Saturday, February 7, 2015

Nabi Yunus ditelan ikan yu - kisah dongeng/ mitos?

Assalamualaikum sahabat seislam sekalian.
Selamat pagi pada yang bukan islam.

Dah baca tajuk di atas kan?
Alhamdulillah aku diberi peluang mengimbau kembali kisah Nabi Yunus ditelan ikan yu dari Radio IKIM pagi ni. Aku ni sebenarnya jarang watching tv/ listening to radio kalau kat umah. Ni pun mak yang bukak radio. So, sambil blogging sambil dengar radio.

Jangan salah faham - kisah tersebut memang benar.
Cuma, persoalan ini boleh ditimbulkan oleh non-muslim.

Macamana kita nak jawab bilamana non-muslim ajukan soalan sebegini atau yang seumpama dengannya?

Yang pastinya - JANGAN CEPAT MELATAH, JANGAN BERKASAR, JANGAN ARGUE DENGAN CARA YANG SALAH & TANPA ILMU. KALAU TAU BENDA TU SALAH, TAPI TAK CUKUP ILMU NAK JAWAB, BETTER RUJUK 'YANG LEBIH PAKAR'. SHOW THAT ISLAM IS SYUMUL & ELAKKAN ISLAMOPHOBIA.

Baiklah...
Kata Ustaz (x ingat nama) pada awal-awal ni kita tak boleh berdebat guna nas Al-Quran. Sebaliknya, kita persoalkan dia pulak, " Adakah semua kisah dahulu yang kita dengar tu merupakan mitos? Jadi, bagaimana pula kisah-kisah yang disebut dalam kitab mereka? " (Cth: Bible untuk Kristian). 

Wallahua'lam.

44 comments:

  1. Tersentak saya baca tajuk tu? Hahaha. Kadang2 non muslim ni memang suka mempertikaikan.apa.yang ada dalam.agama kita. Dan.saya.suka.dengan jawapan kat bawah tu. Nice.sharing doktor...:)

    ReplyDelete
  2. info yang menarik ,

    nampak lain pula blog akak , renovate ye

    ReplyDelete
  3. Selamat pagi kak Shikin :)
    thanx kak Shikin untuk perkongsian ni.. Kadang-kdang ramai yang tak tahu bagaimana nak menghadapi situasi macam ni kan. Akhirnya kita bertekak je, tapi takde point ynag jelas.,.

    ReplyDelete
  4. nak jawab soalan-soalan dari non-muslim ni, mmg kna ada ilmu.ms sy belajar di uk dulu, kerap juga omputih bertnya soalan2 berkenaan islam. contoh, knapa & apa tu isra' mikraj, knapa kna puasa/solat dan banyak lagi.terkial2 juga nak jawab. moralnya, orang islam kna sentiasa cari ilmu dan belajar tentang quran&hadis ..baru boleh 'berdakwah' pada non-muslim, samada secara langsung atau tak langsung..(mengingatkan diri sendiri juga ni huhu)

    ReplyDelete
  5. kadang kadang memang susah kita nak debat dengn non muslim ni.

    ReplyDelete
  6. Salam hujung minggu dari Bunda, info yang menarik...

    ReplyDelete
  7. Singgah sini

    https://www.blogahbar.tk/2015/02/belajar-seo.html

    https://www.bajusweetmuslimah.tk/2015/01/malaysia-best-blog-2015.html

    Ooo boleh juga kalau sis nak letakkan iklan kain cotton tu dkt sini..
    Nnti lepas sy bercuti dr kg sy buat bg dkt sis yer..
    Sy buat dalam format gif..
    Terimakasih sbb bg peluang :)

    ReplyDelete
  8. betul2..kalau berdebat memang susah dengan diaorang nih..silap cakap dia makan kita balik..kena ada ilmu jugak..

    ReplyDelete
  9. Kalau nak berdebat dgn non-muslim jangan gunakan nas Quran dan hadis, depa bukan percaya pun dgn Quran dan hadis. Gunakan logik akal dan fakta sains, ia lebih berkesan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah dgr.. gunakan logik akal dan fakta sains.. baru mereka akan terfikir

      Delete
  10. kalau nak berdebat ngan diaorang kena ada ilmu di dada ...

    ReplyDelete
  11. Semoga kisah yang dipaparkan pada zaman nabi nabi sentiasa menjadi panduan hidup kita untuk hari ini...

    ReplyDelete
  12. sebab tu saya rasa tak wujud pun zaman neolitik, paleolitik tu semua. saya rasa maybe untuk menyesatkan manusia saja.

    ReplyDelete
  13. Betul tu, kte tk perlu argue.. just explain yg mne thu.. tk thu refer yg lebih arif..")

    tpt keje wawa ade sorg korea ni, suka bertanya..

    ReplyDelete
  14. betul kena tenang..sumtimes diorang memang betul2 bertanya sebab tak tau atau confuse..

    ReplyDelete
  15. Kekdg memg sukar kita nak terangkn dgn diorg

    ReplyDelete
  16. Jika kita pun x ada pengetahuan padti kita pun mudah keliru...
    So ilmu agama sangat penting di zsman srkarang

    ReplyDelete
  17. kita ajukan balik..pastinya, meninggalkn kesan mndalam.. cari ,cari dan cari... bagus entri ni... kita dah tahu apa nak jawab balik... tq doctor!

    ReplyDelete
  18. trimas atas perkongsian ini Dr shikin

    ReplyDelete
  19. esok sambung lagi singgah sini

    ReplyDelete
  20. klu non muslim tanya , klu blh elak kata tak tahu tapi terangkan dgn cara logik akal ...

    ReplyDelete
  21. Selalu juga kawan non muslim tanya itu ini.. so far alhamdlullah mampu nak jawab balik. tak pernah lah keluar nas quran sebab memang tak pro pun.. just jawab ikut kefahaman dan kenyakinan kita, itu lebih ikhlas kan.

    ReplyDelete
  22. Bila Non Muslim mula tanya tentang islam, tu tanda baik kan. mereka mula tertarik nak tau sal islam..thanks for sharing this.

    ReplyDelete
  23. Betul tu Nazeck...Pening jugak kan nak jawab persoalan Non muslim kalau mereka bertanya sedangkan kita ni tak berapa mahir dlm ilmu agama. Itulah pasal kita kena banyak membaca buku buku agama dan bergurukan Nazeck.....

    Kesian jugak mengenangkan diri sendiri yg kurang membaca ni Nazeck...huhu

    ReplyDelete
  24. sis JM pun x boleh komen lebih2 so perlu tanya pada yg lebih berilmu

    ReplyDelete
  25. to be honest, saya jenis yang tak berani berbalah dengan non muslim unlss saya boleh provide complete jawapan kat soalan-soalan diorang.takut iman sendiri yang goyah nanti..huhu.so, bettr srahkan pada yang pakar

    ReplyDelete
  26. dats why kena ada ilmu.. pernah juga kawan2 non muslim tanya soalan2 yg adus tahap ustaz2 boleh jawab.. bila x dpt jawab on the spot.. CT kata hold on dulu.. nanti2 explain hehehe..

    ReplyDelete
  27. saya rasa ustaz amin kot...xsire nama pa.. tapi ustaz tu slalu gelak2... dan slalu cita kisah nabi kt radio ikim.. nnt saya cek balik..

    ReplyDelete
  28. saya dulu pernah kawan chinese dtg bilik kat hostel... saya bagi ja dia masuk rehat kejap sbb hostel dia jauh nk balik... so dia tnya la saya.. kenapa dia tgk ada org islam perempuan la, kalau dia dtg bilik akan tutp kepala.. kenapa setengah perempuan xtutup kepala... walaupon masing2 sesama perempuan...
    serius xtahu nk terang... walaupon kita tahu semua.. tapi nk translate terang kat dia xtaw cm na.. saya paggil kawan ja la senang..

    ReplyDelete
  29. Betul...serahkan pada yang pakar...dalam masa yg sama jaga attitude diri kita..kitakan cerminan agama kita..jangan bagi orang lain salah anggap

    ReplyDelete
  30. betul tu..suka dengan perkongsian entri ni..tq :)

    ReplyDelete
  31. dlm quran mmg dah terang2 yg non muslim akn mempertikaikan apa yg telah berlaku termsk lah kisah2 nabi. kenapa? sbb mrk mmg golongan yg derhaka dan org yg derhaka mmg suka mempertikai walaupun tahu perkara tersebut benar / sahih

    ReplyDelete
  32. xtahulah kenapa suka sangat pertikaikan benda yang dah memang betul. yang tak betul dia pergi ia kan pula.. hmm

    ReplyDelete
  33. thanks shikin.. itulah kekadang susah jugak nak berdebat dengan non muslim nih.. nak jawab berdasarkan logik akal.. kalau kita kurang bijak, abis laa kita..

    ReplyDelete
  34. Mmg susah nk cerita semua benda.. nk explain pun kena pandai takut terjadi salah faham.

    ReplyDelete
  35. betul.. seb tu ilmu tu pnting. kalau nk argue ngan non-muslim ttg agama kita, kita pn kena tahu juga apa yg ada dlm kitab diaorg. tp selalunya non-muslim yg ambil tahu apa ada dlm al-quran, org islam xpenah ambil tahu apa yg ada dlm bible cthnya.. so cmna nk kaji dan debat kan..wallahu a'lam

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  36. memang susah kalau berdebat dengan non-muslim ni. Sehabis-habis dia akan mempertikaikan agama kita.
    nice sharing Dr

    ReplyDelete
  37. Assalammualaikum... dr.

    sentap mselim3 baca tajuk nie.... hehehe dah baca entry nie baru faham ok... terima kasih sudi berkongsi..

    mselim3

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~