Monday, August 25, 2014

Hepatitis B.

Apakah Hepatitis B?


Jika anda didapati positif untuk Hep B,
bagaimana cara untuk elakkan dari disebarkan kepada orang lain?

Jangan dermakan darah & organ
Jangan berkongsi jarum suntikan untuk menyuntik dadah
Jangan berkongsi peralatan bercukur, ketip kuku, berus gigi atau barangan peribadi lain
Maklumkan kepada pasangan tentang status Hep B anda. Galakkan mereka melakukan ujian & mendapatkan vaksinasi
Jangan biarkan darah anda menyentuh orang lain
Amalkan hubungan seks sihat (gunakan kondom).

 But, u olzzz jangan risau kerana Hep B tak dijangkiti melalui cara ni:

Berkongsi makanan, pinggan mangkuk atau peralatan
Berpegangan tangan
Berpelukan atau berciuman
Berkongsi tandas
Bersin atau batuk

 Apa jadi kalau Hep B ni tak dirawat?

- Cirrhosis hati 
(dalam Bahasa pasar -> hati mengecut & berparut)
- Kanser hati
Untuk maklumat lanjut ->
http://www.myhealth.gov.my
http://www.infosihat.gov.my

15 comments:

  1. macamna nak cek kita ni ada Hepatitis B ke tak ek?

    ReplyDelete
  2. Selalu dgr hepatisis B tp tak tau scr mendalam. Tanda2 dia apa doc?

    ReplyDelete
  3. Ada tanda2 x yg kita ni ada hep B tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acute infection with hepatitis B virus is associated with acute viral hepatitis – an illness that begins with general ill-health, loss of appetite, nausea, vomiting, body aches, mild fever, and dark urine, and then progresses to development of jaundice. It has been noted that itchy skin has been an indication as a possible symptom of all hepatitis virus types. The illness lasts for a few weeks and then gradually improves in most affected people. A few people may have more severe liver disease (fulminant hepatic failure), and may die as a result. The infection may be entirely asymptomatic and may go unrecognized.[

      Delete
    2. Merujuk kepada jwpn kat atas, dapat disimpulkan bahawa presentations penyakit ni tak sama.
      - Ada yang takde simptom langsung. Tau2 dah jadi kronik & dapat 2 komplikasi kat atas.
      - Ada yang dapat Acute Hepatitis dengan simptom2 yang sangat general ( kita pun susah nak catch ni, unless patient ada bgtau dia ada risk factor exposed dengan patient Hep B.)
      - Ada juga yang terus teruk, iaitu sampai mengalami kegagalan hati sehingga membawa maut.

      Delete
  4. thanx untuk penerangan ni Dr..

    ReplyDelete
  5. Huishhh seram pula... Moga dilindungi Allah..

    ReplyDelete
  6. Shikin, ada suntikan untuk elak Hep B ni ke? Mcm tetanus, rubella tu...

    ReplyDelete
  7. masa sekola selalu terdnga pasal penyakit nih.. bahaya sgt la penyakit nii.. smoga dijauhkan la~

    ReplyDelete
  8. Hadoi.. kalau diikutkan, banyak yang kena check kan..

    ReplyDelete
  9. semoga kita dijauhkan lah dari penyakit ni, dan diberi kesihatan yang baik ...

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~