Siapa taktau yang pengambilan garam berlebihan boleh sebabkan Penyakit Darah Tinggi (Hipertensi)? Kene tahu tau because this is basic. One more, kalau makan daging merah (daging lembu/ kambing/ kerbau dsb) confirm patient yang memang dah known case hypertension ni rasa pening & bila check confirm bacaan tekanan darah 'melambung-lambung'.
Berapa kuantiti garam yang kita perlukan sehari?
Garam ni memang ada dalam kebanyakkan makanan yang diproses macam kat bawah ni. So, beware tau ...
Apa kebaikan kalau kita hadkan pengambilan garam ni?Okey, ini adalah benefits yang kita dapat selepas 4 minggu :;
Berapa kuantiti garam yang kita perlukan sehari?
Pengambilan garam perlu dihadkan kepada 2400mg sehari. * Nama lain garam ialah : - Sodium, ATAU - Natrium. (Cuba tengok ni pada label kandungan makanan. Ada tulis sana kan?) |
Tau tak yang ni ? 1 sudu makan kicap cair = 1250mg sodium. 1 sudu makan sos tiram = 750mg sodium. 1 sudu makan sos tomato = 150g sodium. ** So, kalau makan sos kat KFC tu biarlah berpada-pada ye :) |
Tekanan darah (BP) turun sebanyak 5mmHg. Risiko stroke menurun sebanyak 20%. Risiko sakit jantung menurun sebanyak 18%. |
Thanks sharing semua nih.. huhuhu ntah brapa banyak penggunaan garam setiap.. nasib stakat sekarang belum pernah tinggi.. klu pening sekali pun sebab tekanan darah rendah..
ReplyDeleteMmg kena jaga2 especially klu makan di luar.
ReplyDeletemak sy ad drh tgi so skrg ni mmg bgntg pd ubt jelh
ReplyDeleteAssalamualaikum dan singgah ptg di sini Dr....Diana memang tak suka makan benda2 masin sama dgn Hubby...terima kasih atas perkongsian ini..
ReplyDeletethanx dr.. kalau masak sendiri kita tahu kawal, problemnya kalau makan luar..
ReplyDeleteoh, sos pun xleh ye? adeh... kena berpada-pada lepas ni. sobs
ReplyDeleteyup nice sharing kak :)
ReplyDeleteNice sharing shikin..kdg2 kita ni masak ok je tp bila mkn kt luar adusss ...garam oh garam..
ReplyDeletekurangkan garam dalam masakan..lebihkan manis dalam senyuman heeee
ReplyDeletehehe....itu yang susah sikit nak amal huuu namun kena cuba demi kesihatan
ReplyDeleteada beza tak kalau kita guna garam bukit dan garam biasa ?
ReplyDelete