Sunday, June 22, 2014

Wajib admit!!

Sekarang ni kes mental bersepah sana-sini. Bagi yang belum kawin tu be extra careful ea..takut tersalah pilih orang. Tak pasal-pasal kene kerat 10 pulak. Erkkk!

Macam 3 hari lepas, sorang kakak bawak adik lelaki dia umo 46 sebab nampak murung dalam sebulan ni.

Selain tu dia ada simptom:
Changing in behavior - :
>TTS (talking to self)
>Reciting Quran (not doing this before)
>Tearing unnecessarily
>Not interested in daily activities
>Sleep more

Associated with :
>Delusion
>Hallucination
>Impulsiveness
>Aggressive behavior *

No suicidal /homicidal attempt*
Unsure of suicidal ideation*

Impression: TRO Schizophrenia with depressive symptoms.

Prosedur :
Hantar ke Unit Kecemasan Hospital Besar. Then, doktor akan call Pakar Psikiatri. Dan pesakit akan get admitted.
[Kalau ade symptoms yang lain2 tu, tapi xde yang tanda *, doktor kat Klinik kesihatan akan kol doktor di Klinik Pakar Psikiatri untuk dapatkan early appointment. But, no need masuk ward].

26 comments:

  1. betul tu. sila dptkan bantuan dr pakar..
    teringat saya kat Hosp. Teluk Intan dulu..ada seorg pekerja kat Klinik Psikiatri ni, dia nie suka ckp benda2 merapu sampai org lain kata dia nie 'senget' sikit sebabnya byk sgt tercium bau ubat2 kat situ..betul ke? hihii..

    ReplyDelete
  2. mak saya 10 tahun lalu pernah terpaksa duduk sebulan diasrama jururawat seremban sebab jaga akak saya yang murung/tekanan perasaan..
    Alhamdulillah selepas dapat transfer balik kluang kesihatannya dah bertambah baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Asalkan usaha makan ubat yang konsisten + berdoa pada Allah..Insyaallah sihat.

      Delete
    2. entah.. sejak kahwin baru nih tengok macam dah tak ambil lagi pil..

      Delete
    3. zaman sekarang dah banyak orang kena sakit jiwa sebab stresss dengan kerja..

      Delete
  3. Hmm...ramai yang ada problem ni kat luar sana..cuma kita tak tau until the did something badly macam kes-kes yang baca kat paper...kelar sana-sini...Semunya kerana tekanan perasaan. Minta dijauhkan Allah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu RDZ Z.
      Mintak dijauhkan dari kita semua.

      Delete
  4. dr..apa punca nya ya? keturunan atau di ransang oleh faktor faktor tertentu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam-macam faktor:
      Faktor keturunan pun terlibat.
      Apepun, kene kuat iman. Dan kuat semangat. Jangan ikutkan sangat perasaan & jangan hilang kebergantungan dengan Allah S.W.T.

      Delete
  5. Replies
    1. Slalunye sebab stress tapi mereka terlalu pendam sampai tak jumpa jalan keluar mulalah buat perkara yang tak terduga.

      Delete
    2. bahaya kalau tidak dikawal stress dalam diri kan..

      Delete
  6. ye... mereka memerlukan rawatan .. but the most important is they need attention and support from their family... please don't let them alone ... support them ^^

    ReplyDelete
  7. kadang2 sbb keturunan kena mkn ubat baru ok. wife ada citer makciknya ada pykt mcm tu tp pkcknya still syg smpai la dah berumur jodoh tetap panjang. tapi yang menyedihkan bila cucunya yang masih kecik sakit mengidap penyakit yang sama dan terpaksa bergantung pada ubat.

    ReplyDelete
  8. orang kita bila dah terlalu stress suka pendam tapi tak suka luah. lepas tu fikir banyak dan cari jalan penyelesaian sendiri. uuuooo, bahayaaa gini. terima kasih atas perkongsian, kak. :D semoga membantu.

    ReplyDelete
  9. mohon dijauhkan penyakot macam ni.

    ReplyDelete
  10. mintak jauhla ye..tapi memang penyakit mental ni susah dikesan

    just my 2 cents opinion : sakit mental?

    ReplyDelete
  11. kat kampung saya dulu ada sorang..tengah duk kita bawa motor, tengah jalan dia duk halang. berderau darah...nasib baik tak bawa laju.

    ReplyDelete
  12. masa ana keja kat hospital selayang pernah hantaq diet kat wat sakit mental..tnya misi depa kata org yg sakit ni dari kalangan pandai2 tp terlebih memikir agaknya tu jd mcm tue..kesian tgk huhuu siap ajaq kitaorang 123 lg..hahhaha..pengalam xdpt di lupakan..

    ReplyDelete
  13. kat perumahan saya , ada seorang permpuan cina . umur 40+ mcm tu . dia suka ckp sendiri2 , then asal dia naik bas jer , dia start marah2 , maki2 , ckap sndiri2 . tapi dia tahu pula kira duit , beli itu beli ini . hmm , agaknya tu kenapa yerr Dr ?

    ReplyDelete
  14. takut juga dibuatnya kalau satu bas dgn dia . hihi . dia slalu bawa payung . silap2 habis kita kena pukul oleh dia . hehe

    ReplyDelete
  15. simpati dengn keadaan pesakit, kita yg memerhati kenalah bagi sokongan... agar pesakit cepat sembuh... keluarga terdekat kena byk main peranan...

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~