Wednesday, July 16, 2014

Warning signs for dengue fever #3.

Warning signs !!
Refer tajuk [INI] juga .
 
Abdominal pain or tenderness
Persistent vomiting
Clinical fluid accumulations – pleural effusion/ ascites
Mucosal bleed
Restlessness/ lethargy
Tender enlarged liver
Narrow pulse pressure (20mmHg or LESS)
Laboratory : increase in HCT concurrent with rapid decrease in platelet
 
***
Tender – means bila tekan perut tu …. U olzzz rasa bertambah sakit
Pleural effusion – paru-paru berair (dalam pleural space)
Ascites – air masuk dalam perut (kat peritoneal cavity)
Lethargy – Nampak letih sangat 
Pulse pressure - Bacaan tekanan darah atas tolak yang bawah
HCT - haematocrit

9 comments:

  1. ok thanks for the info doctor.... noted...

    ReplyDelete
  2. shikin, sy nak tanya betul ke EPO tu boleh percepatkan pembesaran cyst? Seriously sy sgt keliru sbb ada org share kat FB yg EPO boleh mengundang cancer... masalahnya sy pulak baru je dapat saranan dari doctor klinik suruh makan EPO untuk pulihkan hormon period...

    Ini antara yg sy baca kat FB... mohon pencerahan kalau shikin tau...

    MAKANAN YANG AKTIFKAN CYST.
    Makanan yang perlu dielakkan:
    1.) Soya dan evening primrose.
    Soya dan evening primrose mengandungi phyto estrogen. Phyto ni bermaksud tumbuhan manakala phyto estrogen bermaksud tumbuhan yang mempunyai fungsi seakan akan estrogen.
    So, bila kita makan benda ni maka paras estrogen dalam badan kita akan tinggi dan mengalakkan pembesaran cyst. Doc ade bagitahu saya yang sume wanita ade cyst cuma kecil atau besar, boleh hilang tak boleh hilang.
    evening primrose oil
    **info yang baru saya tahu: minum soya sewaktu mengandung bukan boleh mencantikkan kulit anak tetapi mendedahkan risiko untuk anak tu mendapat kanser. Then, mengikut kajian keatas pesakit kanser payudara plak, ramai antara mereka menggunakan evening primrose ni.

    ReplyDelete
  3. info yang sangat berguna :D

    ReplyDelete
  4. info bagus tapi tak brapa nak paham.

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~