Saturday, August 23, 2014

Cara selamatkan anak choking /tercekik.

     Situasi anak tercekik sehingga menyebabkan kesukaran bernafas sememangnya sangat mencemaskan. Aku sendiri pernah mengalami situasi ni sebanyak 2kali. Walaupun ada knowledge tapi tak terlintas untuk buat waktu tu. Alhamdulillah suami ada (dia army & pernah dapat kursus resuscitation ni). Kali ke-2 alhamdulillah aku dah boleh praktikkan sebab pengalaman pertama banyak mengajar aku. So, aku nak kongsi sama ngan korang supaya tiada kehilangan nyawa terjadi macam yang aku pernah jumpa semasa aku bertugas dulu : tahun 2009.
Refer kisah sadis tu kat entri ni - Brought-in-dead (BID)

Ini algorithmnya.
Untuk kes anak aku, masa tu dia lingkungan umur 2 tahun setengah.
Dia tercekik kacang & terus tak dapat nafas.
Nasib baik aku nampak mase tu dia tengah berlari tak tentu arah
sambil menunduk & pegang leher dia.
Aku terus jerit panggil husband.
So, korang rasa step apa aku /husband perlu buat?
1. Anak aku tak dapat batuk.
2. Anak aku dalam keadaan sedar.
YES, buat Back Blows.

Back Blows
Cara buat Back Blows untuk infant.
(infant -> umur 1 year)

Cara buat Back Blows untuk child over 1 year.

Tapi, depends jugak..badan asben aku kan besar.
So, takde masalah untuk dia angkat & tonggeng je anak aku
sambil tepuk-tepuk belakang dia sampai kacang tu terpelanting keluar.
Agak-agaklah tepuk tu.
Jangan terlalu lemah-lembut memang tak selamatlah.
Jangan terlalu kasar pulak, bahaya jugak.
 
Macamana kalau dah buat back blows tapi objek tu tak keluar jugak?
Kalau budak tu still conscious, boleh buat manoeuvre seperti kat bawah:


Manoeuvres :-
1. Chest Thrusts.
2. Abdominal Thrusts.
Aim - create an 'artificial cough' to increase intrathoracic pressure
and dislodge the foreign body.
Chest Thrusts for infants.
(sama macam image kat atas)
 
Abdominal Thrusts for children above 1 year.

Kiri - Back Blows.
Kanan - Abdominal Thrusts.
(Jangan buat abdo thrusts untuk infant okay.)
So, senang je kan?
Harap sampaikan pada setiap orang yang anda kenal.
Soalan adalah dialu-alukan pada mereka yang tak clear dengan explaination aku ni.

13 comments:

  1. Bagus ni, Shikin. Akak rasa perkara ni antara basic things yg adults patut tahu.

    ReplyDelete
  2. xleh nk byg la cmne..kne tgk secara demo bru phm

    ReplyDelete
  3. well done...nice and helpful info

    ReplyDelete
  4. Tetiba tingat cite membe.. sedara dia meninggal krn tercekik biji rambutan...umo 2 thn...

    ReplyDelete
  5. thanx untuk perkongsian i dr :)

    ReplyDelete
  6. Selalu wp cam tercekik sikit2, buat back blows je...bole detail skit x jari nk ltak kat posisi mna utk chest trust ek?...terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Land marking
      Chest thrusts are given to a choking infant with two fingers placed along the length of the sternum one fingers width below the nipple line. Position the fingers for chest compression as follows:
      1. Locate the centre of the sternum along an imaginary line between the nipples.
      2. Place the tip of the index finger on the sternum just under this line and let the next two fingers fall in place next to the index finger.
      3. Raise the index finger, leaving the other two fingers in place ready to compress the infant's chest.

      Delete
  7. saya selalu tengok yang abdominal thrust tu. rupanya ada teknik ikut umur ye.. baru saya tahu.

    ReplyDelete
  8. Wajib kena tau ni sebab malang tak berbau.

    ReplyDelete
  9. ahaaa ni mmg ilmu baru bg akak jm nampak untung dpt kenal dr nazeck ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.
      Thanx Kak JM.
      * Salah 1 misi saya creating this blog ialah promosi kesihatan.

      Delete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~