Thursday, September 4, 2014

Makanan untuk otak.


Sumber - amagram Aug/14.
Korang tau tak makanan apa yang boleh menyuburkan otak?
Please see below.

1. Bijiran penuh
- Saintis percaya bahawa makanan indeks glukosa rendah seperti bijirin penuh merupakan pilihan yang lebih baik kerana ia membebaskan bekalan tenaga berterusan bagi otak.

2. Ikan berminyak
- Pilihan terbaik sumber asid lemak omega-3: Salmon, ikan tuna bersirip biru, tenggiri & sardine.

3. Beri
- sejenis antioksidan.
- dalam sesetengah kajian : beri hitam nampaknya menambah baik ingatan jangka pendek & kemahiran motor.

4. Kekacang & bijian
- Walnut kaya asid lemak omega-3.
- Biji labu / sunflower seed (kuaci) : kaya Vit E.

5. Sayur-sayuran
- menurut Jabatan Pertanian AS: kandungan antioksidan yang tinggi seperti vitamin C & E boleh didapati dalam kubis & green leaf vege.

6. Avokado & tomato
- Avokado : sarat dengan asid lemak omega-3 & vitamins A - K, ia menyumbang kepada peredaran darah yang baik untuk otak yang sihat.
Tomato : menyumbang kepada jirim kelabu otak, merupakan sumber likopena & beta-karotena yang baik yang membantu mencegah radikal bebas & melindungi otak agar berfungsi dengan baik.

15 comments:

  1. Thanks Doc..wah sardin pun pun bagus untuk otak ya..hmm..menarik ni coz masa kecil inilah makanan favorite kita..agaknya sebab tu pandai kot..he..he

    ReplyDelete
  2. terbaik ... terima kasih tuan doctor :)

    ReplyDelete
  3. Kena ingat ni. Otak akak dah mula menunjukkan penurunan prestasi hihihi

    ReplyDelete
  4. kalau mcm tu akak perlu lebihkan mkn sayuran sayuran dan tomato :-)

    ReplyDelete
  5. Anak2 kadang2 tak berapa suka sayur huhuhu

    ReplyDelete
  6. CT cubaaa nak suka avocado but kenot laaa kak. tak lepas kat tekak ni haaa xtau nape. yang lelain lepas. salmon is my faveret. mahal aje..

    ReplyDelete
  7. teirma kasih untuk perkongsian ni.. Ros tak makan salmon.. tapi, takpe ada lgi ikan lain :)

    ReplyDelete
  8. Nice sharing.. perlu banyakkan makan semua nih.. huhuhu.. thanks shikin dengan perkongsian yang berguna nih..

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~