Sunday, October 26, 2014

Simple breakfast.

     Tak ada ape kat rumah. Then, tak suka keluar rumah pagi2 untuk beli barang. Selalunya kalau nak masak breakfast /lunch, aku prefer beli bahan mentah day before.
     Disebabkan hanya roti yang kat rumah, & Abe pulak suka makan roti telur, so aku pun buatlah roti telur bersalut serdak roti ni. Ajik & Iri x banyak kerenah kalau tang makan. 2 beradik ni sental apa saja. Abe je yang 'memilih'. Bukan main suka dia bila aku buat ni. Siap kol Tok die kat Perak btau roti telur yang mama masak lagi sedap dari Tok.
Roti yang dipotong ->celup telur->gaul serdak roti.
* Nampak tak roti terhangit hitam tu? Hehe..
Hasil gorengan.
     Resipi ni aku dapat dari blogger jugak. Tapi aku lupa siapa sebab ramai sangat bloggers yang rajin & pandai masak.

* Nak tanya, serdak/ serbuk roti tu ada jual ke? Aku nak cepat so xsempat nak tanye sape - terus je aku letak dalam kuali biar garing & lepas tu aku pakai blender kering.

     Ni sedap kalau cicah mayo ni. Tak kesahlah apa2 jenis mayo. 

36 comments:

  1. maksudnye yg dlm pic tu doc buat sendiri eh serbuk roti? mcm mn ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada oven, Mila bakar je dalam oven. Lepas tu blender kering sampai halus.
      * Ni kat rumah mak saya pakai je kuali.

      Delete
  2. saya kalau buat tak guna serbuk roti, tapi guna biskut kering yang dihancurkan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good idea juga tu.
      Boleh suggest biskut ape tak yang best?

      Delete
    2. Akak pun macam Cik Fafa. Akak guna biskut tawar biasa je, Shikin.

      Delete
  3. resepi simple macam ni mudah nak buat kan..senang buat breakfast

    ReplyDelete
  4. lapaq plaj.. skrg nie plak tgh hujan lebat lak...

    ReplyDelete
  5. sedap, biasa celup roti dgn telur je..boleh cuba ni^^ thanks doc sharing this..

    ReplyDelete
  6. acu cari kat giant...sy pernah cr tp ms tu da habis stok

    ReplyDelete
  7. Nmpk sgt sedap.. serdak roti tu yg mcmn ye?

    ReplyDelete
  8. Selalunya saya buat celup telur gitu je...boleh la pasni gaul dengan serbuk roti plak. Cam sedap.jer..

    ReplyDelete
  9. Breakfast mcmniboleh amal selalu ka Dr.
    Saya,amik roti canai ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti canai pun tak boleh amal selalu,Arz.
      Ni nak pi Penang tunggu Arz belanja kat kedai ape ritu?
      Kalau x silap Tarzan,kan?
      Hehe..melawak ja..

      Delete
  10. nice ! tak terfikir plak... abah sha plak suka makan roti sardin celup telur... mihmih

    ReplyDelete
  11. CT penah try guna biskut kering jugak kak.. nak sedap guna jacob yang bulat tu masin masin sikit hihihi..

    ReplyDelete
  12. Yang comel siap pergi telefon Tuk tu :)

    ReplyDelete
  13. kak Shikin, ummi saya selalunya beli kat kedai jual bahan2 kek dengan biskut tu... x sure la kalau semua kdai bakery ada.. bakery bagus ada kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, camtu.
      Amy, tanye je lah serbuk roti ea?
      Ikut gram je ke dah siap packing?

      Delete
  14. my fav ever ni....sedap sgt...lama dah x buat...

    ReplyDelete
  15. serdak tu rasanya ad jual kt kedai2 jual bahan kek ni. try cari.. hehe. dlu memilih makanan gak.

    ReplyDelete
  16. selalu goreng gitu je dengan telur.. boleh cuba jugak ni bubuh serbuk roti..

    ReplyDelete
  17. ada jual rasanya serbuk roti tu, buat roti sardin ...sedapnya...

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~