Sunday, September 28, 2014

Burn.

     Baru ni sorang guy umo awal 20-an melecur seluruh tangan kanan akibat minyak panas untuk goreng pisang tiba-tiba meletup. Dia ni penjual pisang goreng. Masa dia jumpa aku memang dah sapu SSD cream. Aku nak tanye lelebih mechanism of injury tak dapat sebab dia tengah mengerang kesakitan. Dah nampak blister (gelembung air) besar timbul. Injury ni kita panggil 'burn'.
     Nak tau sikit pasal burn tak? Best kalau tau lebih sikit kan?

Kategori burn
(ikut kedalaman kulit yang terbakar):

1. Superficial /First degree burns
- libatkan permukaan dasar kulit je.
- blister takde (kalau ada blister, kira dah second-degree burn)

2. Partial-thickness /second-degree burn.
- libatkan permukaan kulit yang lebih dalam + timbul blister.

3. Full-thickness /third-degree burn
- libatkan semua lapisan kulit.

4. Fourth-degree burn
- sehingga libatkan tissue bawah kulit, otot & tulang. Paling teruk!

     Selain kedalaman kulit, berapa luas kawasan kulit yang terbakar pun kene tau ye. Imej bawah ni menggambarkan "Rules of 9".
     "Rules of 9" digunakan untuk assess peratus kawasan kulit (TBSA ~ total body surface area) yang terbakar (burn) bagi orang dewasa. Kalau kanak-kanak lain pulak formulanya (sebab ratio kawasan kepala+leher kanak-kanak jika dibandingkan dengan kawasan anggota tangan+kaki adalah lebih besar berbanding orang dewasa).

Kenapa nak kene tau kedalaman kulit yang terlibat & kawasan kulit yang terbakar ni?
- Sebab management dia berbeza. 
#Minor burns - boleh manage kat rumah (lepas amek ubat kat klinik).
#Moderate burns - Slalunya managed di hospital.
#Major burns - managed by a burn center (perlukan rawatan yang lebih lama)
Kawasan terbakar menurut "Rules of 9" merupakan
salah satu kriteria untuk mengklasifikasikan burn tu samada:
Minor/Moderate/Major.
     Pening ke? Harap x. Lama tau aku ambik masa nak simplify entry ni. Aku up entry ni sebab aku rase tajuk burn ni pun penting untuk share.

14 comments:

  1. Baru tahu burn ada 3 degre yg biasa dgr tu burn first degree

    ReplyDelete
  2. akak ku yang tersayang! rindu saya x? hahaha.. perasan sendiri. adeh.

    sem ni saya belajar pasal safety in electrical hazards. lecturer kata kalau tahap 3rd degree and 4th degree dah x rasa pape langsung sebab pain receptor pun dah binasa sekali kan...

    kiranya orang yang terbakar rentung tapi masih hidup, lepas ni dia dah x rasa pape sakit dah la? - saya tengok dekat Chicago Fire. budak kecik tu terbakar habis tapi masih hidup, masih bernafas cuma kritikal.

    ReplyDelete
  3. humm baru tahu sal tahap tahap lecur ni :) nice info doc

    ReplyDelete
  4. Yup.. sebab malang tu kita tak dapat nak bau.. jika terjadi barulah nak tau mengenainya.. apapun thanks untuk info nih..

    ReplyDelete
  5. good sharing doc!menarik ni..selalu dengar istilah-istilah tu dalam CSI n dalam berita tapi tak pernah tahu maksud

    ReplyDelete
  6. nice sharing kak . baru thu ni :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum shikin.. akak tag untuk segmen nih..

    http://izzeyda.blogspot.com/2014/09/paris-souvenirs-giveaway-by-jindrisska.html

    ReplyDelete
  8. Thanks Doc...pernah tengok someone yang seriously burnt. memang ngeri..

    ReplyDelete
  9. Moga pesakit tu cepat sembuh. Mekaseh kak bg ilmu baru :)

    ReplyDelete
  10. baru tau burn pun ada pakai degree.. nic info ni sbb kt rumah ada gak kes selalu minyak suka meletup. haih bahaya

    ReplyDelete
  11. Satu info yang menarik dan berguna untuk kita

    ReplyDelete
  12. info yang berguna , t.kasih doktor!

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~