Monday, February 2, 2015

Hernia/ ' Angin pasang ' - penyakit lelaki?

Biasa kan dengar 'Angin pasang' ?
Aku taktau macamana term ni boleh timbul. First dengar masa aku Houseman (HO) clinical year kat HUKM dulu.

Korang tau tak ramai doctor bermasalah menterjemah Medical term kepada bahasa biasa/ bahasa pasar?
Kitorang tak belajar terjemahan tu masa kat U tau :) Sian tau kat kitorang. Whole subjects are taught in English. Manede jumpa perkataan 'Angin pasang ' ke, ' Angin ahmar ' ke, ' Resdung ' ke, ' ketumbit ' ke in English. Kitorang rujuk everything from Medical Oxford Dictionary. Maybe that explained why korang dapat penerangan yang berbeza bila jumpa doktor yang berlainan.

Ada seorang rakan pernah pm FB aku asking apa kemungkinan kalau ada benjolan di bahagian pusat?
Aku kata itu mungkin hernia. Thanx a lot for a good question - that's why this entry come out. Walaubagaimanapun, perlu diingat bahawa seseorang doktor tidak boleh membuat diagnosis tanpa melakukan pemeriksaan ke atas pesakit. That is considered unethical.

Apa itu hernia?
Hernia is the protrusian of an organ OR fascia of an organ through the wall of the cavity that normally contains it. Maksudnya, ada organ ATAU lapisan tisu pada organ yang menonjol keluar (terkeluar) dari kaviti yang sepatutnya ia berada.
Semua gambar adalah ihsan Mr. Google.
Pandangan sisi badan.
Cuba perhatikan protrusion bowel tu.
Bowel tu adalah organ.
Ia dah terkeluar dari kaviti yang sepatutnya, iaitu abdominal cavity.
Inilah yang disebut HERNIA.
Bagaimana ni terjadi ?
Kerana ada defect (hole) pada dinding abdomen.
Pandangan hadapan (anterior) badan.
Penerangan sama seperti gambar kat atas.

Tau tak hernia ni ada beberapa jenis?

Inguinal hernia
- Most common type of hernia.
- Lebih kerap terjadi pada lelaki berbanding perempuan.
- Boleh turun ke kantung skrotum -> disebut Inguinoscrotal hernia.

Hiatal hernia
Umbilical hernia
Femoral hernia
Incisional hernia
- Umbilical => pusat.
- Inguinal & Femoral hernia tu nampak cam senang je nak bezakan, betul tak?
Tapi hakikatnya, kalau kat badan bukan senang nak bezakan melalui  pemerhatian je. Unless lepas buat pemeriksaan teliti.
But, as I mentioned above inguinal hernia tu lebih kerap kita jumpa compared to femoral & yang lain-lain.

70 comments:

  1. pernah tgk operation inguinal hernia sekali. fuhh, nama melayunya angin pasang ye.

    kalau resdung; rhinitis ke sinusitis ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak nak buat 1 entri pasal resdung ni tapi x sempat lagi.
      Actually takde mana2 doktor yang spesifik kan resdung tu rhinitis or sinusitis. Tapi, pada pendapat akak... ikut pemahaman orang Melayu pasal resdung ni, ia lebih merujuk pada sinusitis.

      Delete
    2. Cuma silapnya, masyarakat kita (bukan Malays sahaja) menyebut sebagai sinus. Yang tepatnya -> sinusitis.

      Delete
    3. Ros pun nak tahu lebih lanjut mengenai resdung.. kerap bersin di awal pagi sekarang ni.

      Delete
  2. ada simptom2 tak??
    contohnya bnyak angin dalam badan ke...
    sbb saya ni banyak sangat angin dalam badan,
    macam mana ye doktor??

    ReplyDelete
    Replies
    1. IS, ia tak berkaitan angin dalam badan. Cuma akan dapat bengkak macam dalam gambar. Bengkak ni boleh jadi reducible (masuk dalam semula jika kita tolak atau urut) atau irreducible.

      Delete
    2. " Hernias present as bulges in the groin area that can become more prominent when coughing, straining, or standing up. They are rarely painful, and the bulge commonly disappears on lying down. "

      Delete
    3. Kalau dah sakit sangat tu means kena emergency operation sebab nak elak ' gangrene bowel '.
      - Rasa sakit pada hernia means ' hernia content ' (contohnya usus) dah incarcerated (stuck) & strangulated (tercekik). Bila usus dah strangulated, blood supply tak sampai usus & kawasan usus tu boleh mati dalam masa beberapa jam.

      Delete
    4. owh, kiranya, angin dalam badan tu penyakit lain la, huhu, sbb angin bnyak sngat ni, jumpa doktor pon, dia kata banyak angin, huhuhhuu,

      Delete
    5. slalu org kata p berurut buang angin

      Delete
  3. Oooo inilah maksud angin pasang..hehe.. pernah dengar mak sebut. Tapi cara mak explain macam bengkak yg jadi pd anu lelaki..rupa2nya masalah pd intestine ke?

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada anu lelaki tu samada ' inguinal hernia ' atau ' Inguinoscrotal hernia '.

      Delete
  4. Hernia/pasang surut ini juga dipanggil 'burut'. Mereka yg ada penyakit ni kata bila angin naik ia sangat menyakitkan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ' Burut ' ni saya baru tau nama lain bagi 'angin pasang'.
      Ye kalau kita letak tangan kat situ kadangkala boleh rasa ' gas '. Saya selalu rasa ni masa examine anak saya. Dia dah operate masa umo 1 tahun.

      Delete
  5. wana suka baca buku yang berkaitan dengan kesihatan dan pernah terbaca tentang artikel ni..

    ReplyDelete
  6. la ingat kan angin pasang ni tempat tu ada angin.. macam hole gitu.. haha.. salah paham rupenya.. tq for this entry..

    ReplyDelete
  7. cuba u translate plantar fasciitis dlm bahasa melayu yg mudah...hahaha...sebab i always receive plantar fasciitis cases

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ cuba ngelat ye.
      Hahaha...
      Boss kata heel pain, etc mostly caused by improper footwear. Dia x accept sangat plantar fasciitis tu :( huhu..

      Delete
  8. nice sharing.. angin pasang pernah dengar.. tapi rupanya yang sebenar kurang faham.. dengan penjelasan yang Shikin bagi nih lebih faham dengan baik tentang penyakit nih..

    ReplyDelete
  9. terima kasih atas perkongsian.dapat ilmu baru :)

    ReplyDelete
  10. yang ni ada kaitan tak dengan kegagalan kawal pengeluaran air kencing semasa tidur.. saya punya sepupu masih alami benda gini, itu pon ada kaitan dengan masalah di atas ka?

    ReplyDelete
  11. penyakit orang lelaki.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. Saya tak pernah tahu hernia ni ada banyak jenis sebab tak cuba amik tau.. :(

    ReplyDelete
  13. Dulu pernah dengar tapi tak tahu penyakit nie macam mana...

    ReplyDelete
  14. Prlu taw juga ni..tq infonya kak

    ReplyDelete
  15. Diusia 24 thun baru saya tau ada lelaki alami masalah angin pasang ni..tu pun sebab dia tak datang kerja dan saya tanya kawan dia kenapa dia tak datang kerja..eekekke..masa tu macam nak gelak pun ada sebab bunyi macam lawak..

    ReplyDelete
  16. akak nk tanya, kalau budak tu dari kecik pusat dia terkeluar tu kenapa ya... la ni dh setahun lbh dah dia.. xmasuk balik pon.. ada rawatan ka.. kecian la dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang dedulu kata... Kalu pusat ke luar... Nak kawin dengan org dekat... Kalu dalam orang jauh... Ye ke? Ke terbalik? He He He...

      Delete
    2. Aah. Saya pun x ingat mana satu, SS.

      Delete
    3. ZF, kena periksa dulu baru tau. Most probably itu adalah ' congenital Umbilical hernia '.

      Delete
    4. ya ka SS..slalu dgr kening dekat jauh..kening bersambung la

      Delete
  17. lagi satu kan resdung tu mmg ada istilah lain ka..

    ReplyDelete
  18. menakutkan bila baca entry ini huhu
    apapun perkongsian yang baik.

    ReplyDelete
  19. adik spupu CT buat medic but he himself kena operate treatment penyakit ni.. he is fine now alhamdulillah..

    ReplyDelete
  20. singgah sini .. jom GA niii .. hadiah berharga RM500 !

    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/02/giveaway-by-ekinrazalli-worth-rm500-to.html

    ReplyDelete
  21. Ooo...gitu ea maksud hernia ni ? Bukan bermaksud pengidap angin pasang ni
    kebiasaannya kantung tuuuuut nya menjadi besar sebelah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh, kalau dah turun ke kantung tuuuut (scrotum) tu kita sebut -> 'Inguinoscrotal hernia'.

      Delete
  22. Selama ni pernah dengar je istilah angin pasang tu.. Tapi memang tak tahu apa penyakit tu. Thanx kak Shikin untuk penerangan ni...

    ReplyDelete
  23. SS dah banyak kali jumpa doktor yang suke diagnos pakai otak sendiri tanpa buat pemeriksaan... Baik suruh dia tadah air dalam mangkok tenung nasib pesakit... Jadi bomoh lagi senang kan... Pasni SS nak guna ayat Nazeck ni "seseorang doktor tidak boleh membuat diagnosis tanpa melakukan pemeriksaan ke atas pesakit. That is considered unethical"...

    ReplyDelete
  24. pernah dgr pasal angin pasang ni tapi x pernah lihat pesakit yng terkenan 'angin pasang' tu..kiranya keadaan ni boleh mengganggu tahap kesuburan lelaki tak?

    ReplyDelete
  25. nice sharing kak shikin.. baru tau maksudnye cmne..huhu

    ReplyDelete
  26. Pernah dengar sakit ni dari mak dulu..tapi tak tahu sakitnya tu macam mana..now im understand..thanks dr..

    ReplyDelete
  27. budak lelaki zaman dulu memang ramai kena penyakit ni. sekarang mungkin dah kurang kot. nasib baik saya tak pernah dapat penyakit ni.

    ReplyDelete
  28. Kenapa lebih kerap terjadi kat lelaki bukan perempuan?

    ReplyDelete
  29. my abg ada hernia ni n dah buat operation lebih sethn lepas . now ada lak ketumbuhan di situ . masa buat rawatan susulan , ada ketumbuhan pula timbul . dr kata klu tak buang akan jadi cancer ...

    ReplyDelete
  30. ana pnh jugak dgr psl 'angin pasang' ni. rupanya cenggini citenye ye..tq kak shikin sharing psl ni :)

    ReplyDelete
  31. Pernah dengar pasal.angin pasang ni tapi tak berapa nak paham. Sekarang dah paham. Nice sharing Dr

    ReplyDelete
  32. aiyo...baru dapat clear view tentang penyakit ni..huuu very good sharing

    ReplyDelete
  33. Kalau org tua dulu2 suruh tuam bird baby sebab takut angin pasang...is that really works?

    ReplyDelete
  34. ish lain macam je. menakutkan >.<

    ReplyDelete
  35. First time dgr psal angin pasang ni.. sbb ayah xpenah jd pun. Nice sharing akak :)

    ReplyDelete
  36. benjolan di atas pusat = hernia

    kalau terlebih 'benjolan' di atas pusat terutama lepas mkn tu apa namanya doc? ;-)

    ReplyDelete
  37. Salam doktor...sy nk tanya anak saya berusia 2 bulan disahkan menghidap umbilical hernia.. wlwbagaimanapun perlu menunggu giliran utk melakukan pembedahan.. soalan saya adakah bahaya sekiranya perlu lama menunggu utk bedah? Adakah perlu mematangkan paru2 bayi dahulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Dalam masa menunggu, caretaker (ibubapa) perlu observe anak. Memang pembedahan dilakukan secara elective (dirancang) & bukannya emergency kecuali jika berlaku komplikasi barulah bawa ke Unit Kecemasan. Jarang ada masalah dalam masa menunggu.
      Banyakkan berdoa pada Allah sebab semuanya adalah ketentuan Allah. Dialah yang memberi penyakit & Dia yang menyembuhkannya. Insyaallah.

      Delete
  38. Terima kasih infonya.. Gambar rajah memudahkan untuk difahami...

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum saya ada bonjolan kecil di pangkal peha sebelah kanan. Masa saya dpt tau benda ni ada. Saya demam dan sakit kepala. Dan sekarang demam saya kebah tapi sembelit pulakkkk... kulit keluar bintik merah. Ada kaitan ke dgn bonjolan kecil ni? Saya rasa saya kene fermoral hernia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.
      Sy perlu tahu saiz benjolan kecil tu & duration/ tempoh ia terjadi.
      Jika selepas demam benjolan tu hilang, kemungkinan ia adalah kelenjar. Mungkin lymphadenitis jika ada simptom sakit.
      Apepun ini adalah andaian kerana apepun pemeriksaan fizikal adalah wajib dilakukan.

      Delete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~