Tuesday, July 1, 2014

Banyak penyakit berpunca dari perut.

;) U olzzz agree tak dengan tajuk aku ni?
Papepun..jom bace dulu ea baru rase puas hati nak jawab kan?

1. Kencing manis / Diabetes - Makanan bergula/ tinggi karbohidrat.
2. Darah tinggi/ Hipertensi - Makanan banyak garam/ red meat.
3. Tinggi kolesterol/ Hypercholesterolaemia - Makanan berminyak.
4. Sakit jantung/ coronary heart disease - sama seperti 1,2 &3.
5. Gout - Makanan laut, kekacang, organ dalaman.
6. Resdung / Allergic sinusitis - Makanan laut atau yang gatal2.
7. Allergy kulit/ Skin allergy - sama seperti 6.
8. Semput/ Lelah/ Bronchial asthma - Makanan sejuk.
9. Kanser/ Malignant disease - Makanan berlemak, processed food (contain banyak chemical).
10. Headache - high caffeine intake.
11. Keracunan makanan/ Food poisoning - sah-sah lah dari pemakanan.
12. Chronic cough - banyak sangat makan aiskrim (bagi children), minum air sejuk (both children & adults )

Ada patient tanye, " Doktor, takkan semua tak boleh nak makan?"
Saya jawab..mudah je.." Ade saya kate tak boleh makan? Tak, kaaann? Boleh makan, tapi WASATIAH/ bersederhana. "
* Saya bukan bijak pandai agama, tapi, sekadar berkongsi apa yang saya tahu bahawa kita sememangnya perlu wasatiah dalam semua aspek kehidupan, termasuklah hal pemakanan.

** Masih terdapat faktor2 lain yang juga menyumbang terhadap penyakit2 di atas.

P/S : Hari ni last day Top Commentators Giveaway ye [KLIK SINI].
         Jemput join ramai2.

19 comments:

  1. Setuju sangat. Sebab tu rawatan pertama ekzema anak saya adalah merawat usus.

    ReplyDelete
  2. SENTIASA MENJAGA KESIHATAN

    ReplyDelete
  3. punca penyakit dari perut.. tapi..
    kenyang perut sukahati.. hurmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. perut kenyang mmg suka hati,,tp kena tgok apa yg kita mkn juga kan..hihi

      Delete
    2. selalunya yang sedap tu yang kita makan sampai kenyang.. kalau tak sedap confirm tak makan sampai kenyang

      Delete
  4. betul tu..ramai orang sakit bukan sebab tak makan, tapi sebab banyak makan.

    ReplyDelete
  5. aah kan. lagi2 bulan puasa ni time berbuka je mesti mkan banyak.

    ReplyDelete
  6. semua benda pun kena bersederhana kan :)

    ReplyDelete
  7. Yes bersederhana dan amalkan makanan sunnah
    1. kurma
    2. madu
    3. kismis
    3 yg plg basic spt di ats

    ReplyDelete
  8. yess , setuju sngat :) kbnyakan pnyakit b'punca daripda perutt . maka dgn b'puasa lah salah satu cara utk merawatnya ^^

    ReplyDelete
  9. Betul tu... Sederhana... Kerana itu Allah sruh puasa...

    ReplyDelete
  10. yup... bersederhana lah dlm pemakanan... lagi2 time puasa ni... juadah berbuka tu lah yg selalunya lbih dr cukup...

    ReplyDelete
  11. thanks untuk peringatan dr :)

    ReplyDelete
  12. stujuuu!!!! memang perut punca pnyakit. mkn tak beringat tp bla dh sakit trus xlalu mkn...huuhuu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  13. Sangat-sangat setuju. Kita tak jaga perut, memang undang banyak penyakit datang bertamu :)

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~