Saturday, February 28, 2015

Parfait yogurt chef cilik.

Sape minat makan yogurt angkat tangan :D Nak cuba resipi simple tapi sedap tak? Ini adalah idea Abe - dia jumpa resipi ni dalam majalah Disney dia. So, disebabkan mama rajin, mama pun singgah Family Store beli bahan-bahan.
Bahan-bahan:
Sebarang yogurt
Buah & bijirin kegemaran.

Yang aku beli :-
Yogurt perisa natural, pisang,
coco crunch,
chocolate rice (tambah ni sebab yogurt tu masam).


Aku biarkan dorang happy2 buat sendiri resipi dorang. Di samping dapat asah fine motor dorang, aktiviti ni juga dapat melatih sikap berdikari, bertanggungjawab & sifat sabar. Lepas tu bolehlah rasa hasil sendiri ye sebab mama kurang selera melihatnya. He3.

Sebelum apa-apa, jangan lupa basuh & sabun tangan ye.
Peralatan (sorang satu, kalau x, nanti gaduh).
- Chopping board/ papan landas untuk memotong pisang.
- Pisau kek (plastik).
- Cawan/bekas plastik transparent
(lebih senang dorang nak tengok hasilnya).
- Sudu.
- Beg plastik untuk masukkan coco crunch & biar dorang pecah2kan sendiri.
Cara-cara:-
1. Isi yogurt dalam bekas plastik (sukatan ikut suka).
2. Potong pisang into slices & masukkan dalam bekas juga.
3. Boleh ulang step 1 & 2 hingga jadi few layers.
4. Masukkan coco crunch tadi + chocolate rice.

Ini parfait Ajik - memang tak nampak rupe dah sebab dia kacau punyelah lama.
Penat sangat dah. Pukul 8.30malam masing-masing dah tido lena atas sofa. Iri main sorang2 dia je - tersengih je bila diambik gambar.

Related topics:

63 comments:

  1. bagus ni..dalam masa yg sama bonding time dengan anak anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul tu, NM.
      Because tiap hari mase balik keje masa bersama tu sangat terhad.
      Bila ada peluang macam ni, kena manfaatkan sebaiknya.

      Delete
  2. adoiiiii comey sangat 3 beradik dok berlonggok cenggitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang suka sangat dok berlonggok si ibab2 (debab) mama ni:)

      Delete
  3. Aloloo..tidur sambil duduk.. betul2 penat..
    rajinnya dorang nak buat sendiri.. mesti puas hati kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang ni slalu je tetido sambil duduk.
      Nasib baik tak tergolek ke atas lantai.
      Perangai memang menurun dari mama..
      Dalam keadaan macamana pun boleh tido.
      ** Dulu Juara Tido dalam kelas ~ siap kene sound ngan cikgu2. Ngeee..

      Delete
    2. juara tidur pun dah jadik Dr.. ni juara melangut, xjadi plak Dr ke, engineer ke.. haha

      Delete
  4. aktiviti menarik untuk mereka..hero2 buat resepi yogurt yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul,MM.
      Excited sangat bila mama kata boleh buat sendiri sebab mama nak rilex.
      Tapi sebenarnya x rilex pun :D

      Delete
  5. penat sangat ye.. alahai.. kesian dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu,Mama.
      Lagi satu memang saje bagi dorang penat supaya senang tido malam.
      Dorang ni rajin berjaga malam.

      Delete
  6. Replies
    1. SS nak rase parfait sape? Abe/Ajik. Iri mama yang lebih buat sebab dia onet lagi.

      Delete
  7. comel je hero3 tu main 'masak2' hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali heroes masuk dapur...pengalaman tu...walaupun sampai melepek kepenatan..

      Delete
  8. mudah + ringkas = lepak kekeyangan :)

    ReplyDelete
  9. bagus juga bila dorang buat sendiri kan..mesti chef cilik 3 orang tu teruja..heheh

    ReplyDelete
  10. comel je anak anak doktor masak. hahaha. yang kelakar tu bila doktor kata doktor dah tak selera nak tengok. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah Ajik. Mase Abe mintak rase parfait die, memang mama tawakkaltua'lallah je :D

      Delete
  11. Comel je tgok dorg ni..hehe..:) mesti semua excited time nak buat tu :)

    ReplyDelete
  12. Salam,

    Saya nak minta tolong review applikasi android ini boleh?

    Syarat kena install lepas itu review..
    Jika dah buat semua itu tinggalkan link diruang komen nanti saya hubungi anda untuk bagi Gift Voucher Code 12% discount untuk membeli di blogshop kami.

    Link ada dibawah ini

    New Aplikasi Android Baju Sweet Muslimah

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah, ahmad.
      Memang interested ni tapi tunggu kelapangan :)

      Delete
  13. bagus buat perkara macam ni..dapat asah fine moto,mkn makanan berkhasiat..suka tengok tiga hero ni...hehe

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum,

    Wslm bkn yg ini dr shikin. Yg ini merupakan review applikasi dan akan diberikan gift voucher code 12% untuk membeli di blogshop kami.
    Link
    New Aplikasi Android Baju Sweet Muslimah


    Yang untuk publish iklan di blog yg dr shikin bagi tahu hari itu ada sy buat di blog saya.
    Link ada dibawah ini

    Bagaimana Cara Memasang Iklan Melalui Template Request By Dr. Shikin

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, Ahmad.
      Saya harap cepatlah ade free time untuk pasang iklan ni.
      Weekend ni too busy with my children..
      Belum ada kesempatan.

      Delete
  15. Wahhhh...sukalah depa dpt jadi chef hihi....
    Kreatifnya lah hai anak doktor ni....Duka tengok.
    Mama ke yg kemas meja lepas tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Confirm mama dorang yang kena kemas.
      Masing-masing dah siap makan terus lompat atas sofa.

      Delete
  16. Salam. Hee semuanya chomel belaka.

    ReplyDelete
  17. Comel2 je anak2, inshaAllah jadi anak2 yang solehah dah besar nanti :)

    ReplyDelete
  18. salam kak shikin.... dia sampai semalam patutnya dekat umah, tapi kitorang xde dekat rumah-....arini baru amek dekat pjbt post....banyak giler barang dalam satu sampul surat...hepy sangat2 dapat :D tengkiu kak shikin...nnt kasilah alamat, kite belikan kak shikin fridge magnet german masa kite gi catle neuschwanstein arituh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are most welcome, Aisya.
      Akak pun x ingat akak bagi ape. Ngeee...

      Delete
  19. Salam singgah pagi doktor Shikin....wahh...comelnya chef cilik doktor...

    ReplyDelete
  20. bestnya aktiviti macam ni ... masak sama-sama :)

    ReplyDelete
  21. Nasib baik hero2 tu tido sambil duduk, kalau tido sambil berdiri bahaya sangat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..belum jadi lagi, Bro JR.
      Takot jugak kalau cenggitu.

      Delete
  22. aktiviti yg bagus untuk budak - budak . dapat aktifkan sel - sel otak mereka ...

    ReplyDelete
  23. penat buat parfait yogurt lah tu tido awal..

    ReplyDelete
  24. rajin hero- hero ni cuba resepi baru ya, buatlah banyak sikit, eryna pon nak jugak..heheee

    ReplyDelete
  25. bagusnya.. anak2 kalau boleh buat apa yang diaorang suka, mesti macam nih rupanya..

    ReplyDelete
  26. Ya Allah... tenangnya rasa melihat anak-anak tanpa dosa ni membuat kerja
    Nampak mereka seronok menikmati hasil air tangannya. Terasa pandai macam mama dia:)

    ReplyDelete
  27. minat jugak yogurt . boleh try ni

    ReplyDelete
  28. mesti seronok kan diorang..boleh bond dengan Mama, dengan adik-adik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Quality time kan, Sal. Tak lama lagi dah boleh masak untuk mamanya pula.

      Delete
  29. rajinnyaaaa hero2 ni ;-) thumbs up!

    ReplyDelete
  30. Aloh..comel la gambar last..hehehe

    ReplyDelete
  31. Wahh!! Best ni bagi anak main.. boleh asah bakat memasak gak. Hehe.. selain motor skill

    ReplyDelete
  32. Alololooo comel jep dyorang pakai baju sama..

    ReplyDelete
  33. comelnye pakai baju sama.. :))

    ReplyDelete
  34. Feveret zumal nie, nak try gak laa ^-^

    ReplyDelete
  35. Aksi chef cilik di dapur. Gambar last tu comellllll sangat!

    ReplyDelete
  36. comel jer iri...huhhuhu...
    bagus betul anak akak pandai tidur sendiri...heeee..
    dah penat sangat la tu

    ReplyDelete
  37. Anak-anak happy parents pun sama happy.
    Ngeh..ngeh..ngeh... cute sangat tidur duduk

    ReplyDelete
  38. Mesti seronok dia org main masak2 ... Sampai tertido tu haa ... Ibu plak penat mengemas ... Takpe ... Yg penting quality time tu ... Harap2 ade yg jadi chef dah besar nnt ...

    ReplyDelete
  39. 3 hero malaya jd chef.. hehe. nanti besar masakkan utk mama ye :)

    ReplyDelete
  40. owh majalah disnye =') childhood memory.. dulu memang selalu beli jugak..
    masuk sek rendah pun bace lagi ehehe..

    iri ni gebu laaa kak shikin.. geram geram ahaha.. bagus buat aktiviti simple macam ni..
    sedap ke natural yoget ? kenot go.. CT kena ada yang ada perisa..

    ReplyDelete
  41. Tgk sekali mcm kembar 3 hihihihi

    ReplyDelete
  42. simple gilaa resepi ! nak try gk. hehe

    http://imamimoth.blogspot.com

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~