Friday, July 11, 2014

Severe NNJ.

U olzz biasa dengar kan baby kena ‘kuning’ ?
Condition ni kita sebut sebagai ‘neonatal jaundice ’ (NNJ).
(Refer tajuk INI jugak)
Ape beza?
Neonate – newborn hingga 1 bulan.
Infant – 1 bulan hingga 1 tahun.
Toddler – 1 tahun hingga 4 tahun.

Lepas bayi lahir , pihak hospital akan memberi 1 surat berwarna pink (notifikasi kelahiran) yang mana suami/ ahli keluarga terdekat perlu sampaikan kepada klinik terdekat dengan rumah.
Notifikasi ini penting untuk Jururawat Masyarakat (JM) kerana susulan dari itu mereka akan membuat lawatan rumah (LR) untuk check ibu & anak.
 Most husband/ family members hantar notifikasi ni lambat.
(I think kalau u olzzz x dapat sangat nak hantar awal..
at least call klinik terdekat supaya mereka aware yang ibu dah selamat bersalin)
Kalau takde masalah takpe..
Tapi, kalau u olzzz nak tau …banyak kematian ibu & anak dalam tempoh 44 hari berpantang ni  berpunca kerana penyakit tu lambat dikesan.
Cth : NNJ.
Jadi, perlu ada kerjasama orang ramai dengan pihak kesihatan. 
JM tu bukan nak kacau u olzzz..malahan mereka nak tolong.
Nampak macam simple je – just LR – tapi, bila dah jadi kematian, jenuh mereka nak menjawab dalam meeting tau walaupun bukan berpunca dari mereka.
Meeting dengan FMS, Dr. Norasiah.
At PKD (4/7/14, 8.30am)
 Berbalik pada NNJ  …...
Kalau u olzzz Google, memang banyak sangat penyebab NNJ ni..
Bukan semua baby yang jaundice ada penyakit.
In fact, lebih 60% bayi yang normal akan jaundice.
Selalunya physiological jaundice lah …

 Macamane dengan Severe NNJ pulak?
Dalam mesyuarat peringkat Daerah …..toooottt
(Setakat meeting dalam 3 daerah yang aku pernah attend)….
Most of the Severe NNJ are caused by underfeeding – we called this as ‘ Breastfeeding Jaundice ’.
(Breast Milk Jaundice lain pulak tau.)
Apa yang penting, susukan anak secukupnya.
Ideally, secara breastfeeding.
Tapi, kalau dah terdesak tu … top-up lah dengan formula milk.
Tapi, pandai2lah ..jangan sampai ‘nipple confusion’.
Sementara tu boleh EBM (Express breast milk /pam susu)
Apa yang saya cuba tekankan ialah .. Hydration !
(Cukup air dalam badan baby).
Tapi, jangan bagi air kosong pulak ye – sebab tak membantu pun.
 Sekian.

## Semua entri pepagi buta (8.30am) adalah autopublish.
     Tak sompek ..

9 comments:

  1. semua baby memang mesti kena ya kuning ni? adeh, terbelit lidah menyebutnya. neonatal jaundice.

    p/s : lawa background blog sis. ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx,Amy.
      Ermm..bukan mesti kena. Tapi, biasanya akan kena:)

      Delete
  2. ouhh. baru tau air masak tak membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang2 tua ramai yang suruh minum air putih walaupun ibu-ibu ni breastfeeding baby dorang. Actually dalam susu ibu memang contains water (more in foremilk)

      Delete
  3. baru tahu :D sangat bagus

    ReplyDelete
  4. Aww.. ni la fungsi kad tu rupanya .__. Masih simpan ^^ Dulu masa nak tulis blood group ingat ada dalam kad pink tu.. cari sampai nak koyakkan kad tu tengok in between masih tak jumpe xD

    BTW cantik background baru :D Macam hasil jahitan tampal cantum ^^ Cursor Anna pun comel ^^

    ReplyDelete
  5. Air masak mmg x sesuai utk byi 6 bulan ke bawah kan...

    ReplyDelete
  6. Dulu masa peknen, gigih minum susu kambing... untuk elak anak kena kuning.. Alhamdulillah, tak kena..

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~