Monday, July 21, 2014

Intestinal obstruction (IO).

~ Autopublish entry ~

 Intestine = bowel/ usus.
(Ada small intestine & ada large intestine.)
IO means usus tersumbat.
-          Setakat 1 bulan ni.. Dah 3 orang kanak-kanak aku diagnose dengan IO
- Baby 3 bulan.
- Budak lelaki 7 tahun
- Budak perempuan 11 tahun
Semuanya datang dengan masalah muntah non-stop
plus NBO [refer SINI
plus distended abdomen (perut kembung).
PR xm – empty rectum.

Sumbatan pada mana-mana bahagian usus ini akan sebabkan ia membengkak (dilated)
Ini boleh dilihat melalui Xray.
Nampak tak warna hitam yang panjaaaang tu?
Itulah gambar usus yang tersumbat (obstructed).
Warna hitam terhasil daripada gas yang 'trapped' inside bowel tu.
Another picture of IO.
Aku try dah Google pic AXR yang normal - tapi, xjumpa pulak.
Sowi ye.
But then, what you have to know is ..in normal Abdominal X-Rays ..
just ada sikiiit je gas dalam perut (gaster).

11 comments:

  1. wah,, apa punca dia eh ?? bestnya jadi doc, cita2 dari kecik tapi tak kesampaian huhuuhhu

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Jarang kene kat orang dewasa. Kalau kene pun slalunya sebab ada history of operation sebelum ni.

      Delete
  3. Kenaga gas dlm perut pun boleh jadi obstruction ye doc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan kak zakie. Bila ada tersumbat penuh..gas tak boleh lepas. So, gas akan trapped.

      Delete
  4. selalu cemas kalau x-ray kuar dlm exam..panik..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. OSCE kan, syu? Akak pun takut. Banyak gile terminal.

      Delete
  5. perkongsian yang bagus, thanx dr..

    ReplyDelete
  6. Nice sharing :) Tapi macam mana ni boleh berlaku? 0,0

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~