Doctor selalu membebel
pasal kurangkan fat intake kan?
Betul tak, korang?
Apa pulak fungsi lemak?
- Terdapat 2 jenis lemak tak tepu.
Minyak zaitun
Minyak kanola
Minyak biji bunga matahari
Minyak bijan
Minyak bijan
Minyak jagung
Beberapa jenis ikan seperti salmon atau tuna
Meningkatkan paras kolesterol dalam darah
Meningkatkan risiko :
- Penyakit jantung
- Diabetes (kencing manis)
- Beberapa jenis penyakit kanser
Ada tak t ips untuk kurangkan
pengambilan lemak?
- Kurangkan pengambilan makanan berminyak & bergoreng.
- Guna minyak masak dalam kuantiti yang sedikit dalam masakan. Pilihlah minyak yang berasaskan sayuran.
- Kurangkan penggunaan santan. Gantikan dengan susu rendah lemak.
- Pilih bahagian daging atau ayam tanpa lemak & buang lemak yang ada sebelum memasak.
- Hadkan penggunaan lemak seperti marjerin, mentega, minyak salad, mayonis & krim.
- Pilih kaedah memasak yang lebih sihat seperti : membakar, merebus, mengukus atau memanggang daripada menggoreng.
- Serap minyak yang berlebihan dengan menggunakan kertas penyerap minyak.
Betul tak, korang?
So, apa itu lemak?
Apakah jenis-jenis lemak?Apa pulak fungsi lemak?
Okey..
Lemak ada 2 jenis:
1. Lemak tepu
- Sejenis lemak yang akan
menjadi beku & keras dalam suhu
bilik. Makanan yang kaya dengan lemak tepu boleh meningkatkan paras kolesterol
dalam darah. Cth: daging berlemak, kulit ayam, santan, keju, krim, minyak sapi,
aiskrim.
2. Lemak tak tepu
- Sejenis lemak yang lembut
& cair pada suhu yang rendah. Lemak ini tidak akan meningkatkan kandungan
kolesterol dalam darah.- Terdapat 2 jenis lemak tak tepu.
Lemak mono tak tepu
Most kekacangMinyak zaitun
Minyak kanola
Minyak biji bunga matahari
Minyak bijan
Lemak poli tak tepu
Minyak kacang soyaMinyak bijan
Minyak jagung
Beberapa jenis ikan seperti salmon atau tuna
Apa pula kesannya kalau lemak ni kita ambil SECARA BERLEBIHAN?
Pengambilan lemak tepu
yang berlebihan boleh menyebabkan:
Berlebihan berat badanMeningkatkan paras kolesterol dalam darah
Meningkatkan risiko :
- Penyakit jantung
- Diabetes (kencing manis)
- Beberapa jenis penyakit kanser
- Kurangkan pengambilan makanan berminyak & bergoreng.
- Guna minyak masak dalam kuantiti yang sedikit dalam masakan. Pilihlah minyak yang berasaskan sayuran.
- Kurangkan penggunaan santan. Gantikan dengan susu rendah lemak.
- Pilih bahagian daging atau ayam tanpa lemak & buang lemak yang ada sebelum memasak.
- Hadkan penggunaan lemak seperti marjerin, mentega, minyak salad, mayonis & krim.
- Pilih kaedah memasak yang lebih sihat seperti : membakar, merebus, mengukus atau memanggang daripada menggoreng.
- Serap minyak yang berlebihan dengan menggunakan kertas penyerap minyak.
kena jaga kesihatan nie...
ReplyDeleteTime makan mmg sedap,...impak pd kesihatan kena ingat. Huhuhu tgh struggle ubah habit makan yg suka mengunyah.
ReplyDeleteHarap k.Farrah berjaya elakkan habit menguyah. Saya pun slalu advice patient jangan biasakan menguyah masa watching tv, etc.
DeleteGuna tisu utk lapik mknn bergoreng ok x doc.?
ReplyDeleteOk je, anies:)
Deletesedang berusaha :)
ReplyDeleteKena usaha lebih ni nak buang lemak :)
ReplyDeletealamak mcm mana nih yg bergoreng tu sedap huhuhu
ReplyDeletemarilah kita menjaga kesihatan :)
ReplyDelete