Sunday, November 2, 2014

Versatile blogger award.


Tagged by:-
Wani.
** Sorry korang, lama gila aku peram entri ni tak buat-buat.
Last skali tengok berapa banyak daa..
Prepare plastic bag before korang termuntah meanwhile nak habiskan baca, ok:)

Fakta Tentang Diri Saya:
(Actually nak 7 je:)

1. Anak sulung dari 6 adik-beradik. 
2. Sukakan combination warna biru+hijau+kuning. 
3. Lebih mementingkan anak-anak & makbapak. Related topics:-
~ Seronok dapat berkhidmat untuk family tersayang.
Mama need to be strong & brave.

4. Seorang yang gigih berusaha, & tak mudah kenal erti putus asa.
5. Dulu2 sangat pemalu, sekarang terlebih peramah.
6. Will take almost everything seriously, tak suka orang yang ambil remeh perkara penting.
7. Suka buat lawak.
- bergantung pada tempat & keadaan.
8. Aku suka bergaya ke tempat kerja start umo 30-an ni (dulu tak).
- Biasanya kasut sepadan dengan baju (flat shoes, no heels please)
- Tapi, handbag tak ler selalu bawak sebab
takut rosak (takde proper place nak letak kat
klinik ni.)
9. Personality type A.
10. Pernah dapat Panic Attacks - sampai chest heaviness.
11. Tak suka pegang apa-apa jawatan
- Since dari sekolah.
- Rasa terbeban.
- And tak suka kalau orang tak dengar arahan aku. Kalau aku tak jadi ketua/in-charge, orang tak payah tunggu aku keluarkan arahan. Haaa...okey tak reason aku?
12. Sometimes akan tegur 'direct' kalau orang buat salah yang menjejaskan team work.
(kira wakil lah konon, walaupun bukan in-charge).
13. Pantang kalau jumpa orang yang sombong /atau berlagak tak kena tempat (aku boleh bertukar sarcastic).
14. Tak suka orang ajak aku borak bila ada
kerja penting nak disiapkan.
15. Impulsive.
16. Most people cakap aku lemah-lembut.
17. Tak suka jaga tepi kain orang
- Buang masa je.
18. Suka makan food yang banyak mayo/cheese. That's why lah kolesterol aku tinggi.
19. Tak suka amalkan makan 'bersulam'
minum air /minum air linkungan 30min lepas
makan. Nanti perut boncet.
20. Selalu takda masa tengok tv
- Setakat pandang skrin tv adalah.
21. Akan nangis kalau tengok rancangan Bersamamu, & seumpamanya.
22. Tak suka bela kucing atau apa-apa binatang berbulu dalam rumah. Tapi, suka dengan anak ayam. Pernah rawat anak-anak ayam yang sakit (ayah aku ada bela ayam sikit2 je..)
23. Act as ketua keluarga kot - sebab semuanya (yeah, I mean everything) aku buat sendiri.
24. Tak pernah bercita-cita nak jadi doktor.
25. Tak pernah kerja part-time lepas abes belajar sebab ayah aku x izinkan (tapi adik-adik aku semua boleh yang ni.)
26. Suka mengajar especially adik-adik yang masih sekolah. Tak kiralah adik sendiri or anak orang lain. 
Refer SINI - Motivator ....seswai ke?
27. Pernah main kayu tiga masa bercinta
- oppss terlepas cakap pulak. Tapi, memang dah tajuknye fakta kan..

54 comments:

  1. Fakta yg paling saya tertarikialah fakta no 10 kerana saya ingat doktor tak kan dpt panic attack kerana tahu mengendalikannya. Juga fakta no 27, main kayu tiga....doc memang jujur! Tapi main kayu 10 pun tak apa masa bercinta, jangan pula masa lepas kawin tak perlulah main-main kayu nanti dapat pula batang penyapu...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasal batang penyapu tu buat saya ketawa sakit perut.

      Delete
  2. Samalah, suka sangat makan mayoo dengan cheesse yang melimpah ruaah. T^T Rasa macam tak lengkap jee kalau tak ada. huhuhu. XD

    //aina dah pm akak dekat fb, kalau tak de dekat inbox cuba tengok dekat spam. sebab.. aina tak leh nak add akak. huhu. boleh follow je. nanti akk add aina yee? ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah reply balik kat blog aina.
      Tak dapat buka jugak.

      Delete
  3. Fakta no 27 bukan terlepas cakap... Tapi pengakuan berani mati.. He He He...

    ReplyDelete
  4. Hidup sekali je..sementara ada masa ni..apasalahnya makan..yg penting gembira..asalkan jgn berlebihan. Sama sprt kafein..bagus asalkan jgn berlebihan tkut memudaratkan. Betul doc?

    ReplyDelete
  5. Amboiii byknye fakta kak...
    Ayu pon baru je follow akk...
    So srba sikit tau la pasal akk nie..
    Tak pernah cite2 jadi doktor bleh jadi doktor ye..
    Tp pelik je suke anak ayam...
    Ayu suke kucing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik ea?
      Haha..
      Dulu ada ayam ayah suka akak usap2 leher dia macam orang lain usap kucing tu. Dia dok senyap ja.
      Siap gesel kat kaki kitorang.
      Tapi, dah lama.
      So, dah kene sembelih.

      Delete
  6. oh, bagusnya..x pernah cita2 jadi doktor tapi akhirnya jadi doktor..hebat2..menarik fakta ni..heheh..

    ReplyDelete
  7. wah ada term makan 'bersulam' ya..first time dengar ni...

    ReplyDelete
  8. minum 30 / sejam selepas mkn ikut sunnah mmg dpt elak perut buncit . ...

    ReplyDelete
  9. Fakta kita banyak yang hampir sama....anak sulung...pentingkan anak2 n orang tua..

    Tak suka haiwan berbulu dalam rumah...lagi pun ada sinus n athma..tak boleh kerja suke hati tanpa izin bapak...adik2 perempuan lain boleh pulak..

    Dan no 26...tapi banyak mengajar anak2 sendiri...nak jadi cikgu tak kesampaian...

    ReplyDelete
  10. saya yang ada masa ni pun jarang tengok tv. sebab dok tengok kat laptop ja. hehe

    ReplyDelete
  11. Fakta no.19 dan 23 sama laa.. cheese pun suka jugak.. memang suka minum air selepas 30 minit selepas makan.. kekadang sampai lupa nak minum air.. hehehe.. sama laa kalau selepas makan nak mandi, tunggu lepas 30 minit dulu baru mandi..

    ReplyDelete
  12. banyak fakta menarik ni.. xsuka yg sombong juga. hehe. ank sulung juga.

    ReplyDelete
  13. Macam mana la rupanya doktor kalau pemalu? Habis la pesakit. Acik pun tak suka makan bersulam air..nanti cepat kenyang..kadang-kadang sampai lupa nak minum air. Anak no.1..

    ReplyDelete
  14. panic attack! saya selalu dapat dulu. alhamdulillah sekarang sikit sikit dia hilang

    ReplyDelete
  15. kita sama. anak sulung dan tak suka orang yang sombong. benci!

    ReplyDelete
  16. Tu dia,...peram2 sampaiu 27 sekali keluar! Dapat kenal Shikin dengan lebih dekat :)
    *Betul ke kalau orang tu kena panik attack, salah satu cara utk tenangkan dia, kita bagi pressure...contohnya peluk dia kuat-kuat sampai dia bertenang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah tau pulak kak Farrah.
      Setau saya, kalau peluk tu bolehlah tapi jangan sampai tight. Nak bagi calming effect kan..

      Delete
    2. Oh yelah kan,..just nak bagi dia bertenang. Kang kalau peluk kuat2 mahu sesak napas pulak!

      Delete
  17. Wah2..dh tau dah serba sikit ttg Dr kita ni...akak selalu kena panic attack

    ReplyDelete
  18. nombor 11 ngan 18 kita sama la..hehe.suka makan cheese..orang selalu tak percaya orang kurus boleh high cholestrol

    ReplyDelete
  19. peh no.27 tuu..hehe
    no. 20 sama.. haha

    ReplyDelete
  20. kekeke yang no 5 tu iols suka.. geng la kite
    extra peramah hihi.. and no 24 hahaha.. irony gila kak.. tak pernah nak jadi doc :P

    ReplyDelete
  21. panic attact tue mcm mana..
    last sekali tue jujur tue.. tapi xpa...tue time zaman brcinta... jadi kenangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF, refer entri akak yang ni..
      http://drshikinzainal.blogspot.com/2013/11/stress-attack.html
      - akak cite kat sini dulu.

      Delete
  22. Dulu Doc tak bercita-cita jadi doctor yer, apakah cita-cita Doc yg sebenarnya?

    ReplyDelete
  23. mana aci ni...nak 7 ja...ini sampai 27...
    kena buat sekali lagi rasanya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kalau buat lagi skali takot makin bertambah2 pointnya xD.

      Delete
  24. Hehehe peram buat pekasam ke shikin oiii

    ReplyDelete
  25. Hehe lama simpan sampai jadi 27 fakta :)

    ReplyDelete
  26. oh tak pernah ada cita cita nak jadi dokter rupanya.. akhirnya itulah kerjaya akak sekarang kan :)
    Ros pun alah dan takut dengan kucing. heee.. tapi keluarga mertua banyak jaga kucing.. Kalau ikan, Ros suka :)

    ReplyDelete
  27. dari 7 fact dah jadi 27..3 je lagi genap 30 hihih...x bercita2 jadi doktor ye..akhirnya doktor jugak jadinya...itu rezeki namanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, rezeki.
      Tak pernah terfikir pun.
      Tapi pernah terfikir jadi nurse.

      Delete
  28. bestnya jadi doktor. boleh rawat orang. kita tinggal angan-angan je nak jadi doktor.bukan rezeki di situ kot. sobs.

    ReplyDelete
  29. saya suka pengakuan ni, heheee... beeeraaniii...

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~