Monday, June 30, 2014

Internet - wifi YES.

Macam-macam internet plan aku pernah pakai. Antaranya:
Streamyx (2009).
Celcom Broadband (2010-2013).
Maxis Wireless Broadband (2014).
 Maxis data plan kat hp pun ade.

Kerap tukar2 tu sebab ada masalah coverage.
Kawasan rumah aku tu taman baru. That's why internet problematic lorr.

Now, aku decide nak ON Streamyx [Klik SINI] balik.
1. Tu memang xde parking dah. Aku parking je tepi jalan seperti yang diarahkan pakcik TM.
Opposite jalan adalah A&W dan Lake Garden.
2. Ini dia booth TM Streamyx which is located betul2 kat simpang jalan yang ada traffic light.
3. Pakej Streamyx that was offered.
4. Sessi tandatangan...
 Selesai sign > tunggu call dari TM.
Petang tu TM call kate card slot ke hape name die dah full kalau area rumah aku.
Dia btau aku kena tunggu sebulan.
Hohh...macamane aku nak blog? Sob..sob..sob..

Next day, 
Aku tanye Dr. Hasry (kitorang  tinggal sama taman). Katenye coverage YES [Klik SINI] ok kat situ. Laju jugak..except time hujan.
* Unifi & P1wmax xde lagi area taman aku.

1. Wireless mouse Logitech RM58
(warranty 1 tahun),
USB Hub RM23.
Huhu....dah bertahun nak beli, baru sekarang mendapat.
2. Ready to use :)
3. YES - Unlimited Internet Plan (wifi).
4. YES - in the box.
5. YES modem - just plug-in & ready for use.
Bayaran - Postpaid RM79 sebulan.
Kontrak 2 tahun.
(Aku bayar secara standing instructions x 2 years, dapatlah redeem RM5.
So, jadi RM74 sebulan.)
** Pakai x pakai, memang wajib bayar. So, kire setel lah camni.

20 comments:

  1. makin rancak la berblog ye dak? hehe

    ReplyDelete
  2. OK2 selamat leh update blog

    ReplyDelete
  3. sy pakai Astro IP TV dr Maxis.. so far ok..

    ReplyDelete
  4. waah lepas ni lagi senang la nak berblogging :D hihi

    ReplyDelete
  5. YES laju jgk..klau guna yg prepaid, cpt je habis..

    ReplyDelete
  6. area umah cik nur port untuk pasang streamyx dah penuh...huhuhu...

    ReplyDelete
  7. Ramai yang cakap yes okey dan sangat laju ::)

    ReplyDelete
  8. kita pun guna streamix..so far Alhamdulillah tak ada problem..

    ReplyDelete
  9. hurmmm boleh pertimbangkan tukar YES nih.. hurmm murah sikit daripada P1..

    ReplyDelete
  10. ingat nak pasang tenet gak tapi x tau line apa plg okay. sis le advance x?

    ReplyDelete
  11. sekarang guna p1 bayar 99 hinggit

    ReplyDelete
  12. irra guna streamyx. 2-3bulan sekali ada problem jugak..sebulan sekali customer service call tanya internet camana...

    ReplyDelete
  13. uish.. banyaknya pakai. hehe. saya setakat ni pakai unifi je. tak bertukar-tukar dah. kalau donlod memang laju. itu je nak pun. teehee.

    ReplyDelete
  14. Saya pun tgh fikir nak cari internet plan baru. Skrg ni pakai maxis w/less b/band.

    ReplyDelete
  15. minta dr shikin buat testimoni pasal YES nih.. saya rasa macam nak guna jugak tapi masih belum buat keputusan sebab dikatakan YES nih hanya laju di kawasan bandar sahaja

    ReplyDelete
  16. pernah guna P1 last year. kat kawasan rumah Ros laju masa tu. tapi, bila balik kampung, tak ada coverage pula..

    ReplyDelete
  17. Wah.. Mkin syok lah berblog ea.. Sy setia je dgn celcom..

    ReplyDelete
  18. mcm plan tenet skrg ni kan... xtau mana satu yg paling ok... hehe

    ReplyDelete
  19. dah banyk dah plan ternet yg ada sekarang ni, telco yg ada pon dok bersaing nak jual produk memasing ... saya kat rumah guna p1 ja, bila hujan mulalah mcm siput...dah mcm astro plak...huhuuu

    ReplyDelete
  20. macam menarik jer YES tuh.. teringin nak guna inernet macam nih.. boleh dipertimbangkan macam nih..

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~