Monday, February 9, 2015

Origami haiwan.

6ptg.
Sebaik pulang dari kerja.
Belum tukar baju kerja lagi :D

Sambil belek-belek phone, terlintas nak buat origami untuk Abe. Takmo buat untuk Ajik & Iri sebab anak bertuah 2 orang ni selalu jadi tukang koyak.

Search punya search - jumpa website ni..
http://www.dreamstime.com
Banyak contoh cara nak buat origami kat sini. Aku cuba 4 - alhamdulillah hasil macam kat bawah.
Origami kucing.
Guna kertas keras bercorak.
Origami arnab, swan, penguin.
Guna A4 putih jerr.
Better guna kertas yang depan & belakangnya berlainan warna.
Bukan main seronok abe. Siap warnakan setiap origami yang mama buat.

Selamat mencuba.

63 comments:

  1. rajinnya kakak kita ni buat origami ^^

    ReplyDelete
  2. Mama tlg buatkan origami tuk kita jugak blh ,.hehehe ..sesekali layan origami best gak nie ..

    ReplyDelete
  3. wahhhhh bersemangat sis buat origami... hahahhaha.... sis ni website agi banyak origami nanti ekin share kat blog ya... :)

    ReplyDelete
  4. origami..yg sis JM biasa dgr poligami je..isshh..kira kreatif tu boleh lepas tgk wesite je..kalau sis JM follow tutorial pun rasanya belum tentu boleh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tak boleh buat... Tapi malas! Ha Ha Ha... Poligami tu sama tak dengan politeknik? Ke poliklinik?

      Delete
    2. hahahhaha kak JM poligami paling sentap ekin dengar...

      Delete
    3. poligami xmau disebut ya hihi...

      Delete
    4. Salam. Hee saya pun biasa dgr poligami juga. Kuikui2

      Delete
    5. haha poligami sensitip ooo Akak JM..

      Delete
    6. Poligami? Oppssss memang sensitif bagi Ros...hikhik

      Delete
    7. Kelakarlah diorang ni. Dari origami leh menyimpang ke poligami :D

      Delete
  5. Replies
    1. Selain dari memblog mama dia rajin origami... he he he...

      Delete
  6. giveaway terbaru akan dilancarkan di blog syira lokman 2 jam lagi..tunggu ! :D

    ReplyDelete
  7. Anak saya yang sulung suka buat origami..sampai cikgu dia hadiah kan dia buku origami sebab cikgu tahu dia memang minat..heheh

    ReplyDelete
  8. tak jeles ke lagi 2 orang tu tak dapat?rajin betul Nazeck...

    ReplyDelete
  9. Rajinnya dr buatkan origami untuk anak.. ^^

    ReplyDelete
  10. kreatif mama...maunya tak hepy :))

    ReplyDelete
  11. Hamboi. . rajinnya mama abe yew. .

    ReplyDelete
  12. purghhh akka, terrornya. kalau saya mau fed up dok belek menda alah ni..hehehe

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  13. hehehe pandai mama cari pluang n masa nak manja2 dengan anak2..
    perkara simple macam ni pun sebenarnya anak2 da cukup sronok =)

    ps : CT pandai buat boat aje hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelom buat boat tu, caranya sama tuk buat topi... heheee

      Delete
    2. aa ah betul2.. itu pun dah bangga abes dah..

      Delete
    3. Hhhaah betul... Aduhh ni yang teringat zaman sekolah ni... Sampan tu nostalgia betul!

      Delete
  14. comel je penguin tu.... buat byk2 pastu gantung...heheee

    ReplyDelete
  15. bagus mama.. quality time ngn abe :)

    ReplyDelete
  16. rajinnya Shikin buat origami.. Kimie pun kekadang ada jugak buat origami..

    ReplyDelete
  17. ajar anak utk jadi kreatif.. klu buat kata anak sedara ai, mau dia mintak lagi, lagi n lagi.. huhu.. jenuh nak melayan..

    ReplyDelete
  18. Dulu rajin buat origami burung kecik2 letak dalam balang.. buat hari2 kat sekolah ngan kawan2..kumpul sapa paling banyak n cantik. buat ngan kertas colour warna warni. tapi dh lupa cara nak buat..

    ReplyDelete
  19. Wah, best2!! Cik Mimie pandai buat duit bentuk baju je..origami len..haram x jadi..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayy sama dengan Kak Ros ni. Selain baju, buat love jugak. Hihi

      Delete
  20. bagus buat origami ni..tp saya jenis yg sangat slowww ikut arahan bergambar..kalu video, buleh la lagi nak folo..adoyai

    ReplyDelete
  21. menjadi tu ... mak mmg kena cari masa layan anak wpun penat kan ...

    ReplyDelete
  22. Cer buat origami jerung... SS nak tengok... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  23. SS pandai buat roket... Siap hembus2 nak kasi terbang tinggi... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinggi mana roket tu terbang SS?

      Delete
    2. Tinggi sampai cucur atap... Belum tumbuh gigi dah pandai baca kitab... He he he...

      Delete
    3. Buat roket dalam kelas, habis dok main tuju tuju dengan kawan dulu. Hikhik

      Delete
    4. Roketlah origami paling senang hikhikhik

      Delete
  24. abe tu jenis pendiam tak dr? hehee
    baik abe tak koyakkan kan..
    cuba buat yg swan ke apa..lepas tu gantung2..
    (mcm mana nak terangkan entah..huhu)
    saya reti buat baju dengan bintang2 ja dr..

    ReplyDelete
  25. abe mesti pandai jaga barang mainan dia kan

    ReplyDelete
  26. Rajinnya doktor buat origami. Walaupun doktor tapi tetap ada jiwa seni. saya malas nak buat benda benda tu. confirm tak jadi! hahaha

    ReplyDelete
  27. dulu masa kecik2 wana suka buat origami ni..dah besar ni dah x pandai nak buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah besar ni buat guna duit kertas tu je, letak dalam purse. Hihi. Bentuk love dan kemeja. Hihi

      Delete
  28. kecik2 dulu suka buat origami (ciptaan sendiri)... pantang jumpa kertas warna...lipat je ikut suka ati... janji ada bentuk

    ReplyDelete
  29. hehehe. rajinnya akak wat origami. saya ni bab benda2 macam tu malas sikit. teehee... seronoklah mewarna tu... barulah ceria agaknya. hehe

    ReplyDelete
  30. Mama ni baguslah kreatif.....
    Rajin pulak tu berkerastangan hihi

    ReplyDelete
  31. Pandai akak buat.. sy dh lama xbuat. Suka tgk kucing tu

    ReplyDelete
  32. rajinnya Dr.
    Saya pulak memang tak pandai bab-bab ni. Tangan tak kreatif la katakan.

    ReplyDelete
  33. Lama x buat origami. Ajik dgn iri nampak x origami ni? Hehe

    ReplyDelete
  34. Bestnya berorigami! Kertas tu beli kat Mr. DIY kan,..

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~