Friday, June 6, 2014

Jangan menangis, sayang.

     Semalam naluri keibuanku sebak..hiba.
Saat aku sampai kat rumah mak..anak sulungku menangis beria-ia..berlinang air mata. Bukan sebab ape pun..Sebab tak dapat nak keluar rumah. Yang jaga anak aku ialah mak. Mak memang tak berani nak bawak dorang ni keluar dari pintu rumah sebab boys aku ni memang lasak. And, eventhough jalan depan umah mak aku tu kecik..still kete yang lalu laju-laju. So, bahaya kan? Aku ni slalu duduk rumah emak sebab asben jarang balik rumah (kerja). Kawasan rumah aku tu pulak bahaya sebab slalu ada kes pecah rumah...pukau.. Slalunye 3 hari seminggu je aku 'angkut' anak2 dok sane.
     Mase aku sampai rumah tu pun dah dekat 6.30ptg. Aku redakan dia..pujuk..cakap elok-elok. Baru die stop nangis. "Mama solat Asar dulu ye. Lepas tu kita keluar."
Seperti yang dijanjikan bawak laa kluar. Ermm...memang tak ingat dunia dah. Berlari sana-sini. Puas mama nak tempik. "Sayaang..karang jatuh, injured ke bleeding ke macam mane?"  (Lupe pulak nak sebut Nauzubillah. Nasib baik takde ape-ape). Tapi, memang diorang tersangatlah happy macam keluar dari penjara. Yelah..cube korang imagine ...setiap hari dorang terperuk je dalam rumah kan?
     Saat tu mama pun happy...walau penat kerja masih berbekas.
Demi anak-anak kugagahkan diri ini.

"Ya Allah, aku bersyukur kepadamu kerana memberi kegembiraan pada anak2 ku. Kerana...ibu ini gembira tatkala melihat kegembiraan anak2 nya."

13 comments:

  1. btl2 sis..kalo tgk anak2 hepi, ilg segala penat lelah...

    ReplyDelete
  2. kesian kat budak2..tapi tu la,keselamatan tu yg lagi penting..

    ReplyDelete
  3. jgn kata budak mak budak pun kalau berkurung lama2 naik bosan...kan kan

    ReplyDelete
  4. kadangkala biarlah mereka yang menangis daripada kita yang menanggis kemudian.. huhuhu.. meremang bulu tengkuk terkenangkan banyak poster budak hilang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar kita tengok diorang menangis skrg dari kita yang menangis penyesalan..

      Delete
  5. tengah hangat sekarang kes culik budak untuk ambil organ dalam.. huhuhuhu..

    ReplyDelete
  6. keselamatan anak lebih utama

    ReplyDelete
  7. ye, budak-budak memang seronok kalau dapat bermain di luar :)

    ReplyDelete
  8. betul tu, kegembiraan adalah hadiah yg tak ternilai buat kita...syahdu sangat perasaan tu, bila anak dtg mengadu itu ini...last2 rindu kat mama.. :)

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~