Saturday, September 13, 2014

Aktiviti menarik buat si manja.

     Abe ada buku-buku bacaan (macamlah dia pandai bace. Hehe..) yang dalamnya ada banyak aktiviti menarik. Dia kalau dah buat sekali, memang tak boleh padam dah. Punyelah dia tekan mata pensel dia macam nak terkoyak buku. Sayang kan? Bila adik-adik dah besar dah tak boleh buat aktiviti sama.
     Mujur 1 day aku terbaca kat blog Kak Farrah supaya buat macam bawah ni:
1. Masukkan kertas aktiviti dalam fail plastik.
2. Buat aktiviti guna marker pen ~ just conteng kat plastik je.
Fail plastik - RM1.90.
Contoh aktiviti - bulatkan hadiah untuk papa.
Cth aktiviti lain
- Mencari laluan sebenar.
Cth aktiviti - Mencari barang tersembunyi.
Siap tunjuk gambar marker whiteboard yang aku beli
- dah siap, boleh erase balik.
     Syok kan, macam-macam aktiviti berunsur latihan kecekapan minda (betul kan?) yang anak-anak boleh buat. Thanx for the idea, K.Farrah.

23 comments:

  1. wah.. tak terfikir nak buat.. boleh praktikkan nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama x dapat comment dari azman..
      Hehe..Tapi, saya tau awak mesti slalu singgah sini juga, kan?

      Delete
  2. Conteng kat situ je xpe, jangan laa sambung conteng kat dinding skali.. apapun good idea..

    ReplyDelete
  3. Ha...bagus jugak idea ni..TQ doc..kongsi idea ni
    http://acikwatie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Ehh...mmg bagus betul ni...nanti boleh buatlah...!!

    ReplyDelete
  5. Oh, Shikin dh buat utk anak2 ye,..senang & praktikal kan?
    Colourfulnya activity2 tu. Akak pulak teringin nak buat :)

    ReplyDelete
  6. hmmm,, betul juga kan. saya pun tak pernah terfikir. tapi saya dah tak ada adik yang kecil. so... hehe. maybe ley dipraktikkan bila dah ada anak ^^

    ReplyDelete
  7. hmm..menjadi ke cmni? bdk2 x keluarkn ke buku2 tu dri fail?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Safiy Arfan kecik lagi.
      Tak sesuai pada umo dia.
      Kalau dah bijak macam 4 tahun ke atas ok lah..dorang dah tak keluarkan.
      Tapi, mesti under supervision juga.

      Delete
  8. good idea.. boleh guna banyak-banyak kali :D

    ReplyDelete
  9. Haah kak farrah banyak idea kreatif. Pasni dapat la Iri sambung lukis bila dah besar sikit :)

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~