Wednesday, September 24, 2014

Pain score.

     Biasanya skala kesakitan akan digunakan kalau patient mengadu sakit ~ untuk kes yang serius. Kalau just datang mengadu sakit sebab ada bisul, tak perlu guna pun (depends on cases).
     Bagi orang dewasa senang je nak rate intensity of pain depa. Just ask pesakit pilih antara skala 1-10. Paling tak sakit gunakan 1, while paling sakit gunakan 10.
     Tapi, budak kecik lain sikit sebab depa tak faham camna nak rate. So, boleh guna gambar smiley kat bawah ni:-
Wong-Baker FACES pain rating scale.
Gambar smiley:-
0 (gambar senyum) -> no hurt/ no pain.
10 (gambar nangis) -> hurts/ worst pain.

26 comments:

  1. owh ada skala untuk tahap kesakitan
    tapi kalau sakit sangat tak sempat nak tgk skala

    ReplyDelete
  2. akak, kite nak tanye boleh...kalau nak elak batu karang, ape yang kite kena buat ye? lifestyle & eating habit camne? ke random je orang boleh kena batu karang? kite ade batu karang, baru jumaat lepas tahu, sakit sangat2... ape ye makanan yang nak di-avoid? sekarang kita minum air banyak giler2. dokter kite kasi ubat untuk hancurkan batu, dengan relaxkan muscle... tapi takut plak sakit balik... dokter tu tak bagitahu ape boleh makan, ape kena pantang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, dear. Anyone boleh kena.
      Tapi, mmg x dinafikan faktor pemakanan perlu diambil kira. 'waste products' yang masuk badan kita akan dikumuhkan mostly melalui ginjal (kidney), that's why kene jaga makan.
      Most important thing kene take ample fluid (air putih) so that perkumuhan kita lancar.

      Delete
    2. Saya memang encourage everyone ambik supplements. But, again..taking any supplements must goes along with taking enough water (good quality water).
      If not, memang prone to get renal calculi (a.k.a kidney stone) especially with vitamin C & calcium lactate ( calcium carbonate is better).

      Delete
    3. skrg kitorang memang minum berkodi-kodi air puteh...dah ok, dah 2 3 ari alhamdulillah tak sakit... tapi cuak2 jugak, takot tibe2 sakit masa nak dekat exam....

      Delete
  3. tengkiu akak, I'll be waiting for ur response... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah response, dear.
      Harap faham (takut complicated pulak jawapan akak..)

      Delete
    2. ok akak...kite faham jer...tengkiu akak terangkan... :D

      Delete
  4. eheheeee....bisul? kelakar la kak shikin ni...
    Nice sharing...Nad suka lah...

    ReplyDelete
  5. tengok muka orang rumah sekarang dah skala 10 nih.. nak pi klinik gigi tak bukak lagi.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. kdg sy dh besar ni pn xthu cmne nk nilai tahap sakit tu huhu

    ReplyDelete
  7. Handy tips to detect someone in pain, hee :D

    help me? thanks in advance : http://my.shareddis.com/p/8zfos

    ReplyDelete
  8. Shikin, akak ni memang tak tahan sakit. Kalau doktor tanya mesti akak jawab 15! Huhuhu ngada kan?!

    Oh, akak tag Shikin utk GA ni :)
    GA Saya Nak Sihat

    ReplyDelete
  9. Kita tengah geram dengan my dentist sekarang ni..tiga doctor tiga different opinion..hmmm..

    ReplyDelete
  10. Siap ada skala lagi untuk ukur tahap kesakitan.. kekadang kita dah rasa sakit sesangat, tapi bila check, tak serius mana pun..memang susah kan nak ukur tahap kesakitan tuh..

    ReplyDelete
  11. oooo ada jg ya...boleh gn pakai ni

    ReplyDelete
  12. akak kalau sakit dalam skala no berapa ntah...yg terakhir kot

    ReplyDelete
  13. betul gak kan. kalau budak-budak, memang dia tnjuklah mana dia rasa. haha. tapi kadang2 tu manja, saja je tnjuk paling sedih...

    ReplyDelete
  14. pernah juga sakit sampai nak nangis tu..tu kira tahap teruk dah la tu :(

    ReplyDelete
  15. senang la mcm tu.. mudah nk tau rate dr kanak2

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~