Tak ada ape kat rumah. Then, tak suka keluar rumah pagi2 untuk beli barang. Selalunya kalau nak masak breakfast /lunch, aku prefer beli bahan mentah day before.
Disebabkan hanya roti yang kat rumah, & Abe pulak suka makan roti telur, so aku pun buatlah roti telur bersalut serdak roti ni. Ajik & Iri x banyak kerenah kalau tang makan. 2 beradik ni sental apa saja. Abe je yang 'memilih'. Bukan main suka dia bila aku buat ni. Siap kol Tok die kat Perak btau roti telur yang mama masak lagi sedap dari Tok.
Resipi ni aku dapat dari blogger jugak. Tapi aku lupa siapa sebab ramai sangat bloggers yang rajin & pandai masak.
* Nak tanya, serdak/ serbuk roti tu ada jual ke? Aku nak cepat so xsempat nak tanye sape - terus je aku letak dalam kuali biar garing & lepas tu aku pakai blender kering.
Ni sedap kalau cicah mayo ni. Tak kesahlah apa2 jenis mayo.
Disebabkan hanya roti yang kat rumah, & Abe pulak suka makan roti telur, so aku pun buatlah roti telur bersalut serdak roti ni. Ajik & Iri x banyak kerenah kalau tang makan. 2 beradik ni sental apa saja. Abe je yang 'memilih'. Bukan main suka dia bila aku buat ni. Siap kol Tok die kat Perak btau roti telur yang mama masak lagi sedap dari Tok.
Roti yang dipotong ->celup telur->gaul serdak roti. * Nampak tak roti terhangit hitam tu? Hehe.. |
Hasil gorengan. |
* Nak tanya, serdak/ serbuk roti tu ada jual ke? Aku nak cepat so xsempat nak tanye sape - terus je aku letak dalam kuali biar garing & lepas tu aku pakai blender kering.
Ni sedap kalau cicah mayo ni. Tak kesahlah apa2 jenis mayo.
maksudnye yg dlm pic tu doc buat sendiri eh serbuk roti? mcm mn ye?
ReplyDeleteKalau ada oven, Mila bakar je dalam oven. Lepas tu blender kering sampai halus.
Delete* Ni kat rumah mak saya pakai je kuali.
saya kalau buat tak guna serbuk roti, tapi guna biskut kering yang dihancurkan. hehe
ReplyDeleteGood idea juga tu.
DeleteBoleh suggest biskut ape tak yang best?
Akak pun macam Cik Fafa. Akak guna biskut tawar biasa je, Shikin.
Deleteresepi simple macam ni mudah nak buat kan..senang buat breakfast
ReplyDeleteBetul tu,Wana.
Deletesedap...
ReplyDeletelapaq plaj.. skrg nie plak tgh hujan lebat lak...
ReplyDeletesedap, biasa celup roti dgn telur je..boleh cuba ni^^ thanks doc sharing this..
ReplyDeleteU r welcome.
Deleteacu cari kat giant...sy pernah cr tp ms tu da habis stok
ReplyDeleteOwh ye ke?
DeleteTenkiyu, Anies.
Boleh cuba ni
ReplyDeleteMakanan feveret zumal nie...
ReplyDeleteMakanan feveret zumal nie...
ReplyDeleteSedapp tuuu
ReplyDeleteNmpk sgt sedap.. serdak roti tu yg mcmn ye?
ReplyDeleteRoti Gardenia putih tu saya bakar n blender kering:)
Deletesedapnyeee... terliur dh..huhu
ReplyDeleteSelalunya saya buat celup telur gitu je...boleh la pasni gaul dengan serbuk roti plak. Cam sedap.jer..
ReplyDeleteBreakfast mcmniboleh amal selalu ka Dr.
ReplyDeleteSaya,amik roti canai ja
Roti canai pun tak boleh amal selalu,Arz.
DeleteNi nak pi Penang tunggu Arz belanja kat kedai ape ritu?
Kalau x silap Tarzan,kan?
Hehe..melawak ja..
nice ! tak terfikir plak... abah sha plak suka makan roti sardin celup telur... mihmih
ReplyDeleteYe lah, Sha.
DeleteYang ni pun sedap.
CT penah try guna biskut kering jugak kak.. nak sedap guna jacob yang bulat tu masin masin sikit hihihi..
ReplyDeleteThanks for idea, CT.
DeleteNanti nak try lah.
Yang comel siap pergi telefon Tuk tu :)
ReplyDeleteTu lah, k.Farrah.
DeleteTak sangka pulak pi telefon Tuk.
kak Shikin, ummi saya selalunya beli kat kedai jual bahan2 kek dengan biskut tu... x sure la kalau semua kdai bakery ada.. bakery bagus ada kot..
ReplyDeleteOwh, camtu.
DeleteAmy, tanye je lah serbuk roti ea?
Ikut gram je ke dah siap packing?
my fav ever ni....sedap sgt...lama dah x buat...
ReplyDeleteserdak tu rasanya ad jual kt kedai2 jual bahan kek ni. try cari.. hehe. dlu memilih makanan gak.
ReplyDeleteselalu goreng gitu je dengan telur.. boleh cuba jugak ni bubuh serbuk roti..
ReplyDeletesenang dan kenyang :)
ReplyDeleteada jual rasanya serbuk roti tu, buat roti sardin ...sedapnya...
ReplyDelete