Thursday, September 18, 2014

Sakit lengan simptom 'heart attack'?

     Sorang pakcik ni jumpa aku rini sebab sakit lengan - dua2 belah. Dah sebulan. Dia risau sebab dia memang 'known case ischaemic heart disease' a.k.a pesakit jantung - dah buat stenting pun.
Related topic ~ Myocardial infarction.

Pakcik: Doktor, orang kata kalau sakit lengan tu simptom sakit jantung kan?
Aku: Ermmm..bukan macam tu, pakcik. [dalam hati - misconception ni].

* Explaination - Simptom 'heart attack' secara 'classical' adalah:
- sakit dada di sebelah kiri/ tengah (left sided /central chest pain)
- Pain may radiate to left arm or left jaw
(Sakit tu mungkin menjalar ke lengan kiri atau rahang kiri). * Means, sakit tu BUKANNYA berasal dari lengan.
- Ada patient tak sakit dada, tapi mengalami kesukaran bernafas secara tiba-tiba (sudden breathlessness).

Further Q kat patient :-
Aku: Pakcik ada angkat cucu ke?
Pakcik: Ada, cucu pakcik 5 orang.
Aku: Paling kecik umo berapa?
Pakcik: Umo nak masuk 2 tahun.
Aku: Ohh, berat tu. Lepas ni pakcik jangan selalu angkat cucu lagi ye :)

28 comments:

  1. Hmm, ari tu ada kakak ni sakit rahang, dia dok risau sebab dia ada sakit jantung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depa ni tak tau tapi takmo tanya.
      Tanye je, no problem punya.

      Delete
    2. Itulah, penyakit2 serius ni tak boleh ambil mudah. Kena ringan mulut tanya itu ini. Utk diri sdiri jugak :)

      Delete
  2. Oh..macam tu ke.sakit smpi jaw tu br hr ni tahu

    ReplyDelete
  3. risaunya..skrg ni heart etek dh x kira usia kn?

    ReplyDelete
  4. SELAMATKAN POKET ANDA DARI KEKERINGAN. AWAS ! TAHUN DEPAN (2015) NAK GST DAH. OLEH ITU, SAYA BUKA peluang perniagaan Dalam bisnes top up. Bisnes topup ni semakin meluas dan berpotensi berkembang maju dari masa ke semasa. Peluang perniagaan nie terbuka kepada siapa sahaja tanpa mengira had umur, kedudukan status, tidak kira anda bekerja tetap atau tidak. Ianya terbuka kepada sesiapa yang ingin mencari pendapatan secara kecil-kecilan atau besar-besaran. Boleh jadi suatu hari bisnes topup menjadi pekerjaan tetap anda.. dengan income yang anda puas hati.. IN SHAA ALLAH.. dengan usaha anda..Daftarlah sekarang !

    sesuai untuk :
    # pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
    # peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
    # penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
    # penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan
    # Yang dah ada kedai topup ! anda boleh bandingkan komisyen yang saya beri. PERCAYALAH ! rata-rata dari kalangan bisnes seperti anda tercari-cari komisyen yang lebih tinggi dari apa yang mereka terima

    MEMPERKENALKAN !!!
    Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

    Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
    Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..


    Produk Yang Disediakan :-
    * umobile
    * Digibill
    * Celcombill
    * digi
    * digisidd
    * altelpin
    * xoxpin
    * maxis
    * Digisocial
    * Digisabahsarawak
    * Molpin
    * redtonebill
    * merchantrade
    * digiinternet
    * Buzzme
    * xox
    * italkpin
    * idflexi
    * celcom
    * Digibroadband
    * tron
    * umobile bill
    * clixterpin
    * friendsipin
    * tunetalk
    * maxisbill
    * NJOI
    * maxishoticket
    * Bangladesh Flexi
    * Nepal Flexi

    Utility Bill :-
    * Astro Bill

    UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA
    ATAU
    BOLEH LIHAT TERUS DI LAMAN WEB BERIKUT
    http://i2isyah92.wix.com/bisnestopupgempak

    ReplyDelete
  5. Thanks Doc..heart attack ni silent klieer kan..kena hati-hati. kalau ada symptom kena cepat-cepat check..

    ReplyDelete
  6. owh.. baru tahu. Perkongsian yang baik Dr Shikin...

    Hari tu ada lagi nama dalam lovely reader, sekrang dah hilang hebat betul pengomen tegar ni.

    saya tag Dr disini
    http://www.arzmoha.com/2014/09/versatile-blogger-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.
      Takpe, cuba lagi.
      Ok, Insyaallah saya buat nanti saya roger ye.

      Delete
  7. singgah & salam kenal Dr...done follow..:)

    ReplyDelete
  8. Thanks Dr Shikin... info yang sangat bagus... penyakit datang tak kira tua muda ... jemput follow saya juga ye doktor ^_^

    ReplyDelete
  9. heart attack nie menyerang tak kira tua atau muda sekarang nie.thanks untuk perkongsian nie dr.

    ReplyDelete
  10. thanks sharing..dapat ilmu di petang hari

    ReplyDelete
  11. pak cik syg cucu nih...kerap dukung cucunya

    ReplyDelete
  12. Anda ditag! ^^

    http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/09/7-things-about-wani-versatile-blogger.html

    ReplyDelete
  13. Itulah tak tau perlu bertanya kan.. penah juga kekadang rasa nak bernafas tak lepas.. lagi satu tangan kanan suka rasa kebas..

    ReplyDelete
  14. thanx untuk ilmu ni. takut jugak kalau ada simptom tertentu kan..

    ReplyDelete
  15. bahayalah heart attack ni. arwah atuk meninggal sebab heart attack. dia x boleh berjalan jauh. sebab dia susah sangat nak bernafas nanti. ambil masa nak regain strength. tapi arwah nak juga... and takdir dah ditentukan...hmm...

    ReplyDelete
  16. owh belah kiri dgn tgh je ke kak? kalo sakit dada belah kanan ada x? sory tanya. nak tambah pengetahuan :)

    ReplyDelete
  17. Ala byk yg kena tahu ttg ni...kdg2 kita ni tak berapa alert ttg ni kan..

    ReplyDelete
  18. lenguh dukung cucu tu, apa2 pon memang kena byk bertanyalah..takut sesat je..hahaa

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~