Friday, September 12, 2014

Ramai doktor kat rumah ni.

Dari kiri: Syrup Salbutamol,  Syrup PCM,
Syrup Promethazine. 
     "Ehh..ni sapa yang doktor ni? Mama ke awak ni?" Heheh..Mesti tau sape aku nak cerita kan?
     Anak-anak aku masa umo cam setawun memang susah nak bagi makan ubat. Kene kepit tangan & kaki. Lepas dah setahun tu, terlebih senang pulak. Cth si Ajik ni - 3 tahun, ambik ubat dalam peti ais sendiri. Suketi dia nak ambik ubat mana tau. Baru ni, dia sendiri buka tutup botol, tonggeng dalam mulut. Balance ubat 1/3 botol. Nasib baik syrup salbutamol je. Ni bukan first time ok.
     Semalam Ajik buat hal lagi, entah bila masa dia keluarkan Syrup PCM dari fridge.. Siap dengan syringe. Mak aku nampak dia macam baru lepas telan ubat & tengok ubat dalam botol dah tinggal sikit. Lepas tu dia tido tak sedar-sedar. Masa sedar pun still lalok. Overdose! Si Abe pulak is having cough & sore throat. Aku bagi dia Syrup Prozine (promethazine) 4mls tds (tiga kali sehari). Semalam Tok tengok dia dah amek sendiri dengan syringe. Bila Tok tanye berapa sukatan? Dia cakap mama bagi 4. Fuhh..nasib baik betul. Gara-gara mama lambat sangat bagi ubat.
     Senang sangat makan ubat pun tak boleh. In fact, kalau sorang tak sihat, yang lain semua berebut nak makan ubat skali. Masing-masing datang tadah mulut. Fenin jugak ni...

16 comments:

  1. ahahaah....senang mkn ubat rupanya...siap tahu sukatan lagi tu but be carefull..risau gak ubat2 lain nanti main di telan je..

    ReplyDelete
  2. Hihihi...comei jer...anak saya ni masih kne kepit kaki tangan...xnk mkn ubat...

    ReplyDelete
  3. Acik x suka makan ubat air..klu doc ckp kena mkn ubat, acik akn tanya dulu, ubat air ke..mmg x boleh telan la..

    ReplyDelete
  4. hehe pening2...seme nak mengikut

    ReplyDelete
  5. Terbalik plak dgn anak dan anak2 buah SA....semua takut mkn ubat..bila nampak uwan bukak penutup botol ubat...terus melalak.mcm keba dera....

    ReplyDelete
  6. amboi,ada cita-cita nak jadi doktor macam maknya gak kot.hati-hati jelah, takut tersilap makan time kita takde kat rumah plak

    ReplyDelete
  7. cita2 jdi doktor mcm mak die gak ni. hehe

    ReplyDelete
  8. Awal-awal lagi dah tunjuk tanda nak ikut jejak mama tu :)

    ReplyDelete
  9. Hihi terlebih senang pula yer...

    ReplyDelete
  10. haha lawak betul budak budak ni :) so adorable..haha..nak jadi cam mama nye tu..insyaallah

    ReplyDelete
  11. haiyoo.. ada juga rupanya macam ni. hahaha....dia konfiden la tu dia makan dalam kuantiti yang betul. hehe. lepas ni, kena selalu cek la. x pun, nyorokkan ubat. hhe

    ReplyDelete
  12. Eh sedap sangat ke ubat nye? Hehe. Betuah nye la ajik.

    ReplyDelete
  13. Tu la.. Pyah gak kalau jnis suka ubat kan..

    ReplyDelete
  14. Huhu terlebih sudahhh ..kena pantau lain kali takut dia buat lagi la hehehe

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah setakat ni anak2 kak Lay tak culas bab2 makan ubat ni

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~