Friday, June 20, 2014

PPD - Perkhidmatan Perawatan Domisiliari.

;)Semalam & hari ni ada kursus PPD kat Klinik Kesihatan Seremban.

Memang ada guidelines yang teliti untuk PPD ni, including pemilihan pesakit & caretaker (penjaga).
Perlu sain perjanjian.

PPD ni just untuk pesakit terlantar:
- Stroke.
- Traumatic brain injury (TBI).
- Spinal cord injury.
  (saraf tunjang)
- Cerebtal palsy (CP).
* Caretaker akan diajar oleh nurse & MA sehingga mereka tahu uruskan pesakit sendiri. Setelah 3 bulan, dia akan didiscaj dari PPD.

Skop tugas nurse & MA:
- Inserting nasogastric tube (tiub makan)
- Penjagaan tracheostomy wound
- Colostomy dressing.
- Penjagaan luka - pressure ulcer.
- Changing CBD (tiub kencing)
NG tube (tiub makan).
Stoma
CBD bag (beg kencing).
Tracheostomy tube.
Pressure ulcer

Kami juga kena nilai & skor ADL
(activity of daily living) :
Cth: Cara makan, mandi, buang air, buka & pakai baju,dll.
Lepas tu kene suggest OT (occupational therapy) untuk pesakit.

Huh..banyak benda lagi sebenarnye.
Sebelum ni dengar gitu-gitu je. Because nobody gives proper briefing.
Tapi, biasalah banyak sangat bende dengar dah jadi pening-pening lalat. Tak pasti berapa banyak je yang absorb. Huhu.

14 comments:

  1. huhu...selamat belajar puan doktor!

    ReplyDelete
  2. gambar yang terakhir tu kudis tekanan.. masa sekolah dulu diajar kat kelas pendidikan jasmani..

    ReplyDelete
  3. Hmmm... ngilunya kakak tengok gambar tu
    Kalau kakak biasa PPD tu pejabat pendidikan daerah hihi... sebab anak-anak kan sekolah kalau cikgu biasa ke PPD jadi abbreviation biasa pada kakak

    Baca N3 di sini PPD lain pulak - istilah kedoktoran ye:)
    Thank you kakak belajar baru di sini. Suka jugalah dpt tahu.

    ReplyDelete
  4. Moga dijauhkan penyakit sedemikian dari kita...

    ReplyDelete
  5. Huhuhu dulu masa lawat pakcik kite kat hospital nampaklah mende2 ni.. terus mental lemah dibuatnye xD

    ReplyDelete
  6. allah huakbar..ketentuan allah tapi kalau boleh nk mengelak la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu akak :) seboleh2nya di cegah :)

      Delete
  7. Aduhai..seriau pula bila tengok gambar tu..

    ReplyDelete
  8. PPD-Pejabat Pendidikan Daerah..hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. patutlah macam biasa dengar PPD nih

      Delete
  9. aduhhh , gambar last tu . ngeri nengoknya .

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~