Sunday, August 24, 2014

Kurangkan Lemak.

Doctor selalu membebel pasal kurangkan fat intake kan?
Betul tak, korang?
 
So, apa itu lemak?
Apakah jenis-jenis lemak?
Apa pulak fungsi lemak?

Okey..
Lemak ada 2 jenis:

1. Lemak tepu
- Sejenis lemak yang akan menjadi  beku & keras dalam suhu bilik. Makanan yang kaya dengan lemak tepu boleh meningkatkan paras kolesterol dalam darah. Cth: daging berlemak, kulit ayam, santan, keju, krim, minyak sapi, aiskrim.

2. Lemak tak tepu
- Sejenis lemak yang lembut & cair pada suhu yang rendah. Lemak ini tidak akan meningkatkan kandungan kolesterol dalam darah.
Terdapat 2 jenis lemak tak tepu.

Lemak mono tak tepu
Most kekacang
Minyak zaitun
Minyak kanola
Minyak biji bunga matahari
Minyak bijan

Lemak poli tak tepu
Minyak kacang soya
Minyak bijan
Minyak jagung
Beberapa jenis ikan seperti salmon atau tuna

Apa pula kesannya kalau lemak ni kita ambil SECARA BERLEBIHAN?

Pengambilan lemak tepu yang berlebihan boleh menyebabkan:
Berlebihan berat badan
Meningkatkan paras kolesterol dalam darah
Meningkatkan risiko :
- Penyakit jantung
- Diabetes (kencing manis)
- Beberapa jenis penyakit kanser

Ada tak tips untuk kurangkan pengambilan lemak?
- Kurangkan pengambilan makanan berminyak & bergoreng.
- Guna minyak masak dalam kuantiti yang sedikit dalam masakan. Pilihlah minyak yang berasaskan sayuran.
- Kurangkan penggunaan santan. Gantikan dengan susu rendah lemak.
- Pilih bahagian daging atau ayam tanpa lemak & buang lemak yang ada sebelum memasak.
- Hadkan penggunaan lemak seperti marjerin, mentega, minyak salad, mayonis & krim.
- Pilih kaedah memasak yang lebih sihat seperti : membakar, merebus, mengukus atau memanggang daripada menggoreng.
- Serap minyak yang berlebihan dengan menggunakan kertas penyerap minyak.
 

9 comments:

  1. Time makan mmg sedap,...impak pd kesihatan kena ingat. Huhuhu tgh struggle ubah habit makan yg suka mengunyah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap k.Farrah berjaya elakkan habit menguyah. Saya pun slalu advice patient jangan biasakan menguyah masa watching tv, etc.

      Delete
  2. Guna tisu utk lapik mknn bergoreng ok x doc.?

    ReplyDelete
  3. Kena usaha lebih ni nak buang lemak :)

    ReplyDelete
  4. alamak mcm mana nih yg bergoreng tu sedap huhuhu

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~