Saturday, September 27, 2014

Ni bukan buasir... tapi UVP.

Baru ni ada sorang makcik umo 63 mengadu ada something keluar dari bahagian bawah tempat sulit dia. Dia memang sangat malu nak tunjuk. Orang dulu2 memang terkenal dengan sifat malunya, betul tak?

Makcik N: Dr, makcik memang dah lama ada buasir. Tapi selalunya buasir tu keluar kat belakang..dari tempat buang air besar makcik. Tapi, kali ni buasir tu keluar kat depan pulak.

Aku: (Erkkk..dalam hati je). Ermm..makcik, macam tu bukan buasir. Dah berapa lama makcik menghidap masalah ni? Biar saya check dulu ye.
* Aku dah dapat agak tu UVP sebab itu common diagnosis bagi elderly woman yang mengadu something keluar dari bawah.

Makcik N: Dah 3 bulan. Tapi, makcik memang fikir banyak kali bila nak check ni. Makcik malu. Kalau nak check penyakit lain makcik x kisah.

Aku: Maaf ye, makcik. Saya faham perasaan makcik tu. Biar saya check kejap je.

Lepas check, confirm UVP.
Korang tau ke apa UVP tu? 
Means Uterovaginal prolapse a.k.a 'rahim jatuh'.
Ni gambar rahim yang jatuh jika dilihat dari sisi.
Ada 4 stages - Stage 4 yang paling teruk
(dah nak terkeluar habis..) 
Macamana rahim boleh jatuh?
Senang cakap, sebab ligament yang pegang rahim tu dah longgar & x kuat. Selalunya keadaan ni akan dialami bila dah berumur (Usually umur 40 ke atas).

Apa sebab jadi macam tu?
Selalunya sebab 'difficult birth' & 'multiple birth'. Cth: Susah sangat nak melahirkan anak sampai kene push lama-lama ataupun terlalu banyak kali pregnant so ligament tu dah tak kuat sangat... asik nak 'hold' rahim ibu mengandung.
Dalam keadaan biasa, rahim ni kecik je.
Cuba tengok saiz rahim yang membesar
mengikut tempoh kehamilan.
Take home message :
Penting buat yang tak tau. Please baca ni ye.
     Kan orang tua-tua pesan masa pantang jangan angkat barang berat-berat. Tau tak apa significant nya? Okey, kalau boleh janganlah angkat baby or barang-barang dalam keadaan berdiri masa dalam pantang ni. Sebab ni akan meningkatkan tekanan dalam perut yang seterusnya akan menekan pada rahim korang. Maka, lagilah longgar jadinya. Masa ni patutnya adalah tempoh berehat dari tugas berat. Please bagi masa kat bahagian peranakan korang nak pulih sepenuhnya. Memang masa muda ni korang tak rasa pape. Rasa badan kuat je, boleh buat itu ini. Trust me, if u don't follow my advise most probably u will get this problem bila tua nanti. A lot of woman has this. Why you want to get this too?
     Kalau dapat ni memang azab. Boleh sampai luka-luka (ye lah, organ tu kan patut dok dalam badan, ni dah terkeluar) ,sampai sakit pinggang yang amat, & ada yang sampai tak dapat control urin/ najis. Can u just imagine this? Image sebenar korang Google sendiri ea. Takmo letak sebab takut ada yang fikir serong.

19 comments:

  1. allahhu.my mum sdg mengalami nyer.sedey...

    ReplyDelete
  2. memang kena ambil tahu ni. terima kasih utk perkongsian.

    btw, terima kasih kak sudi singgah blog budak :)
    http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/09/lepak-sabtu-1.html

    ReplyDelete
  3. Kena sebarkan supaya kita semua dapat info yang kelas mengenai penyakit ni kan Shikin

    ReplyDelete
  4. Takut la pulak bila tgk gambar kat GOOGLE huhuhu..mesti sakit kan bila kena camni huhuhu..kena berjaga2 ..Jaga kesihatan rahim kita masa dalam pantang ,..jgn main buat kerja yang berat2 ..

    ReplyDelete
  5. Acik tak tahu pulak ini risikonya..masa pantang memang tak jaga sangat..tq share info doc

    ReplyDelete
  6. eee..takutnya nya...baru tahu..ilmu baru nih

    ReplyDelete
  7. sbb tu dlm pantang org tua2 suruh pantang betul2 takut masa tua nanti jadi macam2

    ReplyDelete
  8. Ilmu baru.. Ya Allah, takutnya.. Sebab tuh la org tua tua pesan bab pantang tuh kena jaga betul betul, tapi org sekarang ambik mudah kan.. Kena share kat family & friends benda mcm nih.. Mintak dijauhkan

    ReplyDelete
  9. masa lahirkan anak pertama,uri saya tak keluar.lepas tu kena seluk la..habis pantang ada rasa sakit2 macam makcik tu kot..dah la masa pantang tu asyik kena berdiri je,berjalan dukung baby kat wad sebab baby asyik menangis je...lepas tu pergi berurut la..2 kali urut sekarang tak sakit dah.tapi masa dia ngurut tu sakit la..selalu rasa sakit dulu time duduk terlalu lama..lagi2 kalau dok dalam kereta lama2..

    ReplyDelete
  10. owh , mmg betul2 kena berpantang hingga selesai tempoh ni mcm org tua 2 suruh n pergi berurut utk naikkan peranakan ... thanks beritahu .

    ReplyDelete
  11. omg..seramnya...btw thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  12. oh, kiranya kalau yang muda2 tu memang kompem buasir la ye??

    saya pernah terkena. tapi pak cik kata itu belum tahap buasir lagi. pak cik suruh makan betik banyak2. saya makan banyak2 and lepas tu dah x rasa pape...

    erk, macam xde kaitan lak dengan entri ni.

    ReplyDelete
  13. takutnya..pantang orang dulu-dule sebenarnya banyak betulnya kan..

    ReplyDelete
  14. arwah ibu sedara mninggal sbb masalah ni.. al-fatihah. sbbnya masa pantang xamik kesah, bt kerja berat2

    ReplyDelete
  15. kena byk kan rehat, dijauhkanlah...

    ReplyDelete
  16. ooo scary nya baca.. patutlah Mak selalu bebel tgok orang sekrg berpantang lebih kurang. seminggu beranak dh jalan sana jln sini. Mak kata belum umur 40 tak rasa lah smua bnda ni, nnt masuk 40 baru tahu mcm mana rasa...

    zinziemeewah

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~