Monday, June 16, 2014

May Allah Bless You & Me.

As usual, Monday adalah the most busy day of the week.
Walaupun begitu, kepuasan pelanggan adalah diutamakan
(asalkan tau hormat-menghormati di kedua-dua belah pihak).
Namun, kadang2 tu kita pun tak perasan samada dalam nak cepat treat pesakit tu ...
adakah suara tetiba tertinggi kan?
Selalunya kalau dengar sore doctor terjerit2 dalam bilik tu bukan sebab marahkan pesakit ea.
Tu sebab bercakap dengan pakcik/makcik yang tua -
dorang mintak tinggikan sore sebab ada hearing impairment.
Macam hari ni , seperti biasa memang kalut sikit.
Tapi Alhamdulillah takde sebarang masalah.
Semua pesakit dirawat sama rata - takde double standard ye.
Nak buat cerita, adalah sorang pakcik ni masuk.
Die mengadu kerap sakit kepala.
Macam2 soklan aku Tanya sebab nak make diagnosis kan.
Pakcik tetap menjawab dengan sabar walaupun aku dah ...
huhhhh...
takde diagnosis pakcik ni sebab die cuma headache tapi takde symptom lain2.
Kecuali mata nya rabun dekat tapi die tak buat  cermin mata.
Aku bagi beberapa advise pada dia &
mintak dia datang semula kalau still ada problem.
Die ucapkan terima kasih.
And surprisingly, sambil  tu perlahan dia ucapkan...
" Saya doakan Doktor dipanjangkan umur,
sihat tubuh badan,
& dimurahkan rezeki.
Die ucap dengan nada penuh tulus ikhlas.
"Terima Kasih, pakcik."
[Alhamdulillah]
# Some people ..they are like angel from Heaven.
And he is 1 of them. #


18 comments:

  1. pemberian yg menusuk jiwa dgn hnya kata2 n berdoa sahaja....allahuakbar..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..baik pakcik tue kan doakan sis..
    semoga pakcik tue pun sembuh dari sakitnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiiin.
      Harap pakcik tak headache dah.
      Dan sihat seperti sblm ni.

      Delete
  3. kadang-kadang keberkatan hidup kita bergantung doa orang sekeliling kita...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok kalau jumpa orang yg mcm pkcik ni..selalu.

      Delete
  4. Alahai touching nya pak cik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak sempat nk terkesan sebab patients ramai sangat :)

      Delete
  5. Replies
    1. Bagus kn? Semoga allah beri rahmat kat pakcik.

      Delete
  6. khidmat seorang doktor selalunya dihargai..
    saya yang berkerja dibank nih hari-hari tak pernah missed kena maki.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. kadang-kadang tak perlu penghargaan yang besar, cukup sekadar doa yang ikhlas

    ReplyDelete
  8. terharunya baca..bkn semua orang mcm pakcik nie...

    ReplyDelete
  9. bila diri rasa dihargai.. segala penat dan lelah seolah tak terasa.. rasa menjadi sangat bersemangat

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah, dapat doa yang baik2 :)

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~