Thursday, August 21, 2014

Medical check-up.

     Sekarang kan musim budak masuk college & university. So, a lots are coming to government clinic for medical check-up. Banyak juga masalah yang timbul sebab dorang ni datang dengan bermacam-macam jenis borang dengan format yang berbeza (sebab dari institusi yang berbeza). Please pay attention that we will only do check-up as needed by the institution & not per requested by the candidate.
Cth: Kalau mintak buat blood grouping tapi dalam form not stated kene buat.. kita takkan buat.

**Antara perkara yang perlu diperiksa oleh nurses/ MA/juru X-ray kepada candidate sebelum masuk ke bilik doktor ialah:
- Tinggi, berat, BMI
- Vision test
- Ishihara (colour blind test)
- Blood pressure, pulse rate
- Blood grouping
- Urine test: UFEME, Urine for drug (morphine,  cannabis)
- Chest X-Ray (CXR).

Once everything settled, barulah boleh masuk bilik doktor untuk body/ physical & mental check-up.

# Important to know this because ramai yang keluar-masuk bilik doktor walaupun belum lengkapkan semua  ** pemeriksaan di atas.

9 comments:

  1. betul..pernah buat ni masa nak g plkn, nak masuk ukm...hee

    ReplyDelete
  2. sy ni dari dulu ingat dr keje kat klinik private hehe..upenye klinik gov..adeh..

    ReplyDelete
  3. tingat ms nk msk u dulu...dipaksa buang air utk urine test hehehe

    ReplyDelete
  4. dah ada pengalaman dulu masa nak masuk kerja ni :)

    ReplyDelete
  5. Kite tak pernah buat medical check up. Huhu. Kite belajo kolej swasta je :)

    ReplyDelete
  6. Lama tak buat.. Last buat masa nk sah jawatan je dulu..

    ReplyDelete
  7. blood grouping tu cam ne lak?

    ReplyDelete
  8. pernah buat medical checkup time nak masuk belajar dulu

    ReplyDelete
  9. sekali je pernh buat nk sambung belajar... pastu tak da dah...

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~