cenggini..nice info *thumbs up*

    ReplyDelete
  4. Nice sharing.. untuk panduan pemilik rumah sewa..

    ReplyDelete
  5. sediakan payung sebelum hujan :D

    ReplyDelete
  6. tq for sharing..

    Jemput baca http://momsbeautyshoppe.blogspot.com/2014/09/10-petua-mencerahkan-dan-memutihkan.html

    ReplyDelete
  7. adak pun ada salinan tenancy agreement ni dapat dari kawan. Memang sgt perlu perkara ni kalau nk menyewa rumah ye lah utk elakkan kes2 spt Nurul cakap tu :-)

    ReplyDelete
  8. bgs ni...boleh forward kat ayah...
    btw, boleh guna jg ke utk homestay?

    ReplyDelete
  9. Bagus dan terbaikkk ...kena tahu apa hak kita

    ReplyDelete
  10. Mmg kna ada... Bukti hitam putih...

    ReplyDelete
  11. Bagus ni, Shikin. Kita kena ambil langkah lindungi property & hak kita.

    ReplyDelete
  12. - yang rosakkan harta benda penyewa sesuka hati

    pak cik saya pun pernah kena macam tu. kesian dia, terus xnak dah sewa. bagi dekat saudara mara je kalau nak duk homestay.

    ReplyDelete
  13. Bagus ni untuk lindungi harta benda kita.
    Biar ada hitam putih, takleh nak sangkal lagi.

    ReplyDelete
  14. saya dulu kena buat tuk pejabat ... bila sampai ayat tang nak turunkan tandatangan tu... sya ikut agreement mara, then ubah2 sikit... hehee, nmpklah gempak sikit... hahaaa.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum
    Boleh emelkan saya full set T. A tu tak? faizalar@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      Saya baru reply tadi.
      Sorry, busy :)

      Delete
    2. W'salam.
      Saya baru reply tadi.
      Sorry, busy :)

      Delete
    3. Salam kak..boleh email kepada saya?
      Shamsul1978@gmail.com.
      Tq v v much kakak..u save the world!

      Delete
    4. Salam kak..boleh email ke saya
      Shamsul1978@gmail.com
      Tq v v much...u save the world!

      Delete
  16. Salam.. boleh email saya full set tenancy agreement tak? Email: nooraznazar@gmail.com
    Thanks in advance..

    ReplyDelete
  17. Salam. Boleh send tenancy agreement full set ke wanahmad83@gmail.com. terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  18. Puan Nurashikin boleh share/send ke emel aihazcorp@gmail.com . Tenancy agreement dan Leasing Agreement (sekiranya ada )..terima kasih atas perkongsian..terbaik

    ReplyDelete
  19. Salam..boleh share ke email saya tak? asyraf04@gmail.com
    Terima kasih atas perkongsian..

    ReplyDelete
  20. Salam..boleh share ke email saya tak full T.A.. mredha1987@yahoo.com.my
    terima kasih atas perkongsian maklumat yg bermanfaat.

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~