Sunday, June 29, 2014

AOR Discharge.

;) Sape yang ade pengalaman AOR Discharge mesti tau ni.
 
Dalam field selain medical ada tak guna short form AOR ni?
 
Di pihak Kesihatan..
AOR = At own risk.
Means , discaj dengan risiko sendiri.
 
Sebagaimana yang u olzzz sedia maklum, our job deal with people's life.
Tersilap langkah buruk padahnya..takut kalau sampai melibatkan kematian.
Memang segala-galanya berisiko...
Jadi, secara professional kami kene document segala yang dikhuatiri akan mendatangkan risiko di kemudian hari..
Everything mesti ada black&white.
Dan, pesakit sendiri diminta tulis & t/tangan sebab-sebab dia takmo follow plan doctor.
(This is also considered as formality)
 
Perkara sebegini slalu berlaku tanpa diduga.
Walaupun secara terang-terangan hal pesakit mati kerana salah mereka sendiri yang tidak mahu mendapatkan rawatan seperti yang dinasihati doctor sebelum tu...
Tapi, tatkala pesakit mati..
Kaum keluarga pula yang buat complaint hingga ke peringkat Kementerian.
Aku sendiri dah beberapa kali melalui situasi begini.
Hadiri meeting berkaitan mortality (kematian pesakit) ...
di mana everything akan dicungkil hingga ke lubang cacing.
 
So, to all doctors'
OR
Doctors-to-be,
Please play safe ....
Just jot down anything that you think necessary
So that u won't regret because of your small mistakes of not writing down few lines that will safe your job in the future.
 
** Tak sempat?? Sebab patient ramai ....
Mane nak tanya soklan lagi...
Nak tengok mata patient lagi...(tak tengok karang kene komplen tau)
Nak check patient lagi..
Nak tulis lagi...
 
Hahaha...
It's ok, by times you will learn to do everything at 1 shot.
No worries, okeyyyy :)

20 comments:

  1. Segala-galanya kena diblack-and-whitekan.. wow .__.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang buat apa pun kena hitam putih

      Delete
  2. huu betul tu...nanti takot saman menyaman la nanti..at least ada bukti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. sekarang nih buat apa pun perlu bukti

      Delete
  3. pernah lihat seorang pakcik dah patah riuk berkeras untuk keluar berubat kampung

    ReplyDelete
  4. best je jd doktor... tpi mencbar sgat.. hehe...

    ReplyDelete
  5. Bila kerja melibatkan nyawa memang payah ye..

    ReplyDelete
  6. banyak risiko yang perlu di tanggung,,
    Selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  7. hanya yg keje doc je tau cmne kan susahnya berhadapan dgn benda2 ni..semoga dr trs diberikan kekuatan utk menjlnkan tgs..

    p/s : Thanx sbb sudi gitau sy menang GA...

    ReplyDelete
  8. Semua kerja ada risiko ... Lebih baik ada dokumen yang mengesahkan ... Wallahhua'lam ...

    ReplyDelete
  9. stress tul jd doktor. sebab melibatkan hidup n mati. kalau jd cikgu melibatkan pandai atau bodoh murid2 tu. mmg la doktor ialah pekerjaan paling mulia diikuti oleh guru. setuju?

    ReplyDelete
  10. Pernah signed AOR sebab rindu sangat nak balik rumah tapi asthma belum baik lagi :)

    ReplyDelete
  11. kalau pesakit dah patah kedua belah tangan.. berkeras juga nak keluar hospital sebab berubat cara kampung macamana dia nak tulis dan t/tangan dokter? hik hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh..guna kaki. Hahaha...
      Azman ni baguslah ..terpikir nak tanya soklan2 ni..
      ** Family members boleh sainkan.

      Delete
  12. dokter? kalau pesakit lari wad tu kira AOR-discharge juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good Q :)
      Tak, tu dikira absconded. Kita akan kol polis cari kat rumah :)

      Delete
  13. kalau kat jabatan rekod pun, dokumen untuk AOR kena complete, pe2 hal berlaku nanti senang..

    ReplyDelete
  14. senang, bila berlaku apa2 mudah untuk dirujuk ... bertabahlah doktor :)

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~