Saturday, August 16, 2014

Thalassemia screening.

~ Autopublish entry ~
     Dah lama nak up entri ni. Tapi, asik lupa nak snap gambar yang sepatutnya. Baru u olzzz dapat imagine sikit.
Macam patient ni, adik dia detected ada Thalassaemia.
Same goes to 2 orang anak adik dia.
So, dia datang untuk check juga.
As usual, kami akan order FBC
(full blood count)
Ni lah result FBC dia.
Untuk thalassemia screening kita akan review:
- HGB (hemoglobin)
- MCV
- MCH
Kalau tiga-tiga low, differential diagnosis ialah:
1. Iron defienciency anaemia (IDA).
2. Thalassemia. 
Next, order Full Blood Picture (FBP) pula.
Darah ni kan dihantar ke hospital untuk dilihat guna
microscope (done by Pathologist).
Pesakit akan diberi appointment antara 4-6 minggu untuk review results
Kalau patients datang earlier than that,
most likely result not yet ready.
Dalam FBP results ni Pathologist akan bagi impression & further plan. Cth:
1. Trial of haematinics 
(ubat tambah darah - iron, vitamin b complex, & boleh je kalau nak tambah folic acid skali).
2. Please proceed with Hb Analysis. 

31 comments:

  1. hihihihhi... kureng paham ngn desc. dy.. ppe pon..selamat merawat mereka Dr. :)

    ReplyDelete
  2. Pernah dgr penyakit thalassemia ni tp kurang arif x pernah nk ambil tahu. Kes kurang darah putih ke pe ke akak salah :-)

    ReplyDelete
  3. kwn sy hidap penyakit ni.ble pegnen je mmg dpt phatian doc la.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Boleh check kat nearest clinic.
      Just cakap nak buat thalassemia screening.

      Delete
  5. humm seingat saya , pernah check darah sebelum nak masuk uni. dr mention saya ada minor thalassemia. hee

    ReplyDelete
  6. kesan buruk thalassemia ni pe pulak?

    ReplyDelete
  7. kawan saya ada kena thalassemia.. masa tengah berjalan-jalan tu, tiba-tiba dia terjatuh. terkejut saya. ingatkan dia nak pengsan apa. tapi dia kata dia x boleh bergerak.

    lama jugalah dia jadi lumpuh. memang tu kesan thalassemia ke? ke itu datang dari penyakit lain lak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumpuh? Tapi dah sembuh?
      Maybe sebab lain.
      Thalassemia doesn't cause paralysis.

      Delete
  8. Replies
    1. Hehe.
      FBC & FBP tu antara Jenis-jenis blood test.
      HGB, MCV & MCH tu adalah parameters yang mesti direview untuk diagnose penyakit thalassemia ni.
      Differential diagnosis tu meaning kemungkinan2 diagnosis.
      * Harap membantu :)

      Delete
  9. hurm kesiannya mereka.. banyak term tak paham juga huhu

    ReplyDelete
  10. seawal usia berapa ye kalu seorg bayi tu boleh didapati ada thalassemia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Within 1 year of life bagi BT major
      * BT = beta thalassemia.

      Delete
    2. Kalau trait memang unnoticed sebab tiada simptom, unless the person volunteer themselves for screening.

      Delete
    3. Untuk further explanation please refer sini ye korang :)
      Apa itu thalassemia?

      Delete
  11. suka betul baca dr shikin punya blog ni... byk pendedahan ttgh penyakit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx KM.
      Membantu yang termampu.
      Tapi, kalau ada kemusykilan please rujuk pakar ye. Saya ni MO je.
      Basically everything is based more on experience.

      Delete
  12. Owh... Yg hb tu je paham.. Yg lain tak tahu utk apa..

    ReplyDelete
  13. thanx untuk penerangan ni dr :)

    ReplyDelete
  14. ada juga 2/3 kenalan + anak murid yang ada penyakit ni.
    akak masih kurang arif. hmmmm kena banyakkan membaca nih

    ReplyDelete
  15. Salam doc.kalo hb and mch normal.but mcv low? Is it considered tro thalassemia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Thanx SZ sebab sudi singgah sini.
      Penerangan ada kat tajuk ni ... Thalassaemia screening -Part2.

      Delete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~