Monday, June 23, 2014

Blood group.

;)
Dah tau ke jenis darah u olzzz?
Aku nyer A positive.
Tau ni mase 'percubaan' nak donate blood dulu. Kunun je.. Tak lepas pun sebab blood pressure dah memang low 90/60 mmHg. Then, Hb (Haemoglobin) kebetulan low sikit sebab tengah menses (peot).

Ramai je yang datang klinik sebab nak tau blood group dorang. Tapi, apakan daya..x dapek den nak tolong sebab kita x provide that service. Aku pun taktau nape? Reagent mahal kot & not cost effective,  maybe... We just do untuk yang buat Medical Check-up (tu pun if stated in the form kene buat).

Aku rase better korang amek tau blood group in case any emergency occurred.
Cth: Ada family member yang accident &  ada massive blood loss need transfusion (masuk darah). Nauzubillah.. And u are the only 1 that has same blood group mase tu.

NOTA:
** Darah A selalu tak cukup kat spital.
** Darah yang diterima sudahpun disaring bagi penyakit berjangkit seperti HIV, Hepatitis B & C.
(Hepatitis A tak berjangkit melalui darah ye.)
**Tentang halal-haram darah tu susah aku nak jawab :(. Memang kene transfuse jugak kalau kes bawa maut!

21 comments:

  1. saya tak tahu pun blood group saya.. pernah cuba nak donate darah masa belajar dulu.. tapi tak layak sebab high blood.. tapi dr tak bagi makan ubat sebab muda lagi.. kesudahnya sampai umur sekarang 30 nih tak makan ubat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalaulah ada alat check jenis darah sendiri jual kat 7eleven

      Delete
    2. hahaha , alangkah bestnya kalau ada kat 7E . :D

      Delete
    3. kalau ada senang.. boleh check sendiri aje

      Delete
  2. ada halal-haram ke? saya O+.. tapi sayang terlalu kurus untuk menderma

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..x cukup darah ler tu...sama macam saya

      Delete
    2. saya pun O+ & kurang darah juga . kite sama :) huhu .

      Delete
  3. sy x pernah derma darah lagi... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak pernah derma darah.. bukan taknak.. tak dibenarkan.. huhuhu

      Delete
  4. tak tau pun blood group saya apa..kena tau ni..

    ReplyDelete
  5. Ros baru je tahu jenis darah maas akena denggi last year. hihihi

    ReplyDelete
  6. darah kite sama..A tve jgk..

    ReplyDelete
  7. masa kat sekolah lagi dah tahu darah jenis apa..masa tu nak menderma konon..sekali nurse ckp kita darah kurang...sampailah skrg drh kurang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pulak darah banyak.. tapi tak boleh nak derma.. sebab darah tinggi

      Delete
  8. teringin nak menderma . tapi takut . huhu , lagipun saya kurang darah huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena minta tips dari dr shikin cara nak tambah darah

      Delete
  9. selalu tak lepas.bila nk derma darah... huhuu

    ReplyDelete
  10. Darah AB+ .. apapun memang tak boleh menderma, berat badan tak mencukupi.. lagi pun takut dengan jarum2 nih.. ngeri rasanya.. hehehe..

    ReplyDelete

Enjoy your reading.
And please come again next time.
~ Dr. Shikin @ Nazeck ~