Thursday, February 19, 2015

Cardiomegaly ~ jantung bengkak.

Biasa kan dengar term 'jantung bengkak'? Medical term nya ialah ~> cardiomegaly.

Cardiomegaly ni bukanlah 1 diagnosis penyakit, tapi merupakan tanda @ sign bagi sesuatu penyakit.

Bagaimana nak identify cardiomegaly?
Buat Chest X-Ray.
Pesakit A - saiz jantung normal.
Pesakit B - 'enlarged heart'.
Macamana nak baca CXR ni?
1. Kena baca CTR (Cardiothoracic ratio).
2. CTR = Cardiac Width : Thoracic Width.
3. Abnormal enlargement of the heart, usually indicated by a CTR above 0.50.

Pesakit B (sama atas).
Perhatikan lines yang aku draw tu ye.
Line merah -> border jantung.
Line biru -> 'thoracic width'.
Nampak tak yang saiz jantung tu more than half thoracic width tu?
(Means ratio adalah > 0.50)

Apakah penyebab utama cardiomegaly?
Most common causes:-
- CAD (Coronary artery disease/ Penyakit jantung koronari).
- HPT (Hipertensi).
- Untreated chronic anaemia.
- Thyroid disease.

Apa simptom bagi seseorang yang mempunyai 'jantung bengkak'?
- Kebiasaannya tiada apa-apa simptom.
- Sesetengahnya pula hanya ada 'mild' symptoms selama bertahun-tahun, tetapi jarang merisaukan pesakit.

- Seseorang pesakit akan mendapat simptom apabila jantung sudah tidak dapat mengepam secara efisien, iaitu setelah mengalami Heart Failure (kegagalan jantung/ lemah jantung).
- Antaranya:-
Sukar bernafas (on exertion/ on lying flat).
Bengkak kedua-dua belah kaki (pitting oedema).

Apakah rawatan & prognosis masalah ini?
- Bergantung pada 'underlying cause'.
-Cth: Jika cardiomegaly disebabkan oleh untreated chronic anaemia, maka firstly kene rawat anaemia tu.

31 comments:

  1. @-@ tengok pun dah pening..takperlah doc biar saya jual insurans jelah..kalau patient sakit, doc tolong rawat, kami tolong deme claim hehe..

    ReplyDelete
  2. Nice sharing doktor... Info mnarik..

    ReplyDelete
  3. jemput join
    http://www.sitisharini.com/2015/02/segmen-wwwsitisharinicom_16.html

    ReplyDelete
  4. Yeyyy ilmu baru !!
    Pernah gak menghadapi jantung bengkak ni...

    ReplyDelete
  5. SS ingat jantung kite bentuk love... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk org berchenta mmg laa kuar luv2 hihihi

      Delete
    2. sape yang bentuk love tu tande nye romantik.. kalo tak, faham2 jelaa.. hehe

      Delete
    3. Hikhikhik klu tak bercinta, bentuk apa lak ye...

      Delete
    4. bentuk segi empat tepat :-)

      Delete
  6. setiap kali baca/dengar penerangan para doktor tntg sebarang penyakit, saya selalu kagum :)

    *good sharing Dr Shikin*

    ReplyDelete
  7. maknanya wpun saya x de masalah jantung , mungkin juga saya mengalami bengkak jantung selagi x buat x-ray utk pastikan ...

    ReplyDelete
  8. nice info kak shikin...
    orang bukan doktor mesti pening nak tgk x-ray tu...
    tgk ultrasound baby pun pening mana kepala mana bontot...hahah

    ReplyDelete
  9. susah juga nak tau jantung bengkak ni ya dr shikin sebab xde simptom..

    ReplyDelete
  10. nauzubillah. moga dijauhkan drpd terkena jantung bengkak amin

    ReplyDelete
  11. Kurang fhm sgt hihi. Sekurangnya dpt juga tahu serba sikit

    ReplyDelete
  12. jantung pun boleh bengkak. baru tahuu

    ReplyDelete
  13. Dah nama pun doktor, tau aje jantung bengkak pun hihi.... Tq Nazeck berkongsi ilmu.....i loike read read here hokay....hihi

    ReplyDelete
  14. takut pula baca entri ni. macam macam penyakit ada sekarang ni. kalau boleh doktor beritahu ye cara nak elak penyakit ni.

    ReplyDelete
  15. ia berpunca daripada pemakanan jugakkan ??

    ReplyDelete
  16. good sharing doc!bahaya gak ek, sebab takde simptom..ada anemia kena hati-hati ni

    ReplyDelete
  17. JAntung pun boleh bengkak ye..bahaya jugak ni..sebab symptom xde..susah nk kesan..

    ReplyDelete
  18. Menakutkan tengok macam2 penyakit nie... Tok zumal pun bengkak kaki kedua-dua belah tapi dia memang ada masalah jantung...

    ReplyDelete
  19. uish tengok boleh pinar mata.. kalo buat xray amek film tu bawa balik belek2 pun bukan reti nak baca.. dlu banyak buat masa memula dapat slip disc.. mcam2 gaya kena buat xray ehehe

    ReplyDelete
  20. Lazimnya, sekitar umur berapa ye akan dpt simptom ni?

    ReplyDelete
  21. ilmu baru...apa pun, bila dengar je sakit berkaitan jantung,terus jadi berdebar..takut..huhu..moga dijauhkan..

    ReplyDelete
  22. Nice sharing shikin,.kena ambik tahu jugak pasal ni ,.klau takde dr yg bercerita kita pon tau..thanks sharing dear

    ReplyDelete
  23. ok baru ayu tau..
    xpnh dgr pon istilah bngkak jntung..
    aiyoo jntung pon leh bgkak yee

    ReplyDelete
  24. jarang dgr penyakit jantung bengkak...kerap dengar sakit jantung

    ReplyDelete
  25. Akak doktor ehh? Wahhh! Tak sabar nak jadi doktor juga InshaaAllah. Okay saya follow hehe. Jemput lah singgah blog saya yang tak seberapa ni dyllarezan.blogspot.com :)

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~