Saturday, September 20, 2014

Kurangkan garam.

     Siapa taktau yang pengambilan garam berlebihan boleh sebabkan Penyakit Darah Tinggi (Hipertensi)? Kene tahu tau because this is basic. One more, kalau makan daging merah (daging lembu/ kambing/ kerbau dsb) confirm patient yang memang dah known case hypertension ni rasa pening & bila check confirm bacaan tekanan darah 'melambung-lambung'.

     Berapa kuantiti garam yang kita perlukan sehari?
Pengambilan garam perlu dihadkan kepada 2400mg sehari.
* Nama lain garam ialah :
- Sodium, ATAU
- Natrium.
(Cuba tengok ni pada label kandungan makanan. Ada tulis sana kan?)
Garam ni memang ada dalam kebanyakkan makanan yang diproses macam kat bawah ni. So, beware tau ...
Tau tak yang ni ?
1 sudu makan kicap cair = 1250mg sodium.
1 sudu makan sos tiram = 750mg sodium.
1 sudu makan sos tomato = 150g sodium.
** So, kalau makan sos kat KFC tu biarlah berpada-pada ye :)
     Apa kebaikan kalau kita hadkan pengambilan garam ni?Okey, ini adalah benefits yang kita dapat selepas 4 minggu :;
Tekanan darah (BP) turun sebanyak 5mmHg.
Risiko stroke menurun sebanyak 20%.
Risiko sakit jantung menurun sebanyak 18%.

11 comments:

  1. Thanks sharing semua nih.. huhuhu ntah brapa banyak penggunaan garam setiap.. nasib stakat sekarang belum pernah tinggi.. klu pening sekali pun sebab tekanan darah rendah..

    ReplyDelete
  2. Mmg kena jaga2 especially klu makan di luar.

    ReplyDelete
  3. mak sy ad drh tgi so skrg ni mmg bgntg pd ubt jelh

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum dan singgah ptg di sini Dr....Diana memang tak suka makan benda2 masin sama dgn Hubby...terima kasih atas perkongsian ini..

    ReplyDelete
  5. thanx dr.. kalau masak sendiri kita tahu kawal, problemnya kalau makan luar..

    ReplyDelete
  6. oh, sos pun xleh ye? adeh... kena berpada-pada lepas ni. sobs

    ReplyDelete
  7. Nice sharing shikin..kdg2 kita ni masak ok je tp bila mkn kt luar adusss ...garam oh garam..

    ReplyDelete
  8. kurangkan garam dalam masakan..lebihkan manis dalam senyuman heeee

    ReplyDelete
  9. hehe....itu yang susah sikit nak amal huuu namun kena cuba demi kesihatan

    ReplyDelete
  10. ada beza tak kalau kita guna garam bukit dan garam biasa ?

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~